Jul-07: Het Ei van Noach

Op dit moment speelt Live-Earth en zijn we (Al Gore met volgelingen, maar zonder mij) druk bezig met CO2 en de stijgende zeespiegel. Ik ben best milieubewust, rij geen auto e.d., maar deel niet de conclussies van het IPCC en hun spreekbuis Al Gore. Het is mij net iets te gemakkelijk, te voorgekauwd en te overdreven. Leuk om de grote groep apatische US-burgers wakker te schudden, maar voor de rest niet.

Zeespiegelstijgingen zijn er altijd geweest, en worden veelal veroorzaakt door het uit elkaar schuiven van de continenten. Dat water moet dan een kant op en zo brak zo’n 150.000 jaar geleden de straat van Gibraltar door. Volgens kenners (die er niet bij waren en die niet uit overleveringen kunnen putten) was dit de grootste waterval ooit en stortte de Middelandse Zee in een jaartje vol.

Veel recenter, zo’n 6000 jaar terug, herhaalde dit fenomeen zich bij de straat van Marmara. In dit geval liep de overstort van de Middelandse Zee in de Zwarte Zee. Voor die tijd zal er een veel kleiner ‘Zwart Meer’ geweest zijn, daar er ook al grote rivieren in uitmondden als de Dnjepr en de Donau. Iets dat te vergelijken is met de Caspische Zee waar de Wolga in uitmond.

De Zwarte ‘Zee’ was voor die doorbraak dus een flink stuk kleiner en in het dal rond dat meer woonden vrijwel zeker mensen. Het zou mij niet verwonderen als Noach 1 van hen was. Dat klopt aardig in de tijd en men schat dat het vollopen van de Zwarte Zee ongeveer 40 dagen heeft geduurd. Die tijd komt erg overeen met het ‘Zondvloed’-verhaal dat in de Bijbel en nog een stel boeken na overlevering beschreven is.

Noach zag de bui dus hangen en bouwde een flinke schuit. Anderen zullen gewoon via land het huidige Turkije en Iran in gevlucht zijn, wat een migratie ingang zette waar we nu nog altijd gezeik over hebben in Israel. Verbaljam heeft een heel tijdje over deze ‘samenleving’ geblogd, en kon er geen oplossing voor bedenken.

Ik zag die oplossing wel, toen ik een paar weken terug door Schagen fietste en daar een reuze remake-Ark in hun haven zag. Het is een soort drijvend museum dat te bezoeken is. Ik was er echter een half uur voor sluitingstijd en heb het bij een paar foto’s van de buitenkant gelaten.

Die Noach heeft naar mijn idee dus iets gemaakt waarmee de problemen van Israel en de zeespiegelstijging mee opgelost kunnen worden. Leg een groot kunstmatig drijvend eiland aan in de Zwarte Zee, dat ruimte biedt aan 12 miljoen Israeli’s. (In dat geval kunnen die 5 miljoen die in de USA de politiek bespelen er ook naar toe.) In de tijd van Noach was zo’n project ondenkbaar, maar tegenwoordig lijkt me zoiets best haalbaar. Er zijn al voorbeelden van luchthavens in de baaien van Japan.

Voordeel 1: Israeli’s keren terug naar hun oorspronkelijke plek, alleen wat hoger. Voordeel 2: De leefoppervlakte van de aarde wordt groter en deze vergroting heeft geen hinder van enige zeespiegelstijging. Voordeel 3: Israeli’s gebruiken teveel water, wat een probleem is op hun huidige plek, maar niet als ze rondom in zee liggen.

Advertentie

Geplaatst op 2007-07-07, in Klimatig, Milieumatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Klinkt best interessant, zo’n soort NoachIJburg in de Zwarte Zee :-) Maar dan zou ik het wel openstellen voor iedereen die rond de Zwarte Zee woont, en niet slechts voor 1 nationaliteit.
  Dan kan de wereld meteen leren hoe men samenleven met meerdere nationaliteiten en verschillende culturen succesvol aanpakt (gesteld dat de bewoners daarin slagen ;-))

 2. regen is niet hetzelfde als binnenstromen van water. Al Gore is een valse profeet, wat staat er in de bijbel wat wij daar mee moeten doen?
  Hoeveel kijkers heeft dat muziekgedoe? voor 10 miljoen tv’s moet er een extra kolencentrale draaien……
  Spaarlampen: het maken kost meer energie, het gebruik kost minder energie, het afval verwerken kost meer energie en dan hou je nog rotzooi over. Spaarlampen zijn schadelijker voor het milieu dan een goeie gloeilamp, en ’s winters is zo’n gloeilamp van 100 watt een bespaarder op je gasrekening, hij verwarmt een ruimte van 10 kuub toch mooi 1,5 graden per uur, dat is iets van 0,15 graden in een gewone huiskamer.
  Voorgekauwd is toch met een a?
  als ik de pc uit doe wordt de energie die er voor nodig was om de pc te laten werken toch opgewekt, dus het heeft totaal geen zin om op elektra te besparen, net zo min dat het zin heeft om niet met de trein te reizen, de trein rijdt ook zonder jou.
  Wel zin heeft geen auto te rijden, geen vliegvakanties te boeken en geen nodeloos gas en water verbruik. En wat ook geen zin heeft is een hele dag allerlei concerten te organiseren, dat kost echt heel veel energie, stress en nog meer ongein. En dat ze dan zeggen dat ze het compenseren met het planten van bomen vind ik stom, verbruik dan die energie niet. Het planten van bomen kost ook weer energie. Gewoon je bed in duiken en er niet meer uitkomen, het wordt niet echt getolereerd door de maatschappij, maar zo ga je wel het beste met de energie om

 3. @Eline: Ooit bij de waterval van Schafhausen gestaan? Daar wordt je flink nat. Met zo’n veel grotere waterval bij Marmara moet dat effect nog veel erger geweest zijn en daarbij gaat er wel eens iets mis met overleveringen. Mogelijk regende het ook op dat moment en gaven mensen dat de schuld.
  Ik had al eerder over spaarlampen gelogd, en mensen kunnen beter een TL-buis gebruiken.
  Als er minder electriciteit afgenomen wordt, dan draait de centrale lichter en verbruikt ie minder steenkool of gas. Dus een PC uitzetten heeft wel degelijk nut. Een volle trein trekt ook meer stroom dan een lege, maar door het veel te hoge gewicht per passagier merkt zo’n ding daar niet zo veel van.

 4. @Jolie: Dat meerdere nationaliteiten is eigenlijk al in Israel. Daar leven Israeli’s met Westerse voorouders heel anders dan die met voorouders die in de Sovjet-Unie of Ethiopië leefden. Ze hebben allemaal hun eigen gebruiken meegenomen, wat de verhouding tussen Israeli’s onderling geen goed doet. Dus om dat tergelijk te testen met zo’n nieuw stuk land zou van mij niet hoeven. Dat kan altijd nog wel. :-)

 5. Ze gebruiken juist teveel zoet water, dat daar diep in de bodem zit.
  ach ja, de mensheid…
  Het klimaat gaat achteruit, dat is tevens een probleem, en alleen door de mensen voor te lichten kun je ze wijs maken.

 6. De grootste energiegebruiker is nog steeds de mens zelf. Je kunt er voor kiezen je auto weg te doen of je TV. Maar dat lost het probleem niet op. Beter is als wij onszelf weg….eh, of als wij.. euh. Nee dan toch maar de TV of de auto.

 7. Ik heb een vriendin uit Armenie en die aan er nogal prat op dat de Ararat in Armenie ligt. Maar als het volgens jouw theorie waar zou zijn, dan zou Armenie dus een stuk groter zijn geweest. Interessant, ik zal het eens aan haar voorleggen.

 8. @Hette: Delen van het bovenstaande verhaal zijn al langer bekend. Er zijn al enkele ploegen jaren aan het duiken om bewijzen te vinden op de bodem van de Zwarte Zee. Dat wordt een beetje geheim gehouden net als ht uitpluizen van de Dode Zee rollen. Dat komt omdat de onderzoekers vaak creationisten zijn die bewijzen voor de Bijbel willen vinden en daarmee aan willen tonen dat alles wat in de Bijbel staat waar is. Ik denk dat ze daardoor vaak hun neus stoten en andere bewijzen vinden die ze liever niet hadden gevonden. Verder is de documentairehandel door NGC en Discovery erg lukratief als het om scoops gaat. Dus ook dat zorgt voor veel geheimhouding tot men iets heeft.
  Als mijn visie een beetje klopt, dan is de kans groot dat de Ark nooit de Zwarte Zee uitgekomen is. Zover ik weet hebben hem ook nog nooit echt gevonden. Dat er een vorm waar te nemen valt op de Ararat wil nog niet zeggen dat ie daar echt ligt.

 9. Tis wel een mooi bouwwerk daar in Schagen. Even los van het “millieuprobleem”. Die drijvende platforms, daar zijn ze hier toch ook al mee bezig. Misschien dat we over 100 jaar wel met zijn allen in zee dobberen, kunstmatig tuintje aan huis vastgekoppeld.
  Grootste probleem tegen die tijd: Het huis aan de Meeuwenlaan 13 is losgeslagen en verdwenen. Vermoedelijk is hier vandalisme in het spel. Mensen die een huis van een vreemde kleur en vorm langs zien drijven wordt verzocht contact te zoeken met het buurtpreventieteam in zijn eigen dreef.

 10. Voordeel 3 valt volgens mij af, Xiwel. Met zoutwater kun je weinig beginnen, tenzij je het gaat ontzilten en dat is bijna niet te doen voor zo’n grote oppervlakte.

 11. @Vedat: Hoezo zo’n grote oppervlakte? Ze kunnen toch een beetje in een pannetje doen en dat ontzilten? :-) Het water der Zwarte Zee is overigens aanzienlijk zoeter/brakker door de aanvoer vanaf de Dnepr en Donau.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: