Okt-25: Voorzitsters

Wat je hierboven ziet is een soort fietsrage van de laatste paar jaar. Waarschijnlijk door de komst van al die voordragers. Het betreft vooral meiden die op deze manier voorzitten. Kan bij een fietsend vriendje of vriendin of in dit geval een ferm doortrappende pa. De moeilijkheid is om zoiets goed op de foto te krijgen. Als je er op wacht dan zie je ze niet. En als ik ze wel zie dan heb ik mijn camera niet in de aanslag en scheuren ze net een bocht om. Deze foto heb ik vanaf de overkant van een gracht genomen, dus wat ingezoomd en meegedraaid. Pas later zag ik dat er nog een lantaarn in de weg en in het beeld stond. Dergelijk fietsgebruik zal dit wel in het hele land gebeuren en dan vooral in de steden. Dwz het valt mij vooral hier in de stad op en in omliggende dorpen niet zo. Echt veilig lijkt het me niet, maar het ziet er wel leuk uit.

Geplaatst op 2012-10-25, in Rijwielmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Ik weet niet of het aan mijn scherm ligt, maar bij mij is het fotootje ong. 4 bij 5 mm. Alleen als ik uitzoom op 400% kan ik het fotootje enigszins bekijken.

 2. IK vraag me af of het zonder stoeltje wel mag, een keer flink remmen of een flinke uitwijk manoeuvre en je kind ligt op straat…
  Overigens lijkt het me ook niet echt comfortabel als ik die platte voorband zie.

 3. Ik vind het een waardeloze mode.
  Wat me opvalt is de bus-reclame die ik plotseling zie, direct onder je tekst. Die heb je toch niet zelf geplaatst??

 4. Net zag ik nog een reclameplaatje, nu ik ingelogd ben is het weg. Net als mijn reactie. Word ik hier ook al in de spambak gegooid??

 5. @FT: Dat van die slappe voorband viel me ook op. Verder zie ik dat er af en toe een kussentje gebruikt word. Mijn idee is ook dat dit niet echt veilig is zonder gordel, maar met gordel kan het wel eens net zo onveilig zijn. :-)

 6. @Greet: Bob heeft hiet onlangs ook een melding gemaakt over hetzelfde effect. Hij gebruikt Windows7 met Internet Explorer 9. Gebruik je dat ook? In fora las ik dat het daar aan kan liggen, maar niet wat de oplossing is. Metname een schermen die ingesteld staan onder 1100 pixels breed. (Houdt in dat mijn weblog van 960 pixes breed er maar net of misschien wel niet in past. Zelf heb ik net wat geprobeerd en ben benieuwd of je nu wel een foto op volle kolombreedte ziet.

 7. Waarom die balkjes?

 8. @Wllm: Omdat ik geen toestemming heb gevraagd en mensen hun privacy gun.

 9. Zoals Wim al aangaf: met die balkjes voor de ogen lijkt het me helemaal levensgevaarlijk! ;-)

 10. @Bertie: Ik heb je idd net uit de spambak gevist. Akismet is een beetje over actief. De laatste tijd doet ie het iets vaker fout. Geen idee waarom.

  Die reclame komt alleen als je niet bij WordPress en/of Gravatar bent ingelogd en Firefox gebruikt.
  https://ximaar.wordpress.com/2012/10/17/okt-17-meer-reclame-gedoe/

 11. Als ik ingelogd ben hoef ik niets in te vullen.

 12. Hoerhoerahoerahoera x pi

 13. Ik weet niet eens of het wel mag op deze wijze.

 14. Ik vind dat helemaal niet veilig en niet lekker fietsen ook. Waarom zou dat kind niet zelf kunnen fietsen?

 15. Microsoft houdt zich vwb IE nog steeds niet volledig aan de W3C standaarden.

  Vwb de voorzitsters; dat is een gevolg van de vrouwenemancipatie beweging. Daarbij is het doel dat de helft van de voorzitters in een bestuur uit vrouwen bestaan. Dat geldt dus ook voor voorzitters bij een fietsbestuur.

 16. @Allen: Ik heb nog niet gehoord van ongelukken. Kan komen omdat ze doorgaans redelijk rustig fietsen. Het ziet er in elk geval redelijk link uit.

  Maar begrijp ik nu ook dat jullie dit minder tot niet waarnemen in jullie omgeving? Meestal zie ik er een aantal per dag en ik schat dat het rond de scholen nog wat erger is. Onlangs heb ik een rondje door Amsterdam gevouwfietst en toen is het me daar niet opgevallen. Kan zijn dat het daar te druk is voor dergelijke streken.

 17. Ik heb het nog nooit in het eggie gezien!

 18. Dit brengt bij mij een herinnering terug van toen ik een jaar of 16 was. We hadden een oude damesfiets, een doortrapper. Daar hebben we van alles mee uitgehaald. We hadden een soort springschans gemaakt met steigerplanken over een hoop zand. Ik kreeg, terwijl ik er (snel!) tegenop reed, mijn broek tussen de ketting en kwam naast de plank terecht: broekspijp opengescheurd tot aan het kruis.
  Associatie met de foto: ooit zat mijn jongere broer op het stuur terwijl ik trapte. We naderden een kruising, tegelijk met een auto. Ik remde af op de doortrapper – mijn broer kukelde voorover en kwam met zijn neus op de straat terecht: schaafwond…
  Later hebben we nog een keer een “zijspan” aan die fiets geknutseld – in een bocht achteruit klapte het achterwiel dubbel: einde fietspret!

 19. @Dwarsbongel: Nu je dit schrijft kan ik me ook nog die hoge Puch-sturen op fietsen herinneren, waar men (vooral jongens) tussen/op zaten. Vergeleken daarbij is dit bovenstaande erg veilig. :-)

 20. Ik heb dit ook nooit gezien, maar wij dorpelingen lopen jaren achter. Hier fietsen ze met kratjes bier voorop.

 21. @Mack: Op nog geen 14 fietskilometers van Wilp-Achterhoek lijkt me dat heel Normaal. :-)

 22. Wilp-Achterhoek. Praat me er niet van. Reservaat.

 23. @Mack: Deze fraaie

  kwam ik gisteren tegen.

 24. De laatste dagen nog wat beter opgelet en het komt toch wel veelvuldig voor. Elke dag wel een paar die mijn pad kruisen. Toch blijft het lastig fotograferen omdat ze bewegen. Een leuke was een ouder exemplaar (circa 18) die in amazonezit op de voordrager zat. Lijkt met helemaal niet prettig of veilig. Verder nog een meisje van circa 15 dat minstens 70kg woog en duidelijk 10 kg zwaarder was dan haar trappende vriendin. Beide hebben voorouders uit het Middenlandse Zeegbied. Ze slingerden met nog wat vriendinnen over een redelijk steile brug met daarachter bijna geen ruimte door wegwerkzaamheden. Ik bleef kijken of het misging. Zou ze er afspringen? Maar nee, net voor de werkzaamheden sloegen ze toch maar linksaf. En op die manier is ook in Nieuw-Overdie (wat vrijwel zeker de bestemming was) te komen, maar dan moet je goed de weg weten. Een laatste opvallende was een oma met een meisje van ongeveer 12 jaar achterop en die zat weer eens omgekeerd, dus met de rug tegen oma. Ik heb dat wel vaker gezien, maar dan met zo’n klapbeugel er achter waar ze zich aan vast houden. In dit geval dus niets, ze hield zich vast aan de bagagedrager en zat met de benen gestrekt een discussie te voeren met een vriendinnetje of zusje dat er achteraan fietste. In alle gevallen kan ik wel stellen dat het socialer is dan achterop tegen iemands rug aan kijken, maar ik blijf het een link gezicht vinden.

  Verder viel me op dat dit in 2009 nog niet zo was. Ik was in Google streetview iets aan het zoeken en ben daarbij flink door de stad gegaan en heb ook even gekeken op de plekken waar veel van dit soort fietssters te vinden zijn. In 2009 dus niet een, maar toen ook nog bijna geen voordragers of ook maar kratjes. Die rage is duidelijk van na 2009, en zal alles te maken hebben met de goedkope chinese voordragers die de Hema en Blokker op de markt hebben gedumpt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: