Jan-28: Corona N-Korea/HongKong

Het nieuws over corona blijft doorkabbelen. Gaat nog altijd erg ad hoc. Zo hoor je wat over een land en zo hoor je er niets meer over. Duidelijk voorbeeld is China. Een maand geleden was het nieuws in rep en roer. En nu hoor je er al een tijdje niets over. Zelf denk ik dat er best wat in China aan de hand was en dat dat nu echt niet zomaar voorbij is.

De kans is groot dat het erg lokaal was. In de EU of de USA was het ook niet plots op alle plekken tegelijk. Waarom zou dat wel het geval zijn in China? Media heb ik daar niet over gehoord. Die zien China als 1 geheel, waar geen verschillen optreden tussen de 34 provincies en deelstaten. Die per stuk gemiddeld het oppervlak en inwonertal van Polen hebben.

Zelf vermoed ik dat de ellende in december de provincie GuangDong (Kanton, met 126 miljoen inwoners) betrof. Die provincie omsluit HongKong en zal daar zeker veel uitwisseling mee hebben. In tegenstelling tot China levert HongKong wel coronacijfers en die liegen er niet om. Die cijfers lijken mee te vallen, maar niet als je bedenkt dat HongKong maar 7,4 miljoen inwoners heeft.

In december waren hun cijfers per inwoner al veel hoger dan de geschatte cijfers voor China. Deze maand is het in HongKong ook nog eens flink gestegen. Zelf denk ik dat China HongKong op dit punt zeer nauwlettend in de gaten houdt. Dat de angst van China een maand eerder juist kwam door de hoge getallen van HongKong.

Het huidige cijfer van ca. 55 coronadoden per dag komt overeen met 129 in Nederland. Toen het hier zo hoog was (de laatste keer eventjes in december-2021), waren we ook behoorlijk in paniek. Als je de cijfers van HongKong omrekent naar GuangDong, dan zouden daar dagelijks ruim 900 mensen sterven aan corona. En bij zoveel sterfgevallen horen nog veel meer IC- en andere ziekenhuisopnames, die ook daar de gezondheidszorg overbelasten.

Bedenk daarbij dat HongKong nog altijd meer verwesterd is dan China. Ze rijden er nog altijd links en zijn beter gevaccineerd. Gebruiken meer Pfizer-Biontech en de vaccinatiegraad is veel hoger dan in China.

In de afgelopen weken waren er opeens corona-speculaties over Noord-Korea. Dat land zit nog veel meer op slot dan China en het is moeilijk om er achter te komen hoe het er precies zit. Ook dat land zien we als geheel en ook daar zal de mogelijke uitbraak van corona niet overal tegelijk even hevig zijn. Je hebt kans dat het er al jaren rondwaard, wat het ook deed in Zuid-Korea. En dat het nu bij de hoofdstad is aangekomen, waar we net ietsje meer over horen.

In Zuid-Korea zijn de cijfers op dit moment erg laag, maar bijvoorbeeld in buurland Japan niet. Japan scoort hoger dan China, als je voor China het gemiddelde neemt van de schaarse aannames uit de westerse media. De kans is echter groot dat er tussen Japan en Noord-Korea vrijwel geen uitwisseling van personen is.

Ik wilde schrijven dat we over een maand niets meer horen over corona in Noord-Korea, maar dat is u al het geval. Het (internationale) nieuws hijgt alweer achter andere zaken aan.

Hier een overzichte voor midden-Januari:

ovl/d – Overleden per dag (gemiddelde over 7 dagen).
1420 – Is omgerekend naar de bevolkingsgrootte van China
17,6 – Is omgerekend naar de bevolkingsgrootte van Nederland
* Getallen zijn niet officieel

Na HongKong staat nu Zweden enorm hoog. Gaan we daar nog wat over horen of lezen? Nerderland staat er bij, maar net als GBR en nog wat landen is Nederland gestopt met de (dagelijks/wekelijkse) cijfers voor het aantal doden. Tot eind-2022 waren dat er gemiddeld 4 per dag. Bij dat cijfer kan je al je vraagtekens zetten. Het CBS heeft eerder berekend dat het RIVM de helft mist. Maar dat het opeens 0 is is natuurlijk onzin.

In Duitsland zijn het nog altijd zo’n 137 doden per dag, omgerekend naar NL is dat 29. Ik kan me niet voorstellen dat op dit moment er in Duitsland ca. 10x zoveel mensen doodgaan aan corona dan in Nederland.

Dat het anders is zou je ook kunnen afleiden uit de hoge oversterfte, die hier nog altijd gaande is. Daar kan voor een deel ook de griepgolf aan meewerken. Toch denk ik dat er meer aan de hand is.

De grafiek hierboven komt van de coronasite van het RIVM. Opvallend is dat het aantal verwachte doden in de laatste 3 jaar niet is gestegen. De mensen die nu sterven worden gemiddeld 77 jaar. Je zou dan rekening kunnen houden met de bevolkingstoename van 77 jaar geleden. Dat zou inhouden dat het verwachtte aantal sterfgevallen met circa 1% per jaar stijgt. Met 1 jaar valt dat nog niet zo op, maar over meer jaren wel. Dus als het eind 2020 3266 was, dan zou je voor eind 2023 3331 verwachten. Het kan nog hoger zijn als dit cijfer voor 2020 ook al stilstond. Volgens mij weten CBS/RIVM dit ook. Ik heb alleen geen idee waarom dit ‘foutje’ er in zit.

Iets anders is dat we zorg uit hebben gesteld. Dwz mensen konden door de corona-maatregels niet meer zo makkelijk naar het ziekenhuis. Maar mensen wilden ook minder graag naar het ziekenhuis en hebben zelf ook aan uitstellen gedaan. Dat kan na wat jaren een toename geven aan het aantal overlijdens.

Iets anders is dat we de laatste jaren afstand hielden. Dat voorkwam corona-besmetting, maar ook andere besmettingen. Zo hadden we ook minder griep. Nu mensen weer meer bij elkaar komen, rollen de zwakkeren alsnog om door andere virussen, waarvoor de weerstand is afgenomen.

Geen idee of dit een volledige verklaring is voor de hoge oversterfte. Ik denk wel dat we even geduld moeten hebben om precies te weten wat er aan de hand is. Ik denk niet dat we bedot worden, maar dat het simpelweg nog even duurt voordat dit precies is uitgezocht. In China kan dat ook zo zijn, maar die nemen dan nog wat jaren extra om het nog preciezer uit te zoeken. Om over Noord-Korea maar te zwijgen. ;-)

Geplaatst op 2023-01-28, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ik hoorde dat in China ook alleen die doden geteld worden die in een ziekenhuis sterven. Mensen die thuis of in een bejaardenhuis sterven worden niet meegeteld…

  2. @Sjoerd: Door je tip vond ik dit bericht:
    https://nos.nl/artikel/2459796-china-bevestigt-fors-hoger-aantal-coronadoden-sinds-versoepelingen
    Daarin staat 60.000 over 35 dagen, waarbij thuisdoden niet mee zijn geteld. Als dat een zelfde aantal is, dan komt het neer op 3400 doden per dag en dat is 1/3de van wat er in HongKong sterft en ook minder dan het sterftepercentage in Japan. Dwz HongKong en Japan melden dit netjes aan de WHO en China heeft dat nog niet gedaan. Van Japan en HongKong lees je overigens niets in onze media. Met beide hebben we veel vliegverkeer waar best wat meer aandacht voor mag zijn. Ik heb het gokgetal voor China door dit bericht wat naar beneden bijgesteld in het diagram.

    In China geven ze ook aan dat het ouderen en zwakkeren zijn. Dat is vaak ook de reden dat deze mensen niet naar het ziekenhuis gaan. In NL ging het aanvankelijk ook mis in verzorgingshuizen, waarbij mensen ongetest overleden. De WHO schreef aanvankelijk voor om alleen getetste mensen te tellen. Dus telde NL de ongetesten niet mee.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: