Jan-25: Haarlem Bavo/Markt

Afgelopen jaar ben ik naar Haarlem gegaan tijdens de Open Monumentendag. Daar had ik eerder al een fotobericht over het Provinciehuis gemaakt. Daarvoor had ik nog wat panden bekeken, waaronder hun Grote kerk op de Grote Markt. Dit is ook een Sint Bavo, net als de veel nieuwere katholieke kathedraal die een paar kilometer naar het zuid-westen staan.

In deze oudere kerk natuurlijk een fraai groot orgel en de bekende hangschepen, die ik ken van o.m de Grote kerken in Alkmaar en Schermerhorn. Net als de Grote Kerk in Alkmaar is ook hier de toren in het midden. Wel een veel grotere versie. In de kerk was daar een miniatuur van.

Naast de kerk staat de Vleeshal, die natuurlijk ook op de fot moest. Wat jaren geleden had ik het monument voor Lennaert Nijgh al eens op de foto gezet. Vooral vanwege de letters AZ, die ik toch meer aan Alkmaar koppel. Kortom genoeg voor een fotopagina.

Advertentie

Geplaatst op 2023-01-25, in AZ-matig, NH-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ik vind het straatje leuker dan de kerk, eerlijk gezegd.

 2. Mooie foto’s. Wat betekent AZ i.v.m. Lennaert Nijgh?

 3. Die vleeshal mag er zijn, trouwens zo’n marktaansluiting ben ik nog nergens tegengekomen.

 4. Mooie foto’s. Haarlem is een ontzettend leuke stad met veel mooie gebouwen, grachten en leuke winkels. De foto’s geven de sfeer mooi weer

 5. @Koen: Onder zijn naam onder de foto had ik al een link geplaatst met de tekst van het infobordje. Het idee is dat hij textschrijver was (en zoals je vast weet veel schreef voor Boudewijn de Groot). Zelf zie ik er in dat de A staat en de Z (het einde) ligt). Op het net vond ik meer info. Er schijnen meer texten te staan op dat monument Zie hier meer info: https://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=NH21bk

 6. @Sjoerd: Ik heb wel eens vaker zo’n straatlantaarn met vreemde brede voet gezien. Zag nu pas dat ze daar aansluitenpunten voor de markt in hebben.

 7. @Staartje: Van die monumentendag en wat eerdere bezoekjes kan ik nog zeker 3 van dit soort fotopagia’s maken. Ik wilde eigenlijk de eerste helft verslaan, maar zag dat dat teveel foto’s werden. Dus heb ik me deze keer beperkt tot de Bavo en de Markt er omheen. Overe een paar maanden komt er vast nog een vervolg op.

 8. Mooie kerk en prachtige stad. Ik was er ook net.

 9. @Jeanne;

  Ik had dat voorbij zien komen in m’n leeslijst. Had ook de indruk dat dit mooi aansluit. Mogelijk ga je ook over de Bavo bloggen, dan plaats ik een link waar het van toepassing is. Ga ik ook doen als ik blog (zit nog in een diep niet verzurend vat) over de koepelgevagenis. Zelf denk ik ook nog aan een bericht over het station en diverse uithangborden. Kan dus nog wel even vooruit. En dan te bedenken dat ik die monumentendag ook nog even in Weesp heb rondgekeken.

 10. Met het station kun je al een blog vullen. Haarlem heeft veel te bieden.

 11. Wat zijn kerken vaak toch prachtige gebouwen! Deze vind ik ook weer prachtig.

 12. Jeanne heeft inmiddels ook haar Bavo-foto’s online gezet:
  https://sjannesblog.com/2023/01/31/grote-of-st-bavokerk/

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: