Dec-10: FANTAstisch

Een dik jaar terug begon de prijs van Fanta Light in een rap tempo te stijgen. Dat was bij zo ongeveer elke supermarktketen, dus zal het wel een prijsverhoging van Coca Cola zijn, die Fanta verkoopt.

Anderhalf jaar terug was de gangbare prijs 92 cent voor de 1,5 liter fles. Al snel werd dat 128 (40% duurder) en het steeg daarna nog langzaam door tot 138 cent. Dus 50% in anderhalf jaar tijd. Dat lijkt me iets meer dan de inflatie. Het was dan ook niet vreemd dat de schappen vol bleven. Kopers weken uit naar andere merken, waaronder huismerken.

Tot een dikke week terug. Toen kon je opeens diezelfde fles kopen voor 62 cent. En omdat ik de suikervrije sinas van Fanta het beste te pruimen vind, nam ik een setje mee. Als ik de dopopdruk mag geloven, moet ik dit spul opmaken voor het eind van dit jaar. Zelf denk ik dat het wel meevalt.

Die datum heeft alles te maken met Fanta-Zero. Fanta Light stopt dan ook. Ik ben benieuwd of die Fanta Zero ook goed smaakt, want Cola Light vind ik lekkerder dan Cola Zero wat al een tijdje te koop is.

Het ‘leuke’ is dat Fanta Light ook in literflessen te koop is voor 108 cent en in halve liters voor 79 cent. Van dat spul heeft onze super duidelijk geen enorm overschot, en beide zijn nu dus duurder dan hun grote anderhalveliterbroer. Wie gaat die nu nog kopen?

Geplaatst op 2008-12-11, in Shopmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Het prijsbeleid van coca cola stelt iedereen voor raadsels…

 2. Ik kom wel vaker situaties tegen waarin het voordeliger is de grote verpakking te kopen en de rest dan maar weg te gooien, maar dit is wel heel extreem.

 3. @Frans54: En het is geen actie meer, dit spul staat al een paar weken bij ons voor die prijs in de supermarkt. Ze wachten gewoon tot het opraakt en dat schijnt lastig te zijn.

 4. Fanta Zero? Het moet niet gekker worden. Ik blijf hardnekkig Coca-Cola Light kopen omdat ik dat zero-gedoe onzin vind. Ik vind het net zo lekker hoor, maar zo verschrikkelijk onnodig. Alsof ik me met zero ineens een macho ga voelen…

 5. Ik kan er maar niet achter komen wat het verschil is tussen cola light en cola zero. Voor mij is het een pot nat.

 6. @Hanscke: Coca cola Light vind ik ook niet lekker, doe mij maar Pepsi Light. Daar doe ik trouwens net als bij Fanta Light een derde water bij, anders vind ik het te zoet.
  Nou heb ik die Coca Cola Zero wel eens gehad, maar niet echt getest. Voor de Fanta Zero nu toevallig wel. :-)

 7. @Christiaan: De laatste tijd kan ik ook geen Amstel-Light meer vinden, ik zal eens vragen of dat Amstel-Zero geworden is. :-)

 8. Ja, en straks heeft ‘zero’ ook het imago dat het voor mietjes is, net als ‘light’. Moeten ze weer iets anders bedenken.

 9. @Christiaan: Ik denk dat de reclamemakers bedacht hebben dat Light uit de mode is. Die term begon begin jaren 90 en vooral in de USA met Bud-Lite. Amstel-Light (Lite mocht niet vanwege Budweiser) heb ik al in 1993 in de USA gedronken, veel later vond ik het in de NLse winkels.

 10. Ik hou het op Coca-Cola Light…

 11. Ik drink om gezondheidstechnische redenen natuurlijk noodgedwongen alleen maar light-limonade, dus ik hoop alle vragen te kunnen beantwoorden.
  Hier in Duitsland is Fanta Light al zo’n 2 jaar geleden verwisseld voor Fanta Zero. Het maakt in smaak geen donder uit, ze hebben er gewoon een ander etiket op geplakt. Met Coca Cola Zero is het anders, dat smaakt toch anders, en ik vind het veel lekkerder dan Coca Cola Light. Helaas hebben de meeste horeca-gelegenheden (als ze al light hebben) alleen Coca Cola Light. Helemaal erg is Pepsi Light, dat smaakt nog chemischer. Over Pepsi Max heb ik het al niet eens, dat mogen ze meteen weer van de tafel meenemen. Probleem is dat ik eigenlijk geen Cola lust, maar het anders mineraalwater wordt in het café.
  Laatst kreeg ik in een duits restaurant Sinalco Light, daar heb ik 3 keer gevraagd of het wel echt Light was omdat ik de karakteristieke zoetstof-smaak er eerst niet uithaalde. Hier in Duitsland heb je ook lekkere light-frisdrank van het merk Deit, met naast lekkere fanta en sinas ook apartere smaken als perzik, grapefuit en bosbessen.
  Al die zoetstoffen zijn echter niet zo goed voor je, als er geen medische noodzaak is (suikerziekte of te dik), kun je het beter niet te vaak drinken. Recentelijk zijn de mineraalwaterfabrikanten met smaakjeswater gekomen, zoals Volvic en Gerolsteiner. Weliswaar geen 0 Kaloriën en 0 Koolhydraten, maar wel heel weinig. En dat zonder aspartaam.

 12. @Natascha: Zelf vind ik Coca Cola in het algemeen niet lekker en ook vind ik Pepsi Max helemaal nix, maar Pepsi Light vind ik goed te doen. Net als bij Fanta Light gooi ik er flink wat water bij, anders smaakt het me te zoet en te chemisch. Ik denk dat veel Lights beter worden met wat water. In een restaurant of op een terras vraag ik wel eens een extra beker kraanwater om daarmee zelf de frisdrank te verwateren. Soms krijg je zo’n glas water gratis en in andere gevallen dok je er een paar euro voor. Fanta Light kan je vrijwel nooit in een restaurant of café krijgen en dat is best jammer. In Duitsland los ik dat op met een klein bezoekje aan de Schlecker, die winkeltjes zitten overal en je hoeft maar even bij de kassa verkeerd naar binnen te lopen en je hebt zo’n half litertje te pakken.
  Bij mij is het dus ook om gezondheidsredenen. Ik denk trouwens dat suiker voor iedereen slecht is en gewone frisdrank zit er stampvol mee. Ik moet altijd erg lachen om mensen die geen suiker in de koffie hebben en later een glas Casis nemen waar ca 10 suikerklontjes inzitten. :-)
  Ik heb al het eea afgeprobeerd en het ergste vind ik dubbelfris. Dan heb ik toch echt liever kraanwater. Dat drink ik ook regelmatig.
  Alcoholvrijdrinken is voor mij ook gezonder, maar dat lukt me slecht. Amstel Light (3,5%) en Lingens Blond (2%) vind ik acceptabeler dan die vieze Maltbiertjes. Wat dat betreft had ik een ook zo’n voorvalletje in Rheinland Pfalz. Daar had ik een lokaal acloholvrij bier, waar ik niets van merkte. De smaak was prima en ik werd er zelfs tipsy van.
  O ja, en ik weet hoeveel mg ik van bepaalde smaakstoffen mag hebben. Het probleem is alleen dat je niet te weten komt hoeveel mg er van dat spul in een fles zit. Nou heb ik dat benaderd, want de zoetvervangswaarde per gram is bekend. Als ik dat uitrekende, dan mag ik met mijn gewicht van 74kg niet meer dan 4 liter per dag aan Light-spul drinken. Dat haal ik bij lange na niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: