Apr-24: Invazjoon
Gisteren klikte ik 0,2 seconde te laat. Er dook net een auto uit de andere richting voor de nummerplaat die ik op de foto wilde nemen. Achteraf is dat niet zo erg, wegens privacy had ik die plaat (en de chauffeur) voor een deel onherkenbaar gemaakt. Nu hoeft dat niet, want zo kan het ook:
Duitse auto’s uit de omgeving Alzey tref je hier niet vaak. Sterker nog, dit was de eerste die ik hier ooit gezien heb. En daar is op dit moment reden genoeg voor. Een tourist leek het me niet. Het zal wel een zakenreiziger zijn, die een klus had bij de Hoogovens of dergelijk en daar de tip kreeg om nu toch maar eventjes door Alkmaar te rijden.
Een week eerder trof ik een dwalende Indiër langs de Kennemersingel. Ik vroeg wat ie zocht. Hij zocht de weg naar de duinen. Dat wil zeggen hij dacht dat Alkmaar tegen de duinen lag. Ik raadde hem aan om naar het station te gaan en daar de bus te pakken, want 10km lopen is een flink stukje.
Daarop vroeg ie of Alkmaar ook mooi was. Dus begon ik in mijn beste Engels het een en ander uit te leggen. Maar met de herrie van de weg en het lastige uitleggen op afstand vond ik dat niet zo handig. Ik gaf aan dat ik zelf een rondje door de stad wilde lopen en vroeg of ie mee wilde lopen.
Dus dwaalden we door de binnenstad en heb ik wat aardige plekjes laten zien. Ik had de indruk dat ie dat erg leuk vond. Hij was in het verre oosten van de provincie aan het werk voor een ICT-klus. Zelf heb ik ook heel wat van derdelijk dienstreizen gedaan. En ook toen heb ik gemerkt dat de localo’s het erg leuk vinden als je iets over hun omgeving vraagt. Nu was ik dus de localo en kon ik wat terugdoen.
Op het eind herinnerde een groot optimistisch bord me er aan dat AZ over enkele dagen de nationale competitie zou winnen. Die info gaf ik ook maar even mee. Maar als echte Indiër had ie weinig met voetbal, hij had veel meer met cricket. Ik ben wel benieuwd of ie er later via de TV toch iets van meegekregen heeft.
Gisteren trof ik binnen het kwartier maar liefst 5 rondleidingen, elk op nog geen 100 meter van het Waaggebouw. Bij elkaar ging het om 100 mensen die voortdurend stil stonden, omdat de gids een heel verhaal afstak. Wat al die mensen hier op een donderdagochten deden is me een raadsel.
De Indiër overkwam dat niet. Ik heb alles tijdens de wandeling verteld en die zal zeker 5km zijn geweest. Daarmee had ie tot halverwege de Duinen kunnen komen.
Geplaatst op 2009-04-24, in Alkmaar, AZ-matig en getagd als Alzey, AZ, GER-RP, Kenteken, Kreis, Wandelen. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.
En beiden een leuke dag, toch…
Haha, cricket. Bizar hoe die Engelsen hun rare stempel overal op zetten. In Australië bijvoorbeeld rijden ze links, eten er muffins en scones bij de thee, en zetten er slappe koffie. Alleen doorgekookte wordteltjes ontbreken er een beetje. Ik heb wel eens gelezen dat de gezondheidszorg in Indië doorgaans goed en gratis is en dat is ook een van de invloeden van de Engelsen geweest.
@Me!: ‘Dag’ valt wel mee. Ik ontmoette hem pas over de middag en heb het beperkt tot 1,5 uur.
@Thyme: Zo je zult weten rijden ze op het Indische subcontinent minstens zo links. Maar ook in Indonesia, wat ook nog eens de meeste Moslims telt. Die NL-kolonialen hebben er dus niets van begrepen. :-)
Leuk, Xiwel. Het is inderdaad zo, dat localo’s graag iets vertellen. Als ik ergens sta te kijken, gebeurt het vaak dat er een localo mijn aanspreekt. Als ik dan iets vraag, krijg ik veel te horen. Jij zult dat ongetwijfeld ook wel meegemaakt hebben.
Ik las net vanmorgen, in het boek De Eendenman van Kees Moeliker, het verhaal van een mus die was doodgegooid met een cricketbal. Die mus is opgezet, op de bal waarmee hij getorpedeerd is, en heeft een eigen vitrine in het stadion. Hij is uitgeleend (geweest?) aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam…
Xiwel, wellicht het begin van een nieuwe carriere?
@Bob: In Amsterdam heb je “Mee in Mokum” waar rasechte Amsterdammers tijdens een rondleiding veel (en enthousiast) vertellen over hun stad. Is echt leuk om een keertje te beleven. Zouden ze dat in Alkmaar ook hebben?
Rijden ze in Indonesie links?! Dat wist ik niet. Ik zal het eens aan mijn moeder voorlegen, die heeft daar haar halve jeugd doorgebracht. Waarschijnlijk was het haar niet opgevallen dat het verkeer daar een voorkeur had voor een bepaalde kant van de weg…
@Thyme: Ik heb er ooit een webpagina over gemaakt, met de conclussie dat 66% van de eilandbewoners linksrijden. Dat komt vooral door Indonesia en Japan, want die paar mensen op Australië tikken niet echt aan.
Het is nog maffer dat ook Surinamers links moeten rijden, met Guyana en de zuidelijke Antillen het enige land dat dat in Zuid-Amerika doet.
Mijn website is nog steeds uit de lucht dus hier de Wiki (die er o.a. naar verwijst).