Aug-18: Keuzes van de media

Onlangs vroeg Maurice de Hond weer flink aandacht voor zijn blogbericht. Hij had bedacht dat er toch een complot gaande is als het om corona gaat. Dwz de voorvallen in Maassluis en Dokkum waren voor hem de druppels die de complotemmer deed overlopen.

Zelf denk ik dat het erg meevalt. Het zijn een paar voorvallen die in het totaal weinig invloed hebben op de ontwikkelingen. Het ‘probleem’ zit vooral in mensen onder de 40 die wat feestjes aan het inhalen zijn en daarmee vooral in Amsterdam, Rotterdam en Roosendaal het virus oplopen. Deze mensen kunnen er redelijk tegen en worden niet zo ziek dat er veel ziekenhuisopnames zijn.

Natuurlijk moet dat feesten niet uit de hand lopen, zodat uiteindelijk ook ouders en grootouders worden besmet. Deze 40plussers lijken zich beter te gedragen door voldoende afstand te houden en niet naar dit soort besmettingsbijeenkomsten te gaan. Mogelijk hebben ze liever ook niet de (klein-)kinderen op bezoek.

Zelf zit ik er meer mee dat de media er een bende van maakt. Ze grabbelen wat coronaberichten uit de ton en vergroten die enorm uit. Een ‘leuk’ voorbeeldje is Nieuw Zeeland. Kwam dagenlang voorbij in het NOS Journaal en andere media. Het land had een kleine toename van het aantal besmettingen en voerde zware maatregelen in. Prima, moeten ze helemaal zelf weten.

Maar wat gaat het ons aan? Het land ligt het verst van Nederland verwijderd. Er wonen maar 4,5 miljoen inwoners. Er is geen dagelijks luchtverkeer tussen Nieuw Zeeland en Nederland. En daarbij is er in Nederland geen provincie te vinden met zo weinig besmettingen als in Nieuw Zeeland. Wij moeten dus niet bang zijn voor hen, maar zij moeten 100x zo bang zijn voor ons.

De vraag is waarom kiest de media voor dat land. Ierland heeft net zoveel inwoners en daar zijn veel meer mensen besmet, maar van dat mede-EU-land hoor je niets. Je hoort overigens ook niets over Mexico-stad waar het 10.000x erger is qua besmettingen en doden. Je hoort trouwens ook niets meer over New York, waar het virus inmiddels behoorlijk bedwongen is. Positief nieuws schijnt voor de media hoedanook erg lastig te zijn.

Mijn vermoeden is dat Nieuw Zeeland als item is overgewaaid van de BBC. Ons Journaal, maar ook serieuze kranten volgen graag de BBC en geven daar hoog van op. De BBC is echter de Britse staatsomroep en Groot-Brittannië deelt hun staatshoofd met Nieuw Zeeland, maar ook met Canada en bijvoorbeeld Australië. Over Australië hebben we nog wel wat coronaberichten gehoord, maar over Canada bleef het behoorlijk stil.

Dat terwijl Canada van die 3 de slechtste score heeft, vooral dankzij het franstalige Quebec. Die scoorde per inwoner gelijk aan Frankrijk. De BBC heeft mogelijk weinig met de franstalige Canadezen. Het gaat de BBC waarschijnlijk helemaal niet om wat er echt gaande is. Het gaat er om dat de aandacht wordt afgeleid van het falende beleid in Groot-Braittannië en dat kan je maar het beste doen door over onbeduidende voor valletjes in Nieuw Zeeland te berichten.

Of dat een eigen keuze is van de BBC of dat de Britse regering, de enige geldschieter, ze op dat idee brengt weet ik niet. Dat het al jaren gebeurt weet ik wel. Zo heeft de BBC ons jaren op de mouw gespeld dat het Noord-Ierse probleem door de godsdienstige verschillen kwam. De echte oorzaak dat GBR dat deel bezet als een kolonie moest je via betrouwbaardere bronnen horen.

Als het om de betrouwbare berichten over het Oxfordse-vaccin gaat, dan zou ik ook liever hebben dat de NOS e.d. de Guardian raadplegen en niet alleen of hoofdzakelijk op de BBC af gaan.

Maar ook los van de obsessie voor de BBC maken de Nederlandse media er een potje van. Schijnbaar hebben ze bitter weinig kennis van demografie, statistiek en het begrijpen van wetenschappelijke publiecaties. Zo maakt het RIVM duidelijke weekrapporten die door de Nederlandse media niet worden gelezen of niet worden begrepen.

In die rapporten staat al weken dat de besmettingen thuis en bij familie het meest is vastgesteld. Pas toen van Dissel dat een week geleden zeer duidelijk maakte met de opmerking: ‘…begrijpen jullie wel dat 60% van de besmettingen ontstaan bij familiebijeenkomsten?’ begon het kwartje een klein beetje te vallen. Dwz met mondkapjes en betere ventilatie op scholen ga je dat thuisbesmetten niet oplossen.

Advertentie

Geplaatst op 2020-08-18, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. prima, gedegen verhaal!

 2. Het is gewoon een grote grabbelton, en iedereen verteld weliswaar de (halve)waarheid, maar vergeet de context.

 3. @Jan: Ik heb er vanacht nog flink wat tikfouten uitgehaald en wat linken toegevoegd. Had het een beetje te snel op het web gepleurd.

 4. @bVision: Het komt enorm over als kip-zonder-kopverhalen. Vraag me af of dat komt door doelloos grabbelen, of het onderschatten van de consument of het dom volgen van andere media. Waarschijnlijk alle 3 en nog wat andere mogelijkheden die ik nu nog niet zo snel kan bedenken. Probleem is wel dat de NOS en andere media voldoende inconsequent in de weer zijn en daarmee erg veel materiaal aanleveren aan mensen die er comploten in zien.

 5. Waar het omging is dat de GGD en van Dissel stellig beweren dat men buiten toch besmet kan raken. Dat zal vast al is de kans minimaal, en zeker het RIVM had wat meer nuance kunnen plegen in hun berichtgeving. Nergens ter wereld vinden buiten besmettingen plaats, maar in Friesland.

 6. @Ximaar Maar wat gaat het ons aan? Het land ligt het verst van Nederland verwijderd.

  Dat roep ik al jaren. Waarom maken we ons toch altijd zo druk over alles wat er elders in de wereld aan de hand is. Het lijkt wel of we ons in de eigen omgeving uitgedaan voelen en ons rotvervelen.

 7. @John: De grootste buitenbesmetting was met de grote vrouwenmarsen in Spanje. In afwijking tot andere landen zijn daar dan ook veel meer vrouwen overleden dan mannen. Buiten is gunstiger, maar als je te lang dicht bij elkaar bent, dan kan je buiten ook besmet raken.

  Bij mij werkt de stelligheid van het RIVM ook niet altijd goed. Ze hebben er al vaak naast gezeten, zoals bij de Q-koorts. Volgens mij is hun stelligheid vooral bedoeld om niet teveel afwijkende verhalen uit te dragen en de mensen die dat wel doen een beetje in te dammen. Ik vraag me af of dat hun taak is, maar de politiek en media pakken deze functie ook niet op dus wie dan wel?

  Het is voor mij ook niet zo dat De Hond het fout heeft qua Dokkum en Maassluis, maar dat hij er een complot in ziet. Dan kan je overal complotten in zien.

 8. Het is natuurlijk ook wel de traditionele komkommertijd. Zou dat ook een rol spelen bij de tendentieuze berichtgeving?

 9. @Nicole: Ik vraag het me af. De berichtgeving vind ik niet direct tendentieus, maar vooral veel van hetzelfde. Daar heeft de media het hele jaar door wel wat last van. Alleen nu dat met corona zo lang blijft duren valt het me extra op en word ik er een beetje murw van. Het klinkt raar, maar door die vreselijke ramp in Beiroet ginge eindelijk eens over iets anders. Inmiddels is dat weer uitgewerkt en zijn alle ballen weer op corona.

 10. @Ximaar, Helaas zien te veel mensen in teveel zaken complotten tegenwoordig.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: