Jul-15: Kunstroute

Ik had al eerder gelogd over m’n fietstochtje naar Den Helder. Onderweg reed ik een stuk langs de ‘Groat-Sloat’. Da’s de juiste uitspraak volgens mijn buurvrouw, die langs de Grote Sloot geboren is. Deze vaart loopt door Burgerbrug, Sint Maartensbrug en Schagerbrug en eindigt in Oudesluis.

Ik fietste langs de rustige westkant en zag links een dozijn kunstwerken in de weilanden. Van eentje heb ik een foto gemaakt. Het object ‘Washandjes’ trok m’n aandacht vanwege de bewoner die ter completering de was aan de lijn had gehangen.


Een paar dagen terug bedacht ik dat Alkmaar ook een kunstroute had uitgezet. In dit geval zeer abstracte kunst die ik niet snapte. Op een stuk of 10 plaatsen liggen hier stelconplaten op de stoep. Normaal kom je die dingen alleen tegen op een boerenerf of een bedrijf. Hieronder eentje waar speciaal platje voor aangelegd is inclusief rollatoropgang.

Zoiets leg je niet aan om van een setje stelconplaten af te komen, daar moet meer achter zitten.

Totdat ik gisteren in het Stadskrantje las dat er ondergrondse vuilcontainers komen. Toen begreep ik dat de gaten er al zijn en de stelconplaten als tijdelijk dexel dienstdoen.

Tijdens hetzelfde rondje heb ik ook eindelijk de klikosteeg op de foto gezet.

Het is niet zo dat de vuilniswagen door deze steeg past; de aanwonenden vinden het blijkbaar handiger om die grote bakken niet op het eigen erf te stallen. En als er een mee begint, dan volgt de hele buurt. Maar nu begrijp ik dus dat deze folklore gaat verdwijnen en de bewoners hun vuil direct in de ondergrondse container mogen flikkeren.

Voor mij maakt het allemaal weinig uit. Ik woon in een zakkenstraat. Die straat is te klein voor de vuilniswagen en daarom mogen we gewoon zakken op de straathoek zetten. In het vervolg zal ik die dus in de container kieperen en hoef ik geen rekening meer te houden met de vuilophaaldag.

Geplaatst op 2008-07-15, in Alkmaar, Dexelmatig, Kunstmatig, Regiomatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Eigenlijk vind ik dat wel geinig, een klikosteegje.

 2. Hahaha, wat een komische log… ik heb erg gelachen om de stelconkunst inclusief rollator-opgang :-)
  ik hoop trouwens dat ze die ondergrondse containers hier niet ook invoeren, want ik heb er slechte ervaringen mee gehad in m’n vorige buurt (veel te ver lopen, helemaal voor ouderen, en altijd vol..)

 3. In de Mare ( of daar tegenaan , daat wil ik vanaf zijn ) stonden van die oude bakken, de hele buurt gooide van alles erin, maar vooral ernaast. Bovendien waren er van die sujetten die er van alles nog probeerde uit te halen. Nu zijn er soortgelijke ondergrondse containers, aleen te gebruiken met een pas oid. Een verademing, de buurt ziet er een stuk beter uit zo.
  Mijn zusje woont aan de groate sloat, een paar weken geleden ook met verwondering naar al die ” Kunst ” gekeken.
  Jaren geleden al eens een defenitie daarvan aan mijn zoon gegeven – als het in de weg staat, niet kan zien wat het voorsteld en dus te duur is….. is het kunst.
  Hij wist het nog feilloos

 4. @Jolie: Ik heb de indruk dat er elke 100 tot 200 meter zo’n stortplaats komt, dus is het maximaal 100 lopen naar zo’n punt. En hier is geen hoogbouw. Deze gevallen staan al een een tijdje op een plek hier niet zo ver vandaan. Ik denk dat ze daar eerst een paar jaar getest hebben of het beviel.
  In een andere wijk met lage (5 verdiepingen) flatgebouwen waren wel klachten. Maar daar is het nog bovengronds wat lawaai- en stankoverlast gaf/geeft.

 5. @Brownie: Volgens mij doen ze het daar al heel lang. Het viel me voor het eerst op toen die opgengewerkte ‘stolpbrug‘ voor voetgangers werd aangelegd. Ik dacht dat dat wegens een zoveeljarig bestaan van die sloot was.

 6. Zouden er ook ondergrondse containers zijn voor tuinafval? Wij hebben daarvoor een bruine kliko die eens in de twee weken wordt geleegd. Veel te weinig als je een voor én achtertuin hebt, zoals wij. Eén keer de heg snoeien en de takken passen er al niet in. Moet je weer gaan shoppen bij de kliko’s van de buren, maar die hebben ook allemaal een tuin…

 7. Ik heb de kunstroute gemist… jammer, had wel een leuke fiets route geweest…

 8. @Aline: Je moet even op de ‘kunstwerken’-link klikken, die route is er nog tot 28 augustus.

 9. @Christiaan: Ik heb het even nagezocht. Volgens mij worden dit alleen containers voor restafval en mogelijk apart papier. Bij hoogbouw heeft de gemeente eerder wel GFT-containers geplaatst, maar die werden niet gebruikt. (Nogal wiedes lijkt me. :-)
  In het gebied waar ik woon zijn kleine stadstuintjes en vrijwel geen voortuinen. Zelf heb ik een redelijk gemiddeld tuintje voor deze buurt en ik heb ruim voldoende aan eens per maand tuinafvalophalerij. In dat geval zet ik 0,5 tot hooguit 2 zakken met tuinafval aan de weg.
  Waarschijnlijk gooi ik mijn beetje in die restafvalcontainer. Dat is niet slechter voor het milieu aangezien de vuilverbranding dit omzet in electriciteit en warmte.
  Er zijn hier ook wat mensen die wel een grote tuin rondom het huis hebben. Ben benieuwd wat die gaan doen.

 10. Ik vind kunstroutes leuk zolang ik maar niet ergens bij een particulier naar binnen hoef. Dan haak ik af. Gewoon vrijblijvend tentoongestelde dingen in een tuin bekijken vind ik daarentegen wel leuk

 11. zitten soms leuke dingen bij hoor…

 12. Nou snap ik niets van moderne kunst, maar het is wel fijn, dat dit kunstwerk nog nuttig is, Xiwel. Ik vraag me alleen af hoe je een container in dat kunstwerk leeg kunt kieperen. Ik hoop, dat je ons wel op de hoogte houdt.

 13. @Vedat: bedankt voor die vraag, ineens snap ik de reden voor die rollatoroprit. (hier wordt de groencontainer ’s zomers trouwens wekelijks geleegd, die leidden in het verleden nog wel eens tot klachten over stankoverlast bij warm weer en dat is nu wel over)

 14. Heel erg bedankt! Ik heb nu een afsluitende center gebruikt en het werkt! Ik was het in mijn snelheid *oeps* vergeten.. Thanks!

 15. dank je Xiwel… hoop dat ik voro die tijd beter ben en hem als nog kan zien… ;)

 16. @Frans en Vedat: Als ik meer weet, dan laat ik dat weten. :-)

 17. Leuke foto, die van die Klikosteeg. Wij hebben gewoon een grote groene container voor het hele huis voor het overige afval. Een blauwe voor papier en een bruine voor organisch afval.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: