Feb-20: De Nacht van Verhagen

Ik had al op een paar webplaatsen mijn afwijkende gedachtes achtergelaten, dus waarom hier ook niet. Vannacht heb ik gekeken tot een uur of 4. Eigenlijk keek ik Olympische spelen, maar de curling-wedstrijdjes spraken me veel minder aan dan het vermakelijke gedoe in Den Haag.

Vroeger had je nog wel eens Wim Kan, Koot en Bie en later Kopspijkers en Koefnoen die politici karikaturiseerden. Tegenwoordig hoeft dat echt niet meer. Na Pim, Hirsi en tegenwoordig Geert is zelf-karikaturiseren de manier geworden om de aandacht te trekken. En ze doen het goed, behalve juf Hamers die iets te geloofwaardig als ma Flodder overkomt.

In het CDA hebben ze ook toppertjes met een Jan Peter Potter. De beste is toch Verhagen, die een uitstekende Hekking in huis heeft. Je ziet ‘m de boel belazeren. Iedereen weet het, maar niemand durft zijn vingers aan hem te branden. JP nog het minst, maar die had ook niet in de gaten dat De Hoop Scheffer hem een oorlog inrommelde.

Bij het Uruzgangedoe had Verhagen een leuk trucje uitgehaald om Bos via Hamers op de kast te krijgen. Grote klasse! Alhoewel dat met Hamers niet zo moeilijk is. Zij heeft waarschijnlijk flapschoenen om haar lange tenen in te verbergen. Maar goed Verhagen had op een sneaky-moment (toen Bos er eventjes niet was) een verzoek naar de Navo gerommeld, om zo een verzoek terug te krijgen.

En onze verzoeken aan de Navo mogen op allerlei manieren in hun prullebak belanden, maar een verzoek van de Navo aan onze regering is vrijwel een bevel. Daar moet je ja op zeggen anders komen er represailles. (Zal de Navo dan toch een soort China zijn?)

Hoe het gelopen is is duidelijk. Bos pakte de dolk, die Verhagen via Hamers gaf, aan en stak hem in de rug van Balk-4. Joop van der Ende gaat dat vast in een mooi klassiek drama verwerken. Maar waarom Judast Verhagen? Allereerst heb ik de indruk dat ie dat vaker doet, maar in dit geval denk ik ook te weten waarom.

Hij kan vrijwel niet anders. Jan Peter loopt hem al jaren voor de voeten. En als ie die niet op tijd uit de weg ruimt, dan wordt Verhagen op zijn beurt voorbijgelopen door Eurlings. Nu las ik dat het CDA wederom pal achter hun Jan Peter gaat staan. Maar volgens mij is dat gericht op de verkiezingsloze doorstart van een rompcabinet zonder PvdA. Daar zit Verhagen niet mee. Hij pakt zijn kans als de peilingen uitwijzen dat het CDA de rekening krijgt. Als die rekening hoog genoeg is gaat Balkende failliet en neemt Verhagen de failliete boedel over. Hij kan dan alleen maar stijgen, wat ook een gunstig vooruitzicht is.

En als dat allemaal niet zo loopt, dan kan ie altijd nog hoofd van de Navo worden. Die zien graag zulke mensen als Verhagen. Kijk maar naar Jaap de Hoop in bange dagen.

Dat dit allemaal stond te gebeuren was afgelopen week al te zien bij Jos en Tom. De tekening van Tom is duidelijk genoeg:

Maar bij die van Jos:

wil ik wel even vermelden dat het Verhagen was die de bom in de kofferbak heeft gestopt.

Advertentie

Geplaatst op 2010-02-20, in Kiesmatig. Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Hoe kun je het uitdenken…

 2. En wat is je afwijkende mening nou?
  Overigens vond ik de quote van Marianne Thieme mbt het debat over Uruzgan wel mooi (het kabinet was nog niet gevallen): ‘Vragen over oorlog en vrede mogen niet gereduceerd worden tot een spel Stratego.’ Dat is het wel geworden, en ik vind dat Bos niets te verwijten valt.

 3. Als ik een foto zie – of de stem hoor van Maxime Verhagen, dan ruik ik al een ontembare bokkengeur.

 4. @Mack: En dan moet je nog bedenken dat ik pas later van iemand anders begreep dat Verhagen ook nog kans maakt op de burgemeesterspost in Maastricht.

 5. @Gerrit: Ik vind dat afwijkende ook wel meevallen. Maar als ik de media zie dan laten ze Verhagen erg buitenschot en geven ze vooral Bos de eer.

 6. @Dwarsbongel: Hmm, zal het een bokkenrijder zijn. :-) Ik zie ook veel overeenkomst met de Intrigant bij Asterix en Obelix.

 7. Verhagen in Maastricht. Doe die mensen dat niet aan zeg. Maar Bos heeft gelijk. Afspraak is afspraak.

 8. @Me!: Beetje eigenbelang. Maastricht is op Vaals na het verste weg van Alkmaar. :-)

 9. Waar zijn Koot en Bie als je ze nodig hebt?
  Hekking en Verhagen, potverdorie, je hebt gelijk.

 10. Dat stukje over de Navo spreekt mij heel erg aan. wij worden niet gehoord, maar we worden wel door die club gedicteerd. Er zijn meer kleine landjes die een leger hebben. Laat de Navo hen eens vragen, oh nee, dicteren, puur voor de afwisseling.

 11. @Hanscke: De tegenstrijdigheid van de Navo schoot me pas te binnen toen ik aan die zin begon.
  Ik vraag me in het algemeen af wie boven wie staat en wanneer wel wanneer niet.
  Zo heb ik de indruk dat de Amerikaanse federale regering wel boven de regering van bijvoorbeeld California staat, maar dat de gemankeerde EU-regering (als het er op aan komt) niet boven de Nederlandse regering staat. Soms is het duidelijk wel zo dat de Navo of bijvoorbeeld de Amerikaanse regering boven de Nederlandse staat en de Russische zeker niet. En laatste leek zelfs de ANWB boven de NL-regering te staan. :-)

 12. Ach, wat wil je, met een premier die geen leiding geeft en een minister van buitenlandse zaken die pas in 2010 actie onderneemt op een kabinetsbesluit van 2007 en dan het tegengestelde van het kabinetsbesluit doorgeeft aan de NAVO, en een premier die de schuld van het knallen van zijn coalitie legt bij degene die hem aan zijn eigen kabinetsbesluit herinnert?

 13. Of het al of niet afwijkend is van wie dan ook: wat mij betreft treft Maxime Verhagen de meeste blaam: hij wilde zo graag door in Afghanistan, mogelijk uit oprechte overtuiging dat dat het beste is (dat ben ik dan weer niet met hem eens, maar die mening mag hij hebben), maar goed, om de draad van de zin weer op te pakken: hij wilde zo graag door in Afghanistan dat hij een taktiek bedacht waarmee hij dacht de PvdA-ministers wel om te kunnen krijgen. En ja, dat is dus niet nog een keer gelukt, er is ook bij PvdA-mensen een punt dat ze niet meer willen buigen of draaien, en dus de boel laten barsten.

 14. @Trijntje: Ik ben het met je eens dat ie door wilde in Afghanistan, maar volgens mij niet omdat dat het beste is voor dat land, de opiumhandel, die bevolking of de wereldvrede. Hij weet ook wel dat de oude situatie zich herstelt zodra de bezettingsmacht daar vertrekt en dat het in noord-west-Pakistan niets anders is. De enige reden lijkt mij vriendjesblijven met de USA, omdat dat goed is voor hemzelf en in zijn ogen mogelijk voor de Nederlandse economie die erg verweven is met de USA.
  En tegenwoordig is het vooral Hamer die in de PvdA liever barst dan buigt. Bos is een stuk flexibeler. Goed voor het land en behoud van samenwerking met andere partijen, maar slecht voor de PvdA, die daarmee kiezers verliest. Ik ga er dan ook van uit dat Hamer de rug van Bos gestut heeft en dat Verhagen donders goed wist dat dit ging gebeuren.

 15. @Xiwel, ik ben het met je eens dat Maxime Verhagen niet vooral het belang van Afghanistan op het oog heeft; maar dan nog kan het zijn dat het zijn oprechte overtuiging is dat op wereldschaal gezien het het beste is om vriendjes te zijn met de USA, en dan wel vooral ook voor het belang van Nederland.
  Ik denk ook dat Hamer minder flexibel is dan Bos, maar ook voor Bos is er een eind aan wanneer hij nog kan buigen. Ik vind eerlijk gezegd dat hij gelijk had dat niet nog een keer te doen; al is hij dan ook in deze situatie gemanoeuvreerd, door het optreden van Maxime Verhagen en het mogelijk door Verhagen voorziene optreden van Hamer. Ik denk dat je daar wel eens gelijk in kon hebben.

 16. @Trijntje: Vrienden zijn met de USA betekent vijanden maken met het Midden-Oosten en bijvoorbeeld China. Ook al geef je aan dat het niet zo is. Dus van mij mogen we ons wel wat meer een Europees en wat minder een Amerikaanse vazalstaat tonen. Dat kan economisch zeker goed uitpakken. Zeker nu de USA failliet is en we door hun financiele piramidespel gigantisch veel geld zijn kwijtgeraakt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: