Mrt-19: De Monovork
Al eerder zag je ze op motorfietsen en ligfietsen, maar nu zet de monovorktrend zich ook voort bij de tourfietsen en zelfs opoefietsen.
Geplaatst op 2010-03-19, in Rijwielmatig. Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.
Al eerder zag je ze op motorfietsen en ligfietsen, maar nu zet de monovorktrend zich ook voort bij de tourfietsen en zelfs opoefietsen.
Geplaatst op 2010-03-19, in Rijwielmatig. Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.
Lijkt me toch knap gevaarlijk. Ik weet van mijn racefiets dat bij een eenzijdige spaakbelasting er wel eens twee of drie tegelijk kunnen knappen. Dan ga je echt op je gezicht.
LOL, zelfs Opoefietsen… :-) En wat is het voordeel van de vork van de fiets links? Is het puur uiterlijk? Of maakt t een fiets bijv. makkelijker vouwbaar?
Eh lijk mij niet handig… :P
Auto’s hebben al heel lang monovorken…
Mijn zoon kwam op pakweg 12-jarige leeftijd met een nog niet zo oude fiets thuis, waarvan de voorvork een gespleten persoonlijkheid, oftewel instabiliteit vertoonde. De ene buis zat los in het verbindingsstuk.
Oorzaak: slecht soldeerwerk + steigeren. Gelukkig viel het nog onder de garantie, en goed dat hij niet met een monovork reed…
@Me!: Bij een van mijn eerste fietsvakantie had een goede vriend van mij zo’n voorval. Hij reedt lekker hard in Luxemburg van een berg af en stopte omdat ie iets aan zijn voorwiel voelde. Toen we het wiel eruit haalden viel het linkervorkdeel van zijn fiets. Die had dus echt geen meter moeten door fietsen. :-)
@Jolie: Dat was de aanleiding. Daarna ben ik snel naar een fietsenwinkel doorgelopen die dergelijke fietsen in de etalage heeft staan. :-)
Voor een groot deel is het hype. Het voordeel is dat je je band kan lappen zonder het wiel uit de vork te halen. Voor vind ik dat niet zo nodig, achter is het vanwege een derailleur wel handig.
Ook op moutainbikes kom je deze vorken tegen
Al enkele jaren, zo nieuw is het niet.
En dat gevalletje in de Ardennen wist jij ook nog.
@BdW: Zulke voorvallen blijven wel erg lang in een geheugen hangen. Ook dat het nog een heel eind was naar een Duitse ‘fietsenmaker’.
Dat van die doehetzelver op de rechter foto lijkt mij wel een nieuwe ontwikkeling.
Hoewel ik me afvraag of dat in de wielersport allemaal volgens de regels is:
fotootje
Interessant, het deconstructivisme nu ook in het fietsdesign.