Mei-22: Fietsmaar!

Een paar maanden terug meldde ik dat mijn provider problemen heeft. Het zakelijke deel (Telebyte) van die provider is failliet verklaard, maar als goedkope FOL-gebruiker heb ik nog immer een snelle en storingsvrije ADSL-verbinding. De enige ellende die ik er van heb is dat mijn mailadres en mijn websites niet meer werken.

Voor dat mailadres gebruik ik nu een hotmailaccount. Voor de gratis websites is het jammer. Mijn privé-website was inmiddels 8 jaar en heeft een tijd 500 unieke bezoekers per dag getrokken. Daar stond een verzameling met afkortingen, een stel fietsverhalen en wat genealogie. Ik had het genealogie-deel al naar een andere plek overgezet, zodat er op gereageerd kon worden. De fietsverhalen vind je inmiddels uitgebreider op dit web-log en de afkortingenzoekers maken maar gebruik van Wikipedia. Die is op dat gebied de laatste jaren sterk verbeterd.

Daarnaast had ik er ook een website staan van de regionale Fietsersbond (alkmaar.fol.nl). Die weblocatie hangt echter aan een zogenaamde FOL-inbelverbinding. Niet dat ik die gebruikte, want hij was prima benaderbaar met FTP vanaf elke verbinding. (Met Wanadoo-ADSL lukte het ook prima.) Maar ja, dat inbelspul is bij FOL vrijwel zeker volledig ter ziele. Ik verwacht niet meer dat ooit deze gratis weblocatie goed online komt. En dat is jammer, want met onze regionale Fietsersbondwebsite trokken we meer bezoekers dan grote afdelingen als Amsterdam.

Ik heb lang getwijfeld wat ik met deze nare situatie aanmoest. De landelijke Fietsersbond gaf al een tijdje webpagina’s uit aan locale en regionale afdelingen, maar dat zag/ziet er niet uit. Miezerige lettertjes en diep verstopt, met daarbij een lastig CMS (beheersysteem). Nu wil het geval dat de landelijke Fietsersbond dat ook in de gaten heeft gekregen en aan een nieuwe website werkt. Dus is wachten tot die nieuwe versie dan geen optie? Ik bedacht van niet. Naar eigen zeggen gaat het nog 3 maanden duren en ik tel daar als ervaringsdeskundige moeiteloos een paar maanden bij. En dan nog wil ik eerst zien of het een verbetering is en we niet wederom met een zolderkamertje zonder lift genoegen moeten nemen.

Ik ben uiteindelijk voor optie-3 gegaan. Toch maar weer een eigenbouwsel en deze keer bij Web-log.nl. Hij heeft de naam fietsmaar.web-log.nl gekregen en staat daar online. Je kan ook (zoals vroeger) www.fietsersbond.nl/alkaar gebruiken en dan kom je er ook. Fietsmaar is een samentrekking van Fietsersbond Alkmaar.

Er staat nog lang niet alles online en dat zal de komende maanden ook niet gebeuren. Wat dat betreft werkt een FTP-verbinding toch 1000 keer vlotter. In zo’n geval had ik binnen 10 minuten de gehele site online kunnen zetten, aangezien ik allemaal ‘relatieve’ links heb toegepast. Die zijn dus locatie-onafhankelijk. Deze slimme truc werkt echter niet met een CMS van Web-log.nl. Die wil dat je in hun systeem bestandje voor bestandje ophaalt en alle verwijzingen moeten voorzien zijn van de volledige URL (weblocatienaam). Daarbij is het hoofdvak maar 470 pixels breed en gebruikte ik op de vorige plek 630 pixels.

Veel werk dus. Dat werk (en misschien nog wel meer) zou er ook geweest zijn als de site binnen de huidige site van de landelijke Fietsersbond was gehesen. Je snapt dat ik daar dus even over na moest denken en een stille hoop koesterde dat het met de FOL-sites goed zou komen. Aan de andere kant heeft het systeem van Web-log.nl ook voordelen. Zo kan er gereageerd worden op de berichten, is er een RSS-feed en hoef ik me niet meer druk te maken om een goede Googleplek.

Geplaatst op 2009-05-22, in Alkmaar, Fietsen, Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Telebyte failliet.. schrikken zeg.. Zo’n oude provider.. Ouder dan Planet? Anyway..
  Ja, die FTP-toegang, scheelt zoveel werk.. Zeker met relatieve links (erg slim van je, ik bezondig me wel ‘ns aan absolute ;-]) Het zal wel een kwestie van security zijn… Bij FTP gaat alles ongecrypt over de lijn, ook pwds enzo.. Maar… dat is op te lossen met sFTP(-toegang toestaan), toch?

 2. @Jolie: Om die reden heb ik nog altijd IE6, bij IE7 en hoger is dat omzeep. Sterker nog, bij zo’n update werkt FTP’en in de gewone Windowsverkenner ook niet meer goed. (Onveiligheids)ellende heb ik nooit ervaren en ik logde ook nog eens met een simpele link in de favorieten in zodat ik geen wachtwoord etc hoefde in te vullen.
  Voor Web-log heb ik een deel van hun inlogpagina nagemaakt. Dus ook daar maar 1 klik en ik ben binnen. :-)
  Telebyte bestond van 1995 tot 2009. Hun zustertje FOL sinds 1999. Nou bestaat die wat inbellen ook niet meer, maar ik heb nog altijd verbinding via het bedrijf waar Telebyte ruzie mee kreeg. Jammer dat de media dit niet opgepikt hebben, daar kan je een fantastische internetsoap van maken. :-)

 3. Ik heb mijn websites bij Webreus gehost. Een professionele provider met een mini prijsje per jaar.
  Groet
  John

 4. Is er eigenlijk iets vergelijkbaars in Duitsland als de fietsersbond dat je weet?

 5. @John: Dat zijn zeker geen gekke prijzen. Bij FOL had ik 1000MB (3x zoveel) en onbeperkt dataverkeer voor 0,00 euro. Dat ga ik vast nergens meer vinden.
  Ik wil er geen geld insteken zolang de kans bestaat dat we overstappen op het systeem van de Fietsersbond.

 6. @Bob: Dan moet je in de Bahnhofstr.22 zijn. :-)

 7. Tsja, als je er echt geen euro in wil steken… Voor 1 euro per maand heb je je eigen site.

 8. @Me!: Xi ook 2 reaxi’s eerder. Ik vind die prijs van Webreus prima (wat dat betreft een stuk beter dan 5 jaar terug toen ik met die gratis site begon), maar die is wel 17 euro per jaar. Het is wel zo dat daar de domeinnaam eigendom blijft van Webreus.
  Ik heb ook gekeken bij oxilion.nl Daar kost het 1 e/mnd (maar dan kan je er geen WP draaien) waarbij ik niet weet of je voor minimaal 1 jaar moet betalen. Hun pakket dat wel WP mogelijk maakt kost 2,50 p/mnd. Een domeinnaam (die ik nodig heb), kost er 10 euro per jaar.
  Dus als ik er na 2 maanden bij Webreus mee stop en overstap naar iets van de landelijke fietsersbond, dan is het 17 euro per 2 maanden (Bij oxilion waarschijnlijk 15 euro). Daarbij komt dat je in een vrijwilligersorganisatie sneller iets geregeld hebt als het niets kost, zoals deze plek van web-log.
  Het voordeel van web-log is dat ik redelijk wat ervaring heb met hun beheersysteem. Als ik zou moeten overstappen naar Wordpres, dan kost me dat meer tijd. Ik heb daar al eens geëxperimenteerd en dat viel me nogal tegen.
  Daarbij was ik al eerder van plan om te kijken hoe er gereageerd wordt op zo’n weblog-aanpak. Dus is daar nu mooi de kans voor.

 9. Dank voor de tip. Ik ga er meteen vandaag even kijken!

 10. “Als ik zou moeten overstappen naar Wordpres, dan kost me dat meer tijd. Ik heb daar al eens geëxperimenteerd en dat viel me nogal tegen.”
  @Xiwel: Heb je op een eigen domein met WordPress geëxperimenteerd of met het gratis WP-spul? Daarin zit een enorm verschil.

 11. @Dolby: Je hebt daar een punt, ik heb alleen de versie op hun domein uitgeprobeerd. Later had ik een eigen domein met genoeg ruimte en mogelijkheden om WordPress zelf te draaien, maar had daar (nog) geen interesse in. Komt ook omdat er op dat WordPress-domein zeer weinig mogelijk was en ik Web-log.nl een stuk gunstiger vond met vrijwel volledige html-, script- en style-vrijheid.
  En ja, nu ik dat subdomein met webruimnte kwijt ben vanwege die ruzie tussen providers, houdt het meteen in dat ik WP op een domein kan testen als ik eerst een domein met websuimte regel.
  Ik heb inmiddels wel het open source CMS bekeken wat de landelijke Fietsersbond gaat gebruiken. Dat stemt mij niet echt gerust. Het lijkt erg op grote CMS-systemen die ik bij de Politie heb zien falen. Zo’n systeem hangt erg af van wat een webmaster er mee doet. Dus welke functies mag een afdeling gebruiken. Bij de politie is het zo erg dat een aantal korpsen 5 jaar na invoering nog steeds een eigen systeem heeft.

 12. Dat heb je wel knap gevonden bij web streepje log, Xiwel. Wat mij nog wel opviel is, dat de kop verdwijnt als ik er met de cursor op ga staan.

 13. @Vedat: Dat komt omdat ik zo’n highlightkleur bedacht heb als je met de muis over een link gaat. Die kleur verschijnt als je de muis boven de kopfoto houdt. Op dit log heb ik dat effect niet. Ik denk dat ik weet hoe ik dat hier opgelost heb, maar heb er nog geen tijd ingestoken.

 14. Je hebt er goed over nagedacht. En ja, weblog is toch prima. Er was een tijd dat iedereen naar punt ging. Ik heb dat nooit nodig gevonden.

 15. Van providers heb ik geen verstand, maar van je mooie fietsverhalen smul ik.

 16. @Marcel: Web-log.nl is voor mij prima. Ik heb ook punt en wat anderen geprobeerd en vind die gemiddeld minder. Zo is punt de laatste tijd weer wat traag, bij hele normale logs. Ik denk dat er een trage server tussen zit, want niet alle punt-sites zijn traag.
  In het verleden heb ik me wel drukgemaakt over de verlastiging van Web-log. Veel web-log-klanten hadden voor hun eenvoudige oude systeem gekozen en een deel kon niet mee met de nieuwe versie, omdat die wat omslachtiger is. Da’s best jammer.
  Zelf heb ik er geen moeite mee, en ben wel blij dat je er veel eigen html en scripten in kwijt kan. Maar ook ik denk nog wel eens: ‘Herverkavel het menu, want dit of dat staat op zo’n onlogische plek.’ In de afgelopen jaren zijn er wel wat foutjes uitgehaald.
  Neemt niet weg dat grotere CMS-systemen vaak nog veel erger zijn.

 17. @Hanschke: Dat Fietsmaar gaat niet echt fietsverhalen bevatten, Als ik zin heb, dan komen op deze webplek een aantal oudere fietsverhalen van mijn oude site. Maar dan moet het eerst heel slecht weer worden. (Ga nu weer lekker naar buiten.)

 18. @Xiwel, inderdaad, wat je zegt: een soap.. Ik zie het ook als jammer dat inbellen overal helemaal verdwijnt, voor sommige gebruikers is het meer dan genoeg (hoor ik wel ns in m’n omgeving.) Mensen die zich niet elke zoveel jaar een nieuw PCtje of laptopje kunnen/willen veroorloven, worden er eigenlijk toe gedwongen door de connectivity-ontwikkelingen. Ik ken zelfs (jonge mensen met jonge kinderen) mensen die géén internet hebben (daardoor.)
  Maargoed.. tisnieanders.
  Geniet van t mooie fietsweer!

 19. @Jolie: Het punt is hier dat EDPNet het inbellen heeft overgenomen van Freeonline. Zij hebben de domeinen fol.nl en freeonline.nl daarmee ‘gekregen’. Het is alleen bar jammer dat ze daar niets mee doen, want je kan er wel inbellen maar krijgt er geen mailadres en websiteruimte.
  Inbellen is tegenwoordig al snel duurder dan de allyoucaneat-ADSL-pakketten. Dat zit er vooral in dat mensen foto’s en PDF’s aan elkaar versturen. Als je meer dan 16,5 minuten per dag inbelt, dan is dat duurder dan de 14 euro die ik voor mij ADSL dok.

 20. Zou je niet eens bij de Alfa Romeo club willen?

 21. @Mack: Maken die dan fietsen?

 22. Wat een design gelijk weer! Schitterend.

 23. @Mack: Je bedoelt waarschijnlijk Die Sein.

 24. @Vedat-2: Dat foutje heb ik er op ‘mijn manier’ uitgehaald. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: