Feb-05: Restante Importé
In augustus-2011 heb ik van mijn oude Web-log.nl een export gemaakt. Dat was er dus nog een van Typepad en zonder de diacritische fouten die Weblog.nl er later aan toegvoegd heeft. In september-2011 heb ik dat exportbestand in deze wordpress geïmporteerd. Dat ging goed, maar hij deed niet alles. De laatste 20% vertikte die.
Ik had geen idee waarom en zo erg vond ik het allemaal niet. Uiteindelijk bedacht ik dat er een of ander foutje in het exportbestand kon zitten, aangezien ik binnen m’n web-log flink met javascript had gerommeld.
Een maandje terug begreep ik dat WordPress.com een import-limiet heeft van 15MB. Of dat in 2011 ook zo was weet ik niet. Het is me in elk geval destijds niet opgevallen.
Gisteren heb ik eens gekeken hoe dat exportbestand van Typepad er uit ziet. Dat is erg eenvoudig, eigenlijk gewoon een tekstbestand. Van dat tekstbestand heb ik de eerste 80% (die dus wel wilde importeren) er afgeknipt. En vervolgens importeerde WordPress.com dat resterende deel er moeiteloos bij.
Kortom dit blog is weer compleet op een berg (vakantie-)foto’s en foute links na. Aan die foto’s werk ik af en toe. Die staan allemaal op m’n harde schijf, maar ik moet ze wel uploaden en koppelen. Ik doe dat per bericht en dan pas ik meteen de foute linken aan en voorzie ik de berichten tegenwoordig van ‘tags’.
Wat die foto’s betreft heb ik geluk dat ik de export in Typepad heb gemaakt. Daar stonden nog de gewone uitspreekbare fotonamen in als ‘fiets.jpg’. Al die namen zijn later door Sanoma bij hun migratie aangepast naar ‘1ehep0cbcifwwwdfwndfwfpweeep2be1ope1ee.jpg’. Ik hoef dus alleen maar ‘xinix.web-log.nl/xinix/’ te vervangen door ‘ximaar.files.wordpress.com/2013/02/’. Met zoeken en vervangen valt dat mee. Telkens die rare fotocodes van de gemigreerde Weblog zoeken is echt onbegonnen werk. Ik verwacht ook niet dat iemand daar aan begonnen is.
En dat hoeft ook niet nu WordPress.com de foto’s kan vinden op weblog.nl, aangezien die ook gebruik maakt van WordPress-software. Die optie bestaat nog niet zo lang, maar ik heb er niets meer aan. Voor die tijd had ik mijn oude weblog al leeg gehaald. Op dat weblog staat alleen nog een automatische doorverwijzing naar hier.
Dat van die ‘tags’ staat los van het importeren. Ik gebruikte al categoriën om de berichtjes op een handige manier te organiseren. Die 30 categoriën zijn ook prima meegeïmporteerd. Tags zijn eigenlijk ook een vorm van categorie. Alleen wilden de tags (oormerken) bij Web-log.nl nooit goed werken. Die verdwenen na een dag uit hun systeem. Je kon er wel op klikken, maar er gebeurde dan niets meer. Daar had je dus niets aan. Bij WordPress.com werken ze wel goed en daar gebruik ik ze als een soort onder-categorie.
Een bericht zet ik doorgaans in 1 of 2 categoriën. Boven in het menu vind je die categoriën terug. Per bericht voeg ik daar nu 3 tot 10 tags (sleutelwoorden) aan toe, zodat je onderaan op een tag kan klikken om bij berichten te komen die er zijdelings mee te maken hebben. Of dat doorklikken veel gebeurt vraag ik me af. In elk geval vind Google het wel leuk, die zet al die tags prima in hun zoekresulaten. Een incompleet overzicht van de tags vind je ook in het menu.
Eigenlijk zou je ook gewoon naar zo’n tag/woord kunnen zoeken via het zoeksysteem van WordPress. Toch is er een verschil. Klikken op zo’n tag onderaan een bericht is stukken sneller, maar ook meer gericht. Als je op de tag Bank klikt dan verschijnen er maar 5 berichten waar het ook echt over een bank gaat. Als je naar het woord Bank zoekt, dan verschijnen er 75 berichten waar ook maar het woordje bank in voor komt. Die berichten hoeven echter niet over een bank te gaan. Neemt niet weg dat je altijd via het zoekvak linksboven naar iets kan zoeken.
Geplaatst op 2013-02-05, in Webmatig en getagd als Categorie, Label, Oormerk, Tag, Typepad, Webminlog, Wordpress. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.
Maarten Keizer heeft een tool gemaakt om de gehele content van je weblog op je eigen pc op te slaan, kijk even op Uitwijkpost, daar staat de link. Want op 1 maart wordt de stekker eruit getrokken en alle nog niet meegenomen afbeeldingen worden daarna niet meer doorgelinkt, zoals je weet, maar anderen misschien niet. Dan heb je ze in ieder geval op je harde schijf mocht het met het importeren niet lukken.
@Margo: Bij mij gaat dat al een jaar niet meer werken, omdat ik mijn oude weblogs leeg heb gehaald. Maar misschien hebben anderen er nog iets aan.
Ik kan het nog steeds niet begrijpen. We hadden ze desnoods gratis willen helpen, maar zelfs dat wilden ze niet. Ze wilden nergens naar luisteren, ze wilden niks weten, ze wilden nergens mee geholpen worden en we mochten vooral nergens onze neus in steken, alles was top-secret en verboden. Nog 3 weken, en dan gaat de beademing uit.
@Knutselsmurf: Ik denk dat vooral gold/geldt: ‘zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten.’ Ofwel ze gaan er van uit dat niemand te vertrouwen is omdat zij het zelf ook niet zijn.
Ik denk dat ik het probleem van die foto’s snap, want bij het importeren van de VKblogs heb ik soortgelijke problemen moeten oplossen. Bij VKblog kon je je eigen image-directory onderverdelen in mapjes. ( vakantie 2005, vakantie 2006 ) en daar kwamen dan soms foto’s in met de naam “Zon+zee.jpg” Bij wordpress.com was alles lower-case en zonder tekens. Ik heb dus alles omgezet naar toegestane tekens en gewerkt met volgnummers achter de naam, bij doublures, terwijl weblog waarschijnlijk gekozen heeft voor een simpele md5-hash van de url. Dan krijg je zonder moeite te doen unieke namen, maar je maakt je gebruikers niet blij.
@Knutselsmurf: Bij Typepad stond de auteurnaam direct achter je websitenaam. Verder stond er geen jaar en maand in. Je kon dus ook zelf alles rangschikken en bij WP is het een gezoek als je het jaartal en/of maand niet weet. Zelf gebruikte ik wel altijd kleine letters, cijfers en het koppeltekens en dat gaf geen problemen in WP.
Het was te verwachten. Ik heb net voor iemand een export gedaan en maar meteen de mediabestanden gedownload via de tool van uitwijkpost.
Ik begreep de titel niet. En nu weet ik waarom. Je bedoelt restant, met een T.
SCHRIJFFOUT IN DE TITEL! Oh oh.
@Bob: Ik kan wel zeggen dat ik restandaardisatie bedoelde, maar dat is niet zo. Dus even snel aangepast. Het zal nu een stuk begrijpelijker zijn. :-)