Jan-00: Een Mooi en Gezond 2023

(Gerecycled/herfietst bericht)

Sinds 21 december zijn ‘we’ of beter is de aarde uit haar sinusdal en krijgen we per etmaal weer meer zonlicht. Dat geldt voor het noordelijk halfrond, in bijvoorbeeld Australië, Argentinië en Angola worden de dagen juist korter.

Hier vierden we dat als Midwinterfeest. Raar want de astronomische winter begint op 21 december. Het begin is dus meteen het midden. Met middernacht doe we ook zoiets aan het begin van de nacht. Rond 400 na Christus bedachten ze in Rome om de geboorte van Jezus te verplaatsen naar 25 december om zo het Midwinterfeest over te nemen. Had dus 21 december moeten zijn of eigenlijk 1 Januari. Want als we zegggen; ‘het is 2023 na Christus’, dan bedoelen we 2023 jaar plus 6 dagen na de geboorte van Christus. Kortom het hele zwikkie hoort bij – en hangt aan elkaar. Bij de geboorte van Jezus stond ergens in onze maand Oktober (en 4 jaar voor ons jaar nul) geen kerstboom in de stal. De Kerstman met zijn cadeautjes moest nog uitgevonden worden door de Amerikaans commercie.

Ik vier dus dat de dagen weer langer worden en wens een ieder zijn/haar/hun al dan niet afgeleide feestjes met aansluitend het beste voor 2023. Bedenk wel dat afvallen effectiever is als je daarmee op 21 december begint (zou ook nog vandaag 24 december kunnen) in plaats van 1 januari.

Op Nulde Kerstdag was 100 jaar geleden m’n moeder geboren. Vier/herdenk dat dus ook een beetje met een in haar woorden: ‘Doe maar normaal, dan doe je gekgenoegdag’.

Advertentie

Geplaatst op 2022-12-31, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Ik wens jou ook een mooi midwinterfeest toe en een mooi groen 2023.

 2. Hoe je het viert, maak het gezellig en warm. Geluk en vrede voor jou en alle mensen in 2023.

 3. fruttekoek

  Grappig: nota bene de EO vertelt ook dat Jezus geboren is “in de buurt van het jaar 5 voor Christus”. Daarmee is hij waarschijnlijk de eerste die de paradox van het tijdreizen heeft weten te omzeilen. Tenzij in de toekomst iemand nog verder terug kan reizen en daarmee het record met terugwerkende kracht kan overnemen.

  Ik vier sinds 1981 geen kerst meer, nadat ik ontdekte dat mijn toen kers(t)verse vriendin op 25 december jarig is.
  Morgen vieren we voor het 42e jaar haar verjaardag.

  Hoe dan ook; ik wens ons allemaal fijne feestdagen, weinig vuurwerk en veel geluk in het verleden, heden en toekomst.

 4. Dat hele gedoe van kerst zegt mij ook al jaren niets meer. Ik conformeer mij en maak als het verzoek van 1 of ander kind daar is een lekker kerstdiner en probeer wat gezelligheid te creëren. Kerstboom vind ik wel grappig tijdens die donkere dagen, maar 2 of 3 januari zwiep ik dat ding met veel plezier mijn huis uit en ga genieten van de dagen die elke dag al weer een stukje langer wordt, dwz, de dagen zijn altijd even lang maar de periode dat het licht is op een dag worden elke dag iets groter.

 5. Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar Ximaar. En wat mooi die herinnering aan je moeder!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: