Nov-23: Muistapijt vs Muisplank
Met mijn lastige Groei-berichten heb ik zo ongeveer de laatste lezer van mijn blog gepest, dus ga ik er weer van alles aan doen om wat publiek terug te winnen. Daarvoor is niets beters als iets waar de meeste PC-gebruikers mee te maken hebben of hebben gehad en vooral een mening over hebben.
Eerst even deze die ik hier in een winkel zag liggen:
Een fraai exemplaar om te zien, maar in gebruik zal ie nog waardelozer zijn dan de standaard muismat. Dwz als je de muis beweegt gaat waarschijnlijk een groot deel van dit muistapijtje mee en volgt de muispijl in veel gevallen niet de gewenste weg over het scherm.
Ik vroeg me meteen af of er een vliegende versie is voor draadloze muizen.
Muismatten gebruik ik op kantoormeubels al jaren niet meer. Heel in het begin was het nodig met de muizen die een bal hadden, en die uitgleden op gladde tafels. De oplossing, een muismat was maar iets minder beroerd. De rubberen onderkant zorgde ervoor dat het matje bleef liggen, maar van de nylon bovenkant kreeg je zweetpolsen. Rond 1988 had ik daar een oplossing voor, een HP-muis zonder bal. De asjes waar normaal de bal binnenin tegenaan rolt hadden zij voorzien van grote kunststof wieltjes die net door de bodem van de muis uitkwamen en de functie van de bal overnamen. Die muis deed het dus gewoon op een gladde tafel en kon niet van binnen vervuilen, waar alle balmuizen tot het eind aan toe last van hadden. Helaas is die wielmuis nooit een succes geworden en werd het flink zoeken naar die dingen. Op het internet kan ik er niet eens 1 fotootje van vinden.
Tegelijkertijd rukte de portables, laptops en notebooks op. Mijn eerste versie had een trackball die je aan de zijkant van het apparaat moest klikken. Toen bleek meteen dat je met je polsen en handpalm veel nauwkeuriger bent dan met je duim die de trackball moet besturen. Dus al snel weer gewoon een muis aangesloten.
De volgende versie had een vreugdeknobel (joystickje) tussen de G en de H op het toetsenbord. Nog lastiger te besturen dan de trackball en hij bleef wel eens hangen, waardoor de aanwijspijl langszaam van het scherm liep. (De 2 toetsen onder de spatiebalk zijn de 2 gebruikelijke muisknoppen.)
De laatste versies hebben vingerpadjes. Daar kan ik beter mee omgaan dan met die joystick of trekbal. De scrolldelen zijn ook erg praktisch, maar met dat ding tekenen lukt me echt niet.
Aan het schermwrijven ben ik nog niet begonnen. Voor mijn werk heb ik daar wel eens rond 1990 mee gewerkt, en zelf voor geprogrammeerd. Het bestaat dus al behoorlijk lang, maar breekt nu sinds de laatste jaren goed door. Mijn XP-laptop heeft nog niet zo’n vingergevoelig scherm en dus ligt daar nog altijd een muis naast.
Alleen heb ik de laatste jaren wel iets nodig voor onder m’n muis, omdat ik veel op m’n verstelbare bed zit en het matras, lakens en dekens niet echt een vlakke ondergrond zijn. De laatste jaren gebruik ik daar een dikke kaft van een boek voor. Maar die werd steeds viezer ik verzon een betere oplossing, de muisplank. In Alkmaar moest toch wel ergens een simpel kaasplankje te vinden zijn waar mijn muis zich op kon bewegen?
Nou dat viel vies tegen. De planken waren te groot en te zwaar, en door allerlei gezellig vreesmotiefjes ook verre van vlak. Tot ik een half jaartje terug iets zag bij de Xenos. Goede afmeting en lekker simpel vlak plastic, alleen moest ik er wel 4 tegelijk kopen. Dat stelde ik dus nog even uit. Niet veel later lagen dezelfde dingen per stuk in zo’n tijdelijke winkel. En voor een dikke euro wilde ik het wel eens proberen.
Prima afmeting, goed vlak, stevig en de muis gleed er fantastisch over. Iets te fantastisch. Omdat ie al een tijdje zijn dunne rubberen ‘voetjes’ kwijt is, gleed ie er zo van af. Dat deed overigens ook mijn glas frisdrank aangezien ik mijn muisplank ook gebruik als onderzetter. De oplossing was niet zo moeilijk. Ik heb nog een setje gewone witte papieren A5-enveloppen. A5 is de helft van A4 en daar paste het muisplankje zuigend in:
Werkt uitstekend. Optimale wrijvingsweerstand voor de muis en glazen en bekers blijven keurig op hun plek. Naast muisplank en flinke onderzetter kan ik er ook met een gewone iPen (of beter iPencil with erasing rearpiece) aantekeningen op maken. Als dat teveel wordt (of als ie hoedanook teveel vervuilt) dan gaat er gewoon een verse envelop om à 3 cent per stuk. (Met dit soort investeringen krijgen we de economie vast weer aan de praat.)
Geplaatst op 2012-11-23, in Shopmatig, Webmatig en getagd als Joystick, Muis, Muismat, Muisplank, Tapijt, Touchpad, Trackball, Vingerpad, Vreugdeknobbel. Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.
Mijn logitechje doet het al jaren prima, alleen af en toe een nieuw batterijtje is voldoende. Maar, een muismatje ligt er wel bij in de buurt…
Sjoerd: Dat was ik nog vergeten. Ik heb dus ook een logitech die zogenaamd energiezuinig is. Is dus niet waar vind ik. Ten eerste stop ik er een oplaadbare penlite in waar ie net zo lang mee doet en wat me flink wat batterijkosten bespaart. Maar het is vooral het zendertje in de USB-poort die flink zuipt. Daardoor slaat mijn ventilator vaker aan en die neemt dan nog meer. Met elkaar een reden om bij een volgende versie weer 1 met een snoertje te nemen.
Ik heb een klein muisje waar mijn hand lekker overheen past, bij mijn laptop. Want dat geveeg op dat vingerpadje vink nix. Met snoertje, zodat je ‘m altijd aan z’n staart tevoorschijn kan trekken ingeval hij even uit beeld is. Die muizen met balletjes waren leuk op het werk om je collega’s te pesten.
Hier een van je koppige volhouders :-)
Ik heb een logitech die aan een dunne draad zit en geen matje nodig heeft, al jaren niet meer. Muismatten waren ondingen, ook die met een speciale polssteun (waar ik alleen maar moe van werd). Uit Ierland kreeg ik een mooi tapijtje met een Guinnesplaatje erop. Zonde om te gebruiken, die kwam aan de muur terecht.
Verder snap ik je gedoe met die plankjes niet. Wat kost hou helemaal een plaatje dunne triplex of iets dergelijks? Of een special dienblad voor bedlegerigen (Blokker)? Heb je zelfs ruimte voor TWEE glazen.
@Bertie: Die met die polssteunen zijn fantastisch voor het oplopen van CTS. Aan dergelijke troep ben ik dus nooit begonnen. Ik kan het dan ook van harte afraden.
Triplex had ook gekund, maar dat is niet zo sterk bij dezelfde dunte. Ofwel, die gaat breken of doorbuigen. Voor groter heb ik overigens geen ruimte. Op de foto lijkt die er wel te zijn, maar bedenk dat fotograaf ook nog op het bed moet liggen. :-)
Ik heb een paar jaar een dikke boekenkaft gebruikt met dezelfde afmeting en die beviel me erg goed. Kan hem als het moet nog gebruiken, maar is me inmiddels te vies. Ook dat zou ik op kunnen lossen met zo’n envelop, maar eerder schoot me dat niet te binnen. Voor m’n muis heb ik maar een paar cm nodig, hij staat erg snel ingesteld. Maar bij een te klein oppervlak passen m’n bekers er niet meer op en/of rollen die om.
Ik heb ook zo’n speciaal opvouwbaar bedtafeltje waar je de laptop op kan zetten en m’n benen onderdoor kan leggen. Aan de zijkant is voldoende ruimte voor van alles. dus ook een muis. Kwam ‘m een jaar terug tegen hier op een buurtmarkt. Toch voldoet ie niet, ik wil de muis zo vlak mogelijk op het bed, zodat ik niet de hele tijd m’n arm op hoef te tillen om te muizen.
@Margo: Een optsche muis kan je ook afplakken met doorzichtig plakband, maar dat heeft men redelijk snel door. Die van mij is aan de kleine kant. Ongeveer 1cm korter en smaller dan een standaard muis en een halve cm minder dik. Een dergelijke maat past het beste bij m’n redelijk kleine handen. Die hele kleine muisjes vind ik ook niet lekker werken.
Misschien stap ik ook wel weer eens over op 1 met een snoertje. Deze draadloze is wel makkelijk, maar zoals bij Sjoerd al gemeld neemt ie op 2 manieren redelijk veel energie. Probleem van die snoermuizen was dat de snoertjes redelijk snel braken. Dat overkwam me met dure en goedkope muizen en met dunne en dikke snoertjes. Vandaar dat ik een draadloze heb geprobeerd en dit is wat dat betreft nog steeds de eerste.
Muissnoeren die breken… wat doe jij er dan mee? Tafeltennissen??
@Bertie: Overmatiggebruik ofwel teveel bewegingen. Ik gebruik een muis dan ook zeer intensief.
Dat blijkt. Dan krijg je vanzelf snoeren met rsi.
Ik heb alleen een desktop computer, zo’n 5 jaar oud, met een muis erbij van het merk Qmotion; beweegt prima op mijn houten werkblad. Vroeger inderdaad wel met muismatten gewerkt, maar had al snel muizen die zonder konden.
Als ik op mijn kleindochters pas werk ik wel eens op de laptops van mijn dochter en schoonzoon, met wat je noemt vingerpadjes ( is dat de naam ervan, dat wist ik niet). Ik vond dat wel wennen, maar het lukt nu wel. In het begin pakte ik soms een losse muis met snoertje erbij. Die hebben ze wel ergens liggen; en dan sloot ik die even aan.
Het liefst werk ik toch met mijn vertrouwde desktop, maar dat is natuurlijk gewoon omdat ik die veel meer gebruik.
@Trijntje; Officieel heet het een Touchpad, maar de Nederlandse vertaling aanraakgebiedje klinkt niet zo en heb ik zelfs nog nooit gehoord. Er valt zeker mee te werken. Maar slepen en tegelijkertijd een muisknop ingedrukt houden gaat erg lastig en iets tekenen lukt me ook slecht. Voor gewoon textverwerken op internetten gaat het prima en dat is vooral verbeterd door die scrollgebieden rechts en onder.
Zelf heb ik alleen af en toe op mijn werk een desktop gehad en vond dat nooit een succes. Reden is dat de computer naar mij moet komen (zoals een rekenmachien) en niet ik naar de computer. Ik gebruik laptops vrijwel ononderbroken sinds 1984. De eerste waren van het werk en die nam ik mee naar huis om te leren wat er allemaal mee kon. Dat heeft mijn baas erg veel geld opgeleverd.
Bij alles geldt overigens gewenning. Als je eenmaal een prettige manier hebt gevonden, dan schakel je niet zomaar over op iets onbekends. Daarbij waren laptops aanvankelijk veel duurder dan desktops. Tegenwoordig rukt de tablet op voor mensen die een laptop te groot en onhandig vinden. Maar ik heb nog steeds niet de indruk dat zo’n ding een volwaardige vervanger is van een laptop.
Nog snel een gouden tip: stop nooit een muis samen met een banaan in een laptoptas indien u niet zeker weet dat u zich deze combinatie kunt herinneren.
De confrontatie is verrassend; in tegensteling tot wat men mag aannemen eet de muis niet de banaan, maar andersom.
En nee; ik heb er geen foto van gemaakt.
@Fruttekoek: Bedankt voor deze gouden tip. De dubbelmodalen zullen dit op prijs stellen.
Wordt er over 50 jaar gesproken over de ingeplugde chip achter onze oren om het een en ander aan te sturen?
Bezorgde groet
@Rob: Wees blij dat de Nederlanders tegenwoordig minder oud worden. (10 jaar terug hadden we nog iemand van 115 rondrollatoren en tegenwoordig komen ze niet meer boven de 107. Mannen worden daarbij nog minder oud.). Wij gaan dat dus niet meer meemaken als het 50 jaar op zich laat wachten. :-)
Zelf denk ik dat eerder een soort laserbril zal komen die beeldschermen gaat vervangen. Die lasers projecteren het beeld dan in stereo op je pupillen. Volgens mij bestaat dit al, maar moeten er eerst nog een berg platte beeldschermen verkocht worden.
De aansturing is lastiger. Kan al met spraak, maar dat geeft zo’n lawaai. Gedachte aftappen zou idd kunnen.
Sinds kort heb ik het muismatje weer in bedrijf. Mijn nieuwe buro/pcmeubel is wat ruwig, heeft ook een gleufje en telkenmale raakte mijn muis het spoor bijster. Met matje zijn alle problemen weer opgelost.