Mei-05: Kampregels

Vrijwel dagelijks loop ik een rondje door de Alkmaarder Hout. Gisteren, een uurtje voor de dodenherdenking, liep ik echter vast op een groot groen hek:

(Een deel was overigens zwart en wit.) Deze vrijheidsbeperkende afzetting had niets van doen met de dodenherdenking, maar alles met ‘Bevrijdingsdag’.


Normaal loop ik de oranje lijn. Maar door de hekken (groene lijn) moest ik een paar keer de Kennemerstraatweg oversteken, omdat aan de kant van De Hout een voetpad ontbreekt. Simpelweg omdat er door het park al een prima voetpad is.

Zoals op de schets hierboven te zien is was het hek rondom, terwijl het festivalterrein niet groter is dan de gele cirkel. Vandaag waren er 2 ingangen, waar dit te lezen was:

Eigenlijk vrij normale regels, maar geen huisregels. Er is daar geen huis te bekennen. Met het hek er omheen is het eerder een kamp en zie ik het als kampregels. Bij de ingangen stonden dan ook wat legertje kampwachters:

..tassen te controleren. Dat bleek het hoofddoel. Het festival was gratis (en erg goed bezocht). Om rond te komen is het de bedoeling dat men versnaperingen en drank op het terrein koopt en niet van huis meeneemt.

Bij de foto hierboven kan je zien dat het bewaken serieus werd genomen. Dat gebeurde ook op andere plekken. Rondom werd wacht gelopen. Waarschijnlijk omdat men bang was dat mensen wat kratjes over het hek aan handlangers op het terrein zouden overhandigen. Ik zag dat niet gebeuren en denk ook niet dat iemand dat van plan was. Al met al kost deze paranoia natuurlijk ook het een en ander. Zo zijn er kosten voor de hekken en de bewakers. Mogelijk gebeurt een deel door vrijwilligers.

Dit jaar is deze regeling voor het eerst en veel bezoekers kwamen daar pas bij de ingang achter. Dus gemekker. En ook veel in- en uitlopers. Bijvoorbeeld naar de achterbak om een meegenomen biertje te drinken. Op de kleine ligweide tussen het festivalhek en het hertenkamp was het ook erg druk met mensen die daar hun eigen spullen soldaat maakten.

Toch zal het festival financieel wel gelukt zijn. Dwz er stonden lange wachtrijen voor het kopen van de benodigde festivalmunten. Zo lang dat ik er maar niet aan begonnen ben. Daarbij ben ik maar een kwartiertje gebleven. Te vol en teveel lawaai.

Het programma leek ook wel achter te lopen op het schema. Ik wilde nog even naar Gruppo Sportivo luisteren, maar dat ging zo nog wel een paar uur duren. In de tussentijd ‘even’ naar huis gegaan en bem vervolgens totaal vergeten om nog terug te kerenn.

Geplaatst op 2018-05-05, in Alkmaar en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Het is erg dat men genoodzaakt is dit te doen bij festiviteiten waar veel mensen samenkomen.

 2. Mooi dat ze het serieus nemen. De regels zijn duidelijk. Gratis betekent vaak dat allerlei mensen komen. Dus die controle is nodig en ik denk eerder aan drugs en wapens dan aan bier wat over dat hek gaat.

 3. Vandaag was het Hekeltje nog bezig de boel weer op te ruimen, dat moet toch ook betaald worden. Ik denk ook dat de controle meer uit veiligheidsoverwegingen was.
  Overigens is een wandeling door de Hout momenteel een waar feest.

 4. @Sjoerd en Villa S.: De laatste 18 jaar dat ik hier woon is er nimmer iets gebeurt. Ik weet van geen enkele arrestatie. Politie en stadswachten zie je er nooit. Kortom het is zeer gemoedelijke en niet zo massaal als de echter festivals. Per jaar worden er een stuk of 10 festivals georganiseerd met wereldmuziek, rock of Ierse muziek. En daar komen geen hekken omheen. Deze organisatie stelt dat de gemeente de hekken voor heeft geschreven, maar volgens mij was de organisatie daar blij mee om zo voedsel en drank van buiten niet toe te laten.

 5. @Ferrara: Ja, ze blokkeerden de LF7, Maastricht-Alkmaar. Volgens mij zouden ze dat nooit doen op de A9. ;-)

  Het kan zijn dat de hekken en bewaking wordt gesponsord en/of vrijwillig zonder kosten wordt gedaan. Maar dan nog kan je beter in die tijd gaan werken en het geld schenken. Dat levert m.i. meer op en het komt wat vriendelijker over.

  Het is er idd prachtig. Een dikke maand geleden was alles nog kaal en grijs. Ik begon echt te twijfelen of het nog goed zou komen. Nu is het er prachtig fris groen en kan je er niet meer dwars doorheen kijken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: