Dec-10: Opgelost

Regelmatig buurt ik even bij over.web-log.nl. Daar staan nieuwtjes from ‘The web-log-team’. Eens per week klopt een 3-tal web-log-medewerkers zich daar op de borst omdat er weer iets gelukt is.

Onlangs hadden ze het voor elkaar gekregen om het ‘Content center’ om te dopen tot ‘Blog Toys’. Naast deze cosmetische ingreep stond dat onderdeel nog net zo verstopt als voorheen en stonden er dezelfde verouderde ‘Toys’ op, als het W.I.E.-lijstje dat regelmatig last heeft van storingen en de ‘Poll’, die na de invoering van versie 2 nog altijd even onbetrouwbaar is. Gooi een cookie weg, en je kunt opnieuw stemmen.

Schijnbaar zit Web-log in de tang van Six Apart en mogen ze alleen in dit speelgoedhoekje rommelen. Als je de software van Six Apart vergelijkt met een maatpak, dan zit in dat pak ergens een jaszak. In die jaszak zit een opschijfboekje en onderaan op bladzijde 13 van dat boekje mag Web-log haar opties (de Dinky-Tinky-Winky Toys) zetten. Geen wonder dat velen het niet vinden.

Zelf ben ik een puzzelaar en vind zo’n speurtocht best vermakelijk. Anderen klagen zich te pletter, wat op hetzelfde log goed te zien is. Ze klagen dan ook vooral om zaken die niet opgelost worden als die ongewenste anti-spam-code, die maar niet uit te zetten is.

Een dikke week terug melde ik maar weer eens dat er nog een storende fout in versie-2 zit. Na het opslaan van een nieuw logje is de bovenste regel van slag. Dus die regel boven een log met in het mdden ‘Hoofdmenu’ en daarnaast ‘Vorige’ en ‘Volgende’ log. Dat was op te lossen door ergens onderin bij ‘Design’ te zoeken naar ‘Herpubliceren’.

Veel Webminloggers hadden geen notie van dit probleem of wisten niet wat de oplossing hiervoor was. Ik zag dus overal dat die bovenregel van slag was of zelfs zoek.

En jawel, na mijn klacht werkt het ‘zomaar’. Het is opgelost! Na het opslaan van een logje wordt de bovenregel wel goed gegenereerd. Ik zie nu dus overal dat de logjes opeens voorzien zijn van deze regel en dat ie klopt. Nou zou je denken dat zoiets gemeld zou worden op over.web-log.nl. Maar nee, het blijft daar stil. Iets van verkeerder schaamte of is de fout per ongeluk opgelost en weet het Web-log-team dit zelf nog niet?

Geplaatst op 2006-12-10, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Overigens doet de poll het niet bij iedereen. Op sommige web-log polls kan ik niet stemmen, of pas wanneer ik ingelogd ben op de portal. En dat geldt ook voor anderen. Ik heb al diverse meldingen gehad dat mijn poll het niet zou doen, terwijl anderen wel gewoon kunnen stemmen. En hij is inderdaad heel erg makkelijk te verneuken.

 2. Ook zulke dingen moeten ze melden, vind ik, dat spoort mensen aan om melding te maken van bugs.

 3. Je laatste optie lijkt mij redelijk waarschijnlijk, er ontgaat ze tenslotte wel meer (zoals het feit dat ik al voor de verhuizing mijn webminlog heb opgeheven en dat het dus weinig zin heeft mij nog te informeren over storingen, nieuwtjes e.d. – ook “afmelden voor deze nieuwsbrief” had trouwens al twee keer geen enkel effect, ik kreeg tenminste van de week weer een mail van ze).
  Ik krijg soms de indruk dat ze daar ergens een aparte server hebben staan voor binnen gekomen klachten en dergelijke. Wie zich verveelt mag er willekeurig iets uit opdiepen en zich daar op storten om de tijd te verdrijven, of het iets zinnigs oplevert doet daarbij niet terzake.

 4. @F54: Ik heb me ook al eens verwonderd over de spooklogs. Zover ik weet is nog altijd 70% van hun meegetelde logs verlaten, of na de verhuizing of al ver daarvoor na een half testlogje.
  Toch gooien ze die niet weg en ook niet de mailadressen die ze daarmee ge’harvest’ hebben. Ze gooien je mailadres niet weg, want die kunnen ze beter gebruiken om af en toe te spammen. Of ze de mailadressen door-verhandelen weet ik niet. Ik heb daar zelf geen bewijs van. Krijg trouwens maar 1 mailtje van ze per jaar. Wat dat betreft is punt.nl erger. Van hen gooi ik 12 logjes per jaar ongelezen in de prullebak.

 5. @Rene Smurf: Ik denk dat ze niet zoveel bugmeldingen willen hebben. Er ligt inmiddels een stapel van 1543 gemelde bugs en daar weten ze zich al geen raad mee. :-)

 6. Cool dat het is opgelost! Ja, je zou denken dat het met gepaste trots (mag best vindik) gemeld werd….
  Maar ik weet van de 3 internetbedrijven waar ik in de prehistorie gewerkt heb, dat men dat melden soms juist liever niet doet. Dan heeft zo’n probleem nooit bestaan, zegmaar ;-)

 7. @Xiwel: dat die spooklogs blijven bestaan kan ik me wel voorstellen: die mensen hebben hun log nooit opgeheven en webminlog kan niet zien of ze gestopt zijn, ooit weer verder willen gaan of de naam geregistreerd hebben voor toekomstig gebruik. Bovendien is wat er op het log staat eigenlijk nog steeds de geestelijke eigendom van de schrijvert dus ook om die reden zullen ze niet snel zonder afmelding van degeen die het log opende een log verwijderen. Een opruimactie waarbij alle niet actieve logs een mail krijgen met het verzoek te bevestigen dat het log moet blijven bestaan zou misschien eens een goed idee zijn.

 8. Die lui van Web-log moeten eerst eens een cursus Nederlands gaan volgen. Dan eens iemand zoeken die een handleiding kan schrijven. Op de manier waarop ze nu opereren wordt je zwaargestoord.

 9. Heb het vanavond weer geprobeert, zowel met IE als Firefox, maar lauw loene…. word er nu echt kriegel van ! zodra ik het bericht gemaakt hebt, kan hij de pagina niet meer vinden of kan ik niet meer worden ingelogt… zucht eens diep…..
  punt lukte het in 5 minuten !
  Het liefst zou ik bij web-log blijven, het was mijn enthousiaste weblog start, maar het word me niet gegund. Ik ben nu eenmaal geen IT goeroe en zoveel tijd omhanden heb ik ook niet. punt dus, jammer.

 10. @Brownie: Ik heb er zelf geen last met de beheeromgeving, maar doe dan ook wat zaken anders. Zo heb ik de Wysiwyg-editor uitgezet. Dat ding verknalt eigengemaakte html en zorgt er voor dat het maken van een logje lang duut. Onder aan bij het maken van een nieuw logje staat iets als opties en daar is ie uit te schakekelen.
  Dat heeft ook een nadeeltje, je moet dan zelf per paragraaf beginnen met p en eindigen met /p tussen de bekende html-haken. Links moet je ook zelf maken met
  a href=http://website.nl
  of voor een plaatje
  img src=http://website.nl/plaatje.jpg
  Dat soort dingen doe ik allemaal in kladblok en als het naar m’n zin is ga ik pas naar de beheeromgeving en plak ik de zooi kant-en-klaar in een nieuw logje en sla die op. Op die manier heb ik dus geen last meer van irritatie, want loggen moet wel leuk blijven.
  Ik klik overigens ook niet meer op voorbeeld, maar kijk via een 2e venster van Internet Explorer hoe de pagina er in werkelijkheid uitziet op het echte log. Dat zorgt wel eens voor een klein foutje die ik dus even later herstel, maar hinderlijk vind ik dat niet.
  Veel hinder ontstaat ook door het beveiligingscentrum van XP. Die vind bij programma’s als de beheeromgeving al snel ‘gevaarlijke’ dingen en als je dat zo laat werkt de beheeromgeving in bepaalde gevallen niet goed. Ik werd sowiso niet hoed van dat beveiligingscentrum en heb er heel veel uitgeschakeld, met als nadeel dat ik zelf moet oppassen voor mogelijke virustroep.

 11. @F’slag: Misschien is het nog beter om eerst de menu’s ergonomisch en met een logische structuur en duidelijke namen in te delen.
  Het oude webminlog was op dat punt een stuk beter. Helaas zitten ze bij webminlog vast aan het ‘maatpak’ van Six Apart, een Amerikaans bedrijf dat weinig toelaat, want anders vervalt hun service.

 12. @Jolie: Ik ken het probleem. :-) Dat gedoe is vooral erg bij de kantoorsoftware. Zelf maakte ik software voor de industrie en daar was het heel gebruikelijk dat je 5 velletjes met duidelijke ‘releasenotes’ kreeg die tot 2 jaar terug gingen. Ik maakte dat soort ‘logjes of de software-wijzigingen’ ook en gaf die ongecensureerd aan de klant/gebruikers. Daar had ik zelf ook wat aan, want die snapten veel beter waarom iets gebeurd was. Dat voorkwem een berg onnodige vragen en discussies, die je nu bij zo’n webminlog steeds zie terugkeren.

 13. O ja, goh dat heb je goed opgemerkt! Ik had dat van die hele regel nog geeneens in de gaten. Goed dat je het zegt, nu ga ik er ook eens even op letten.

 14. Bescheidenheid siert de mens, Xiwel.

 15. ~En nu inderdaad die klotespamcode nog.

 16. Die spamcode moet inderdaad weg! De rest van je log is voor mij te moeilijke kost. :S In ieder geval alle hulde dat je web-log adviezen geeft. Misschien duikt er hieronder nog wel een medewerker op met uitleg, zoals bij je onderzoek naar loze logs.

 17. @Epi: Hoezo moelijk? Ik gebruikte nog wel Teletubbytaal, een sterk vereenvoudigde versie van het Jip-en-Janneke-dialect. :-)

 18. @E&E: Een paar weken terug heb ik een mailwisseling gehad met iemand van het Web-log-team over de spamcode. Ik had aangegeven dat ik die Capcha-code op een plaats of 5 had uitgeschakeld en er toch nog reageerders last van hebben. Ze wisten echter niet hoe dat kwam en hadden geen tip om ‘m nog uiterder te zetten.
  Als je last hebt van de spamcode, geef dan aan waarmee je Internet (XP/Apple/Linux, Internet Explorer/FireFox/Safari en welke versies) en of je ingelogd bent bij web-log en die code af en toe of altijd komt.

 19. Als ik web-log was, zou ik die spam-code handhaven hoor…. Het is qudt (om het maar even op zn geenstijls te zeggen) maar nodig.
  Je wil niet weten hoe een blog eruit ziet zonder spambeveiliging :-((((( Totale diarrhee wordt het, onleesbaar door de “reclame.”
  Ik kom hier meestal met (de vrij zeldzame wat Mac, software) Safari en anders met Vienna, en Web-log vraagt hooguit een enkele keer om de spamcode in te vullen.. Bij een superkorte reactie (maar die geef ik zelden ;-)) òf bij een reactie ‘heel snel’ na de vorige.

 20. @Jolie: De oude versie had geen spamcode en ik heb daarop geen enkel spammertje ontvangen. Bij de nieuwe versie kan je die code uit- en aanzetten. Maar dat zit op een plaats of 3 verstopt in hun spaghetti-menu. Ik ga ervan uit dat uit uit is en aan aan, maar dan zou je maar 1 aan/uitvinkvakje nodig hebben. Waarom uit bij hen geen uit is bevreemd me.
  Overigens schijnt dat spammen gekoppeld te zijn aan de trackback-optie. Die zuigt spammers aan. Ik heb dan ook de trackback-optie uit gezet.
  In mijn gastenboek kreeg ik laatst wel een 5-tal spammers uit de USA. Dat was nadat ik een link geplaatst had van iemand die daar netjes om vroeg. Vervolgens kwamen zijn 5 familieleden en die begonnen een berg links in m’n gastenboek te plakken. Inmiddels al hun IP-nummers geblokkeerd en het is er weer heerlijk rustig. :-)

 21. Als je zit te logchatten (wat ik (Firefoxer) soms doe) is die spamcode weleens lastig. Uitzetten? Dat heb ik nooit ontdekt/ervaren.
  De Jip en Janneketaal was redelijk op mijn niveau, maar de fout die je beschrijft zag ik nooit, laat staan dat ik de oplossing meteen kan uitvoeren. En in de reacties wordt het nog moeilijker: ge’harvest’, bugs, wysiwyg-editor. Maar door de context begrijp ik het toch redelijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: