Jan-01: 2012 5772 6761 1433 …
Het schijnt nu 2012 na Christus te zijn. En beter na de geboorte van Christus te zijn. En als dat zo is, dan zouden we Kerst dus op 1 januari moeten vieren. Zitten we er in elk geval al een dag of 6 naast. Maar in de Bijbel staat dat Herodes toen regeerde en die stierf 4 voor Christus. Zo zijn er nog meer gebeurtenissen die er voor zorgen dat Christus ongeveer in 6 of 7 voor Christus is geboren in onze huidge maand oktober.
Orthodoxe christenen, als de Russische, Servische, Armeense, Georgische, Ethiopische, Moldavische, Macedonische en de Kopten in Egypte vieren pas Kerst op 7 januari. Dat zit in Paus Gregorius, die een betere kalender bedacht en in oktober 1582 zo’n 11 dagen oversloeg. Na 4 oktober kwam 15 oktober. Iets wat nu Samoa heeft gedaan voor 1 dag van 30 december naar 1 januari.
Destijds was dat nodig omdat de Juliaanse kalender inliep, die had te kort schrikkeldagen om in de pas te lopen met het zonnejaar. Alleen pikten veel kerken en staten dit gedoe uit Rome niet, waardoor nu dus zo’n 13 dagen verschil is.
De Joden geloven niet in Christus en hebben een eigen jaartelling die sinds eind-september op 5772 staat. Volgens hen vond de schepping plaats in hun jaar 1. Dat botst een tikkie met de Assyrische kalender, die sinds afgelopen April in het jaar 6761 zit. Dat is volgens hen sinds de stichting van de eerste tempel in Ashur (thans in het midden van Iraq).
Ofwel die tempel was er volgens hen dus 989 jaar voordat God volgens de Joden de aarde schiep. Opvallend daarbij is dat Ashur vernoemd is naar een zoon van Sem en dat was een zoon van Noach.
De Moslims geloven net als de Christenen en Joden dat Noach en Abraham in hun geschiedenis voorkwamen en voorvaderen waren van Mohammed. Zij zijn vanaf zijn migratie van Mekka naar Medina (AH = Anno Hegirae) gaan tellen en zitten sinds eind-november in het jaar 1433 AH. Hun jaren zijn 11 of 12 dagen korter dan de onze en rond 20874 halen ze ons in.
Er zijn nog heel veel andere kalenders. Zelf mocht ik die meemaken van Taiwan die nu in het jaar 101 in is gegaan. Die wordt daar nog veel gebruikt. De ‘gewone’ Chinese kalender doet niet zo zeer aan jaartallen. Hun jaartal zou nu ongeveer 4709 zijn. Hun jaarwisselingen vallen doorgaans ergens in Februari, afhankelijk van de maan. Ze zijn er niet uit wanneer deze ‘jaartelling’ is aangevangen.
En ondanks onze Joods-Christelijk-Islamitische cultuur maken we ons tegenwoordig vooral zorgen om de kalender van de Maya’s. Die is in 3114 voor onze jaartelling begonnen. Ik heb geen idee of iemand hem nog gebruikt. Het systeem werkt in allerlei cycli en de grootste is 20 x 394,3 van onze jaren = 7886 jaar, wat neerkomt op ons jaar 4772. Die gaat dus nog 2760 jaar mee. En ook daarna gaat die kalender gewoon door. Schijnbaar heeft een New Ager deze kalender niet goed begrepen en hebben de media geen zin om wikipedia of andere bronnen na te lopen. Op 2012-01-01 was hun volledige datum 12.19.19.0.5 waarbij het vette deel ongeveer het jaartal is.
Converter voor de Maya, Islamitische, Japanse en nog wat kalenders.
Converter voor de Chinese, Hindu en Tamil kalenders.
Geplaatst op 2012-01-01, in Overmatig en getagd als 1433, 2012, 5772, 6761, FokSuk, Gregorius, Jaartelling, Kalender, Maan, Nieuwjaar, Paus, Zon. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.
Ik denk dat het iets te maken heeft met de lichtsnelheid of met neutrino’s. Het kon wel eens zijn dat de lichtsnelheid hoger is dan men denkt en dat daarom velen al in de toekomst leven. (hoger jaartal)
Als dat zo is dan heeft het zoeken naar neutrino’s ook geen zin meer.
p.s. Ik ben niet afgestudeerd op dit soort zaken.
Oftewel iedereen rommelt maar wat aan. Maar als je er vanuit gaat dat we een aantal jaren hebben overgeslagen kan dus ook de wereld dit jaar niet vergaan. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze wereld niet vergaat, maar de door onszelf gecreëerde hel wordt. Tenzij, we ooit tot inkeer komen….
Nee dank je, meer kalenders hoef ik niet. Ik weet niet welke de juiste is en houd me daarom aan de enige die ken.
Het zijn leuke feiten om te weten, te vergelijken, overeenkomsten te zoeken die wellicht bestaan.
Misschien is slibi 2011 nog het beste beginjaar:-))
Nu begin ik toch aardig de tel kwijt te raken Ximaar. Een goed jaar (zonder jaartal) dan maar gewenst.
@Aad (en anderen): Ook de beste wensen, mijn nieuwjaarswens heb ik al bij op 25 december geplaatst.
Leuk overzicht!
De moslims tellen niet vanaf de geboorte van hun profeet, maar vanaf de datum van diens emigratie van Mekka naar Medina. Die zou hebben plaats gehad op 9 september 622 (vertrekdatum).
Een gelukkig tweeduizend zoveel gewenst!
@Emigrant: Ik heb het aangepast. Eerder merkte ik al dat zij een echte maan-kalender hebben, waardoor hun jaren 11 of 12 dagen korter zijn dan de onze. Dat verklaart meteen dat 622 + 1433 geen 2055 maar 2011,8 is.
Zo is het.