Aug-22: Hondeweer

Als ik mevrouw de H mag geloven, dan hadden we de laatste 21 dagen erg veel neerslag. Voor onze regio zo’n 180 mm ofwel 9 mm per dag. Zelf vond ik het wel meevallen. Het waren flinke buien en daar tussen was het lange tijden droog. Da’s meteen het voordeel van die snelstorters.

Zo ging ik woensdag naar Zaandam. Ik wilde de trein nemen, maar het mooie weer deed me de fiets pakken. Dat was eigenlijk net zo snel, 26 km in 1 uur. Met de trein loop ik eerst een kwartier naar het station, daar wacht ik nog 5 minuten en na 25 minuten treinen moet ik nog 15 minuten door Zaandam lopen.

Nu heb ik voor het eerst de weg langs de Zaan gevolgd tussen Krommenie en Zaandam. Een soort industrieel erfgoed van fabrieken midden in woonwijken. Terug ging het ook goed, tot halverwege. Verdwaalde druppels werden al snel spetters en een heuse bui. Ik was toen in Limmen waar ik een terras trof met mooie stoeltjes onder uitgeklapte markiezen.

De bediening kwam niet, die deed op woensdag de deur niet open. Er was wel een naastgelegen groenteboer die ijs verkocht en dat heb ik lekker op het terras opgegeten. Daar kreeg ik ook in de gaten dat ik de bui was ingefietst. Ik had dus langzamer moeten fietsen of ‘zoals nu bedacht’ een tijdje moeten wachten. Daarna weer droog doorgefietst tot huis. Viel dus best mee.

De dag erop De Kerf bij Schoorl aan Zee bezocht. Dat hoort een soort meertje te zijn waar af en toe zeewater in stroomt. Niet dus, het hele meer stond kurkdroog. Eigenlijk meer een grote zandbak. De regenval van de afgelopen tijd was niet voldoende om er ook maar 1 klein plasje te ontdekken. Het peloton hondenuitlaters liet het qua bijwateren ook flink afweten. Heen en terug gefietst zonder een druppel regen.

Zaterdag niet veel anders. Ik ben toen naar Groet gefietst en heb er een stuk door de duinen gewandeld. De hele dag zonnig en droog tot ik rond een uur of 19 thuis was en er een uurtje regen viel. Dat terwijl ik lopen in de duinen mooier vind als het regent, dan ruikt het zo lekker.

Het valt dus best mee. M’n steeg is nog niet veranderd in een snelstromende beek zoals vorig jaar tijdens een zomerse hagelbui.

Als je het kaartje bekijkt is het in België en Duitsland erger, daar viel meer dan 200 mm. Haar truitje zit ook tegen de 200 mm aan. Om over haar broek maar te zwijgen. :-)

Geplaatst op 2006-08-22, in Klimatig, RTV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 26 reacties.

 1. ik vind dat u overdrijft, het heeft wel veel geregent en het was bepaald geen fietsweer en langs de zaan in koog aan de zaan dat is geen industrieel erfgoed, dat is stinkend erfgoed.

 2. Ook hier valt de regen niet mee. Tussendoor wel droog (zoals altijd tussen de buien) maar als het regende kwam het met bakken naar beneden.
  Ik denk dat je het gewoon getroffen hebt.

 3. @Henriette: Ik tref het altijd en anders let ik gewoon even niet op.
  @Eline: Niet dreigen met ‘u’ want daar kan ik niet tegen. De buien waren erg locaal en hier was het zeker 80% van de tijd droog. In Egmond aan Zee en Amsterdam hebben ze andere ervaring. Ben daar dan ook niet geweest.

 4. Oooké, nu, na je aanvulling, snap ik ‘m: “In Egmond aan Zee en Amsterdam hebben ze andere ervaring.” Dat klopt :-) -ik wilde me niet zomaar oneens verklaren met je beweringen dat het meeviel, maar dààr viel het dus mee. Toch dapper, ondanks zulke voorspellingen zoveel te fietsen.
  En over dat truitje van mejuffrouw. de Hond, kunnen we haar feliciteren met een klein Hondje op komst? Vroeg ik me laatst ook al hardop voor de tv af.

 5. Jaa dat klopt! Hier hadden we veel zon, maar ook een enorme maar ook echt een enorme hoosbui! Een muur van water die op ons af kwam. Gelukkig was ie in enkele minuten weer voorbij.

 6. @Jolie: Volgens mij is ze al een hele tijd te kort voor haar gewicht.

 7. @Xiwel, Ah :) Maar haar wangen worden steeds dunner ;)

 8. Mevrouw de Hond hangt een beetje in haar truitje. Dat rijmt trouwens op buitje maar dat terzijde. :-)

 9. In Den Haag kwam het met bakken uit de hemel. Heb ook (noodgedwongen) gefietst en heb mijn regenjas continu nodig gehad. Het stuk Castricum, Limmen, Heiloo, is fantastisch om te fietsen, vooral tijdens de Bloemendagen.

 10. @Teddy: Ik heb ook nog een regenponcho, maar die is in de schuur blijven liggen. Ik ben een ervaren plufietser. Als ik die paraplu meeneem regent het vrijwel niet, dus een goed voorbehoedsmiddel. :-)

 11. @Ellen: Als ze die centuur losmaakt wordt ze 2x zo breefd. :-)

 12. Als ik het weerstation van Tuitjenhorn mag geloven, dan is er in de afgelopen 21 dagen 160 mm gevallen met een gemiddelde snelheid van 5mm/uur (met uitschieters tot 80mm/uur). Dat is 32 uur regen tegenover 472 uur droog. Daarom hebben bij mij stortbuien de voorkeur boven gemiezer. :-)

 13. Toch zie ik zie haar liever dan Erwin Kroll.
  180 millimeter, dat is wel zo’n drie keer het maandgemiddelde. Maar inderdaad, tussen de buien door kan het lang droog zijn en zo’n stortbui is gauw voorbij.
  Vanochtend las ik ergens dat er in augustus al negen dagen waren waarop er meer dan 50 mm was gevallen. Dat is wel erg veel.
  Ik woon in dat geel/oranje vlekje in de zuidelijke Achterhoek. 40-80 millimeter dus. Net zoals bij De Kerf is dat veel te weinig om de 6 millimeter van juli goed te maken.

 14. @Epi: Probleem is dat ze de hoeveelheid neerslag melden, maar niet de duur. Als fietser heb je meer last van de duur. Vooral bij de kust waait het meer, wat de neerslagduur behoorlijk verkort.

 15. Ik heb eens gelezen of gehoord, ik weet het echt niet meer, dat in Italië meer regen valt dan in Engeland. Het klinkt misschien vreemd, maar dat komt, omdat de buien in Italië heviger zijn dan in Engeland. In engeland regent het vrijwel constant, terwijl in Italië de buien kort maar heving zijn.
  In het oosten des lands zijn wij wat gelukkiger. Ik fiets regelmatig tusen de buien door en de hoosbuien, die het westen hebben bezocht, zijn hier niet geweest.

 16. @Vedat: Dit is wat dat betreft ook een aardig kaartje.
  Het zou best kunnen kloppen over Engeland en Italië. Pas wel op dat ze het mogelijk over Engeland hebben en niet over Groot-Brittanië. Daar valt vooral veel regen in Wales en Schotland. In Engeland hebben ze de laatste jaren zelfs last van droogte met droogvallende rivieren. Door hun slechte waterleidingen netwerk verliezen ze er veel water en wordt regelmatig gevraagd of de Engelsen zuinig zijn met water.
  Ik weet nog van een vakantie in Ierland waar de Ieren zelfs klaagden dat het dat jaar wel heel erg veel regende. Zelf kon ik zonder moeite droog fietsen, buien duurden niet langer dan 2 uur per dag. Ik vond het dus best meevallen. Daarentegen ben ik ooit uit Orleans weggevlucht omdat het er 2-dagen aaneengesloten regende. Dat komt daar vaker voor. Ook het gebied rond Epinal is een ramp. Hele langdurige neerslagperiodes. Het extreemste vond ik Taiwan. Daar viel 200 mm per keer en daarna was het een maand droog. Dat was in het zuiden aan de kust. In het binnenland hadden ze een tropisch regenwoud waar het dagen achtereen regende met een regenval tot 6000 mm per jaar. Dat was nog geen 100km van de plaats waar het zo lang droog bleef.

 17. Vedat, laat ze dat van die hoosbuien maar niet in Winterwijk en Raalte horen, daar is het parket nog niet droog. ;) Dat waren de hoosbuien tijdens de hittegolf. In augustus was het hier inderdaad normaal.
  Ik heb hier een Europese neerslagkaart uit de Bosatlas voor me liggen. Daar zie je duidelijk dat de hele westelijke rand en de reliëfrijke gebieden de meeste neerslag vangen. (Ik kan er geen link van vinden.) Nederland zit tussen de 600 en 800 (de Veluwe en een gebied in Drenthe scoren een categorie hoger). Engeland is inderdaad vrij droog, met een paar vlekken 400-600. Italië heeft grote zones met 1200-2000, net als het noorden van Portugal. Wil je echt genieten van de regen dan valt de westelijke helft van Schotland aan te bevelen, het zuiden van IJsland of de Noorse kust (Bergen is de Europese top). Ook langs de Adriatische kust kan het flink regenen.
  Mijn ergste ervaring was aan de voet van de Mont Aigoual, in de Cevennen (Tim Krabbé’s ‘De Renner’ speelt zich daar af). Een gepland wandelweekend, tussen het fietsen door, viel in het water. Het dreinde maar door, geheel volgens de statistiek (1500 mm daar). Mijn tentje heb ik toen alleen maar voor de zwaardere sanitaire bezigheden verlaten. De ‘kleine boodschappen’ konden in een leeg drankpak.
  Het broeikaseffect zal nog een tijdje moeten doorzetten willen wij die tropische hoeveelheden van 6000 mm/jaar halen. Dan zou het hele land verzuipen, vrees ik.

 18. Als ik in de auto zit en ik zie al die fietsers, kan het mij niet hard genoeg regenen.
  (Overgehouden aan de tijd toen ik drie kwartier naar school moest fietsen door weer en wind en altijd jaloers naar auto’s keek.)

 19. @Mack: Ook zeker zo’n maffe auto die voor wel spatlappen heeft, maar achter niet.

 20. Inderdaad. Maar ik spat ze nooit express nat hoor. Dat zou te xinisch worden.

 21. Vrijdag auto ingeladen in de regen…ik had mijn fiets mee, en we zijn de vrijdag in de buien naar Drenthe gereden, veel wisserstanden op de hoogste snelheid, rijsnelheid aangepast en bij aankomst de auto in de regen gelost…
  Zaterdag morgen een flinke bui gehad, daarna klaarde het op en werd het zowaar bijna 22 graden en heb ik 25 km gefietst, toen brak er onweer uit en ben ik min of meer redelijk droog weer bij ons huisje aangekomen, daarna heeft het ( ook s nachts aan een stuk geregend.. ) totdat we maandag en, woensadg en donderdag ( uiteraard tussen de buien door ) div. musea en veenparken hebben bezocht – maar 3 ! keer nat gewoorden. Nu ben ik, je raad het al, snip verkouden… morgen spelen bij het klimduin… openlucht…brrrr

 22. Ik heb de indruk dat het aan de kust veel wisselvalliger is dan bijvoorbeeld in Drenthe. Gisteren toen er in Egmond 60mm viel, viel er in Alkmaar en Heerhugowaard maar 2mm. Dat locale stortbuiengedoe is al een maand gaande en ik denk dat de verschillen per locatie enorm zijn. Naar mijn indruk heeft het hier deze maand rond mijn huis erg weinig geregend. Gemiddeld schat ik het op een half uur per dag. En het meeste daarvan viel ’s nachts. Maar als het regende, dan regende het ook lekker door.
  Op het Internet staan een aantal locale weerstations, maar die zijn wat neerslag betreft niet erg betrouwbaar. Dwz de verschillen zijn enorm, ook in het voorjaar toen we geen last hadden van locale buien. Voor dit jaar: Tuitjenhorn 800mm (lijkte met 2x te hoog), Dirkshorn 425 (lijkt me normaal), Heerhugowaard-‘tKruis 270 (lijkt me veel te laag), Heerhugowaard-Zuid 450 (lijkt me normaal). Het gekke is dat de 160mm die het KNMI voor ons gebied meldde alleen gehaald werd door dat afwijkende station in Tuitjehorn, de rest zat rond 125.

 23. als ze hier en daar regen ( of Plaatselijk )voorspellen, is het in mijn beleving altijd altijd hier ( dwz. de plaats waar ik mij opdat moment bevind. )

 24. Ik denk net als Jolie dat de Hond zwanger is, binnenkort zal ze dus wel zo’n handdoek om haar buik knopen en dan zijn we overal vanaf ;-)
  Wij Nederlanders denken altijd dat we buitensporig veel regen hebben in ons land, ik heb elke week een vaste loopafspraak die gemiddeld 1x per jaar(!) moet worden afgezegd vanwege de regen ;-)

 25. @Pauline: Dat komt overeen met mijn stelling dat circa 5 dagen per jaar kl”te zijn om naar school of werk te fietsen. In de andere dagen is het of droog of valt en voor de bui uit te fietsen. Voor mij was dat een reden om nooit een regenpak te kopen.

 26. @Brownie: Beter is hier of daar. Dat zal wel zo zijn, want ‘hier’ is het niet dus moet het wel ‘daar’ zijn. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: