Apr-18: De Yxie-verhoren

Door mijn vakantiebloggerij heb ik wat achterstand opgelopen, die ik de deze weken probeer in te halen. Allemaal niet zo erg, want voor de echte actualiteit moet je niet hier zijn. Eerst maar even een lijstje met Youtube-verslagen en daaronder (na de ‘Lees de rest..’ waar dit allemaal over ging.

deel-01 M van Rossen (voormalig Burgemeester)
deel-02 K Wieringa (voormalig directeur Provadja/Yxie)
deel-03 A v/d Ven (OPA-wethouder, eerder fractieleider GroenLinks)
deel-04 JC de Bont (voormalig VVD-fractievoorzitter)
deel-05 JCM Cox (voormalig gemeenteecretaris)
deel-06 P Koppen (LA-Group kunst en cultuur adviseur)
deel-07 W Laan-Vidal (voorzitter Provadja / Yxie)
deel-08 MK Bosch (voormailig topambtenaar in Alkmaar)
deel-09 E Gottschalk (kunstadviesbureau / Lucebert)
deel-10 JC Meijer (voormalig PvdA-wethouder)
deel-11 V Kloos (OPA-wethouder)

Het gaat over Yxie, wat een soort filmhuis/museum moest worden voor filmhuis Provadja en de collectie van Lucebert. De locatie daarvoor was het Doelenveld, een zwaar verpauperd parkeerterrein midden in de stad bij de oude Aldi en De Nieuwe Doelen. In dat laatste monumentale gebouw was tot circa 15 jaar terug het Alkmaarse stedelijk museum gevestigd. Verder zit de achterkant van bioscoop Harmonie aan het Doelenveld met daar hun hoofdingang. De bioscoop heeft vergevorderde plannen om naar een andere locatie te gaan.

Over de Aldi, de bioscoop en het huidige parkeerterrein hoor je geen woord in de verhoren. Die verhoren zijn er omdat de huidige stadsregering van OPA met een handvol splinterpartijtjes, de Yxie-plannen heeft afgeblazen. Daar waren de initiatiefnemers, de voorstanders van een Lucebert-museum en het filmhuis Provadja, gesteund door de PvdA niet blij mee. De PvdA die hier net zo groot is als OPA was al eerder uit de stadsregering gewerkt en voert nu oppositie.

Het filmhuis Provadja zit nu in een oud gebouw aan het Verdronkenoord en dat gebouw is te klein voor hen geworden. Toen Lucebert overleed kwam er een collectie van hem vrij en daar werd een museum voor gezocht. Deze ‘gratis’ collectie zou mooi in Alkmaar passen, dicht bij Bergen waar Lucebert heeft gewoond en gewerkt.

Tot een jaar of 3 terug heb ik het niet zo gevolgd. Ik ben geen provadja- of museum-bezoeker en kwam dus hooguit in de oude Aldi met kapotte vriezers. Het Doelenveld ken ik alleen als een moeilijk bereikbaar parkeerterrein, iets wat je niet op zo’n plek wilt hebben. Het detoneert ook vreselijk met het mooie Doelen-‘kasteeltje’ dat al jaren leeg staat. Daar ben ik wel eens in geweest tijdens een open monumentendag.

Het Yxie-plan was voor die plek misschien wel te groot en dat kwam o.a. door de wens van Provadja voor een derde filmzaal. Met 3 zalen krijgen ze meer films, die langer kunnen draaien en wat gunstiger is voor de exploitatie. Provadja zelf is hier altijd behoorlijk populair geweest en groeide niet voor niets uit haar oude pand. Van een museum voor Lucebert werd ook veel verwacht. Of dat allemaal op termijn voldoende op zou brengen en de kosten voor het nieuwe Yxie-gebouw zouden dekken weet ik niet. De voorstanders dachten van wel en de tegenstanders van niet.

Aanvankelijk (toen de PvdA nog in de Stadsregering zat) waren er meer voorstanders, ook in de gemeenteraad. Toen de PvdA vervangen werd door OPA draaide dat in de gemeenteraad om naar meer tegenstanders. Dat is niet zo vreemd, er is in Alkmaar een soort PvdA-OPA-vete gaande. Alles wat de PvdA heeft bereikt wenst OPA terug te draaien. Denk aan het 1-richtingverkeer op de Bierkade, Kanaalkade en Noorderstraat. Onderbouwd is dat allerminst, het is meer dat OPA het geblaat van Ondernemend Alkmaar overneemt. Yxie moest er dus ook aan geloven, het was opeens te duur en de locatie was niet geschikt voor zoveel bezoekers.

Dat te duur kan ik niet bepalen. Die bezoekers wel een beetje. Provadja trekt constant bezoekers en vooral in de avonduren. Maar die komen allemaal te voet of op de fiets. Hun huidige locatie biedt ook vrijwel geen parkeergelegenheid voor auto’s en Provadja (of hun bezoekers) heb ik daar nooit over horen klagen. Musea in Alkmaar klagen net zo min over gebrek aan autoparkeerruimte of een te lange loopafstand tot 1 van de parkeergarages. Een groot deel komt met de trein of op de fiets en voor de auto’s zijn een aantal parkeergarages ruim binnen loopafstand.

Zelf heb ik een vermoeden dat het om iets simpelers gaat, namelijk de huidige parkeerruimte die bewoners kwijt zouden raken. Je hoort daar niets over in de bovenstaande verhoren. Het komt er op neer dat deze bewoners hun auto wat verder van huis moeten zetten, en OPA is populistisch genoeg om daar voor op te komen onder het mottto Yxie is te duur. Helaas heb ik geen bewijzen voor dit sterke vermoeden.

Wel is me duidelijk geworden dat de openbare verhoren en 100% op waren gericht om Victor Kloos van de OPA vrij te pleiten. De Opa was aanvankelijk ook voorstander en draaide om met o.a. het verhaal dat Victor Kloos destijds als wethouder niet goed was geïnformeerd en buiten de bestuitvorming werd gehouden. Victor Kloos is onze huidige Berlusconi van de Alkmaarse stadsregering. Dat is goed te merken in de laatste bevragingen aan hem hierboven. Hij werd behoorlijk anders behandeld door de de commissieleden die allemaal zitting hebben in zijn coalitie.

Kortom een flinke poppenkast, maar wel aardig om te bekijken. Helaas heeft geen Alkmaarder dat gedaan. Dat is te zien aan de akelig lage kijkcijfers van Youtube. Een filmpje over groeiend gras scoort moeiteloos 1000x beter. Dat kan komen omdat Alkmaar Centraal (die de opnames heeft gemaakt) erg slecht bezocht wordt op het Internet. Bij Google scoren ze maar een 2 van de 10 en dit amateur weblog doet het met 3 van de 10 beter.

Omdat ik destijds ziek was nam ik de tijd om al die verhoren eens te bekijken. De eerste en en 7de aflevering raadt ik het meeste aan. En eigenlijk vooral de eerste. Burgemeester van Rossen kwam met een verhaal dat Victor Kloos destijds regelmatig van zijn bed gelicht moest worden, omdat ie anders niet bij vergaderingen aanwezig zou zijn. Kloos had o.m. een drankprobleem. Hij werd volgens haar destijds niet bij alles betrokken, omdat het nog maar voorlopige plannen waren.

Zelf meen ik nu wel te ontdekken waar die vete tussen OPA en de PvdA is ontstaan. Kloos was destijds beginnend wethouder en werd begeleid door wethouder Eggermont van de PvdA, die een soort mentorfunctie op zich nam. Eggermont overleed in 2004. Voor die tijd was Eggermont vervangen door de veel jongere Meijer (die hierboven ook aan het woord komt). Meijer nam die mentorfunctie niet over en vreemd is dat niet. Ik denk dat Meijer op dat moment niet meer wethouder-ervaring had dan Kloos. Tussen deze 2 botterde het niet en Kloos moest meer op eigen benen staan. Hij zal terecht de indruk gekregen hebben dat ie buiten sommige besluitvormingen werd gehouden, maar de oorzaak daarvan mag hij ook zeker bij zichzelf zoeken. Nu (vele jaren later) schuift hij dat probleem volledig op het bordje van de PvdA en ‘hun’ PvdA-bergemeester van Rossen.

Kortom het gaat over niets en de gemeente is flink wat geld armer. Geld dat aan de plannen is uitgegeven, geld dat als ‘schadevergoeding’ naar de erven Lucebert gaat en geld dat in deze kulcommisie is gestopt. En uiteindelijk moet er nog steeds geld uit worden gegeven voor een beter onderkomen voor Provadja. Iets dat de OPA ook nog steeds vind.

(Denk overigens niet dat ik een fan ben van de Alkmaarse PvdA. Die locale partij is voor mij op dit moment net zo populistisch, kinderachtig en Nimby-controlled als de OPA of bijvoorbeeld de landelijke PVV.)

Advertentie

Geplaatst op 2013-04-18, in Alkmaar, Kiesmatig, Kunstmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Volgens de Duitse wet mag geen voorstel de overheidsgremia, van hoog tot laag, bereiken zonder vermelding van goedgekeurde kosten voor de burger. Dit dwingt tot bezinning vooraf, begrotingsdiscipline en kan achteraf veel ellende voorkomen.
  Uiteraard kan het desondanks fout gaan, zoals een station in Stuttgart of een operagebouw in Hamburg, maar beperkt wel de hobbydrift van overambitieuze politici.
  Je ziet dan bijvoorbeeld, dat financiele betrokkenheid en garanties voor financiering van voetbalstadions de toets niet doorstaan.

 2. @King Billy: Zo ver was het hier nog niet. Er was nog geen definitief ontwerp en dan zijn de bouwkosten nog niet duidelijk. De exploitatiekosten zijn 2x onderzocht door de LA-Groep (omdat het ontwerp werd veranderd), die hierboven ook wordt verhoord. Voor Provadja zijn de opbrengsten en kosten wel te berekenen, maar voor het nieuwe Lucebert-museum in het geheel niet. Omdat zoiets nog niet bestaat kan je daar elk getal (bezoekersaantallen) voor noemen en de meeste zullen fout zijn.

  De LA-Group speelt wel een dubieuze rol. Zij laten zich leiden door hun opdrachtgever. In het begin was dat de PvdA en later OPA. Maar uit beide rapportages bleek dat het binnen het vorogenomen budget zou blijven en de kosten voor een gemeente als Alkmaar passend waren. Het probleem zit er meer in wie een dergelijk rapport interpreteerd, kortzichtige OPA-figuren of kortzichting PvdA-ers.

  In het algemeen valt het op financieel gebied met Alkmaar erg mee. Ze hebben geen groot tekort en wel de laagste gemeentelijke lasten van Nederland.

 3. Heb net ff deel 1 en 7 gekeken (dat valt nog niet mee) en heb er een ambivalent gevoel aan over gehouden. Niets bijzonders in mijn geval want dat heb ik altijd als ik naar “waarheids” commissies zit te kijken/luisteren. Heb altijd het idee dat je niet te horen/zien krijgt van wat er werkelijk speelt/heeft gespeeld…

  Overigens heb je er een mooi overzichtelijk geheel van gemaakt waarvoor dank.
  3e Alinea: Het filmhuis Provadja zit…etc. moet natuurlijk aan het Verdronkenoord zijn ;)

  mvg

 4. @Frans: Bedankt voor het opgespoorde snelheidsfoutje. Ik heb het meteen aangepast. Bij die uitzendingen kan je steeds de eerste 4 minuten doorschuiven, die bevatten telkens hetzelfde praatje. Eigenlijk vind ik de knulligheid wel vermakelijk.

  Ik ben overigens net nog met wat boodschappen door de Doelenstraat gelopen. Hing helemaal vol met pro-Provadja-posters. Ik heb dan ook niet de indruk dat die mensen zo tegen de komst van Yxie waren.

  Op die verhoren na heb ik het enorm vanaf de zijlijn gevolgd en heb ik de meeste krantenberichten er over nooit gelezen. Ik heb trouwens slechte ervaringen met de betrouwbaarheid van het NHD. Ze zijn niet vooringenomen, maar steken te weinig tijd in het achterhalen van de waarheid. Soms lijken ze daar totaal geen tijd in te steken en kwakken ze maar iets van hore zeggen in hun krant. Die ervaring heb ik met zaken over verkeer, waar ik zelf bij betrokken ben. Het zal me niets verwonderen als dit in het algemeen het geval is.

 5. Ik vind het gewoon triest dat zo wordt omgesprongen met gelden, het blijven uiteindelijk gelden die de burger heeft aangedragen en die door anderen verkwanselt worden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: