Jan-24: Dat ging maar net goed

Enige dagen terug ben ik met de trein naar Utrecht geweest en keerde wat uren later weer in zo’n ding retour naar Alkmaar. En toen zag ik dit op het scherm:


Jawel, het achterste deel van de trein zou niet verder gaan dan Alkmaar en het voorste reed daarna gewoon door naar Den Helder. Er werd dus gewezen op het zogenaamde treinstelnummer om te weten in welk deel je had plaatsgenomen. Op de foto heb ik daar even een vraagteken geplaatst, want het nummer was zoek. Geen idee in welk deel ik zat.

Of toch wel. Op het scherm stond immers ‘IC naar Alkmaar’. Ik neem aan dat in het andere treinstel gewoon ‘IC naar Den Helder’ stond. En dan maakt het dus niet meer uit welk nummer het treinstel heeft. Sterker nog beide gingen naar Alkmaar. Het was dus helemaal m’n probleem niet.

Advertentie

Geplaatst op 2019-01-24, in OV-matig, Ximatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

  1. Tegenwoordig staat het op de perrons al op het bord en soms ook op de treinen. Maar ik heb ook al eens moeten lopen.

  2. Als ze in Alkmaar worden losgekoppeld is het idd jouw probleem niet. Dan moet je er toch uit.

  3. @Villasappho: Sinds mijnheugenis staat het al op de perronborden en op de treinstellen aan de buitenkant. Kan dus eigenlijk niet misgaan. Punt is dat ze in de text naar een nummer verwijzen dat weggepoetst is. Maar aangezien dit displayfilmpje voorzien is van ‘IC naar Alkmaar’ en de andere stations daarna niet werden getoond, hadden ze net zo goed in deze text op kunnen nemen: ‘U zit in het treinstel naar Alkmaar en als u verder wilt moet u overstappen naar het voorste treinstel.’

  4. @Sjoerd: Daarom ging ik in het achterste treinstel zitten, zodat ik bij het in slaap vallen niet in Den Helder zou belanden. ;-)

    Dat loskoppen gebeurt niet meer zo vaak. We hebben hier jaren een trein gehad met op de voorste ‘Maastricht’ en op het achterste treinstel ‘Heerlen’. Die werd in Sittard gescheiden.

  5. het was in Leeuwarden heel belangrijk om te kijken in welk treindeel je zat. De voorste helft ging naar Amsterdam, de achterste helft naar Rotterdam. Na Zwolle of Amersfoort moest je in het goede treinstel zitten. Of dit nu nog zo is weet ik niet. Volgens mij moet er nu altijd overgestapt worden als je naar Amsterdam wilt.

  6. @Hanske: Dat is veranderd. Voorheen kwamen er 2 treindelen uit het noorden; Groningen en Leeuwarden. Tussen Zwolle en Amersfoort zaten die aan elkaar. Na Amersfoort ging idd een deel naar Amsterdam en het andere deel via Utrecht naar Rotterdam. Tussen Zwolle en Amersfoort kon je een periode overstappen in de trein, omdat het zogenaamde koplopers waren (liep je onder de machinistplaats door). Die optie vond ik bijzonder grappig.

    Tegenwoordig rijden de treinen na Zwolle via Lelystad naar Schiphol en Den Haag. Je moet voor Amsterdam CS dan overstappen in Lelystad of Almere.

  7. Vanaf Alkmaar gaat er altijd maar één treinstel door naar Den Helder.
    Voor zover ik weet passen er niet bij elk station vanaf Alkmaar twee treinstellen langs het perron.
    In Ede wordt dat niet duidelijk aangegeven; en als je het niet weet, en je wilt naar Den Helder, heb je dus de kans dat je in Alkmaar naar het andere treinstel moet.
    Ik zit best vaak in die trein vanaf Ede, meestal tot Zaandam (daar stap ik over op de sprinter naar Uitgeest, omdat een van mijn dochters vlakbij Zaandijk Zaanse Schans woont).
    Op de schermen in de trein staat het meestal wel goed wat de bestemming is (als die werken; soms zie je alleen maar een foto van een trein in bollenvelden). Maar meestal staat er Alkmaar of Den Helder; afhankelijk van in welk treinstel je zit.
    En ik maak best vaak mee dat conducteurs dit al omroepen enkele malen gedurende de reis, dus niet pas als je vlakbij Alkmaar bent.
    Treinstelnummers staan meestal boven de deuren naar de balkons, of in de buurt van de schermen; ik kan die tot nu toe altijd wel vinden als ik ze zoek.

  8. Dus wel gek dat in jouw geval het treinstelnummer niet op de juiste plaats was aangegeven.

  9. @Trijntje: Maar in Ede staat het toch ook aan de zijkant van de trein of ie naar Alkmaar of Den Helder gaat?

  10. Waarschijnlijk wel; daar let ik eigenlijk meestal niet op, omdat ik toch niet zo ver mee reis. En de treinen in Ede vertrekken vrijwel altijd van hetzelfde spoor. Alleen bij grote verstoringen is er wel eens een spoorwijziging, en dat valt dan meteen op.
    Ik heb wel eens gezien dat op het scherm op het perron staat aangegeven dat alleen het voorste deel naar Den Helder staat; dat staat er misschien ook wel bijna altijd
    Maar zoals gezegd, meestal hoef ik niet zo ver.
    Enkele maanden geleden wel (dagje Texel), en dan weet ik dat ik in het voorste treinstel moet plaatsnemen.
    De omroep van de conducteur hoor ik meestal wel. Al is het me eens overkomen dat ik niet had gehoord dat mijn trein naar Nijmegen in Arnhem terug zou keren naar Ede. Ik kwam er nog net op tijd achter dat ik uit moest stappen en overstappen, anders was ik zomaar weer terug in Ede geweest.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: