Dec-28: Graag Gedaan!

Ik heb al eens gemeld dat zo’n 70% van de bezoekers op deze site komen om een plaatje te zoeken. Een van de toppers is daarbij een foto van de Dom in Bolzano. Die foto wordt bij Live Search/MSN als eerste getoond, als je plaatjeszoekt naar ‘Bolzano’. Eerlijk gezegd heb ik geen idee waarom. Bij Google moet je 10 pagina’s doorstruinen wil je met eenzelfde zoekopdracht op deze foto uitkomen.

Die foto heb ik 2000 gemaakt met een eenvoudige autofocus filmrolletjes-camera. Ik heb ‘m ingescand met mijn vertrouwde en o zo goedkope Trust-scanner. Kortom de qualiteit is niet echt top. Het was wel mooi fotoweer.

Onlangs ben ik een terugzoektochtje begonnen om te kijken of enige van die zoekers mogelijk dit plaatje ‘geleend’ hebben. Uiteindelijk vond ik 6 sites. Een Italiaanse busonderneming, die tussen Fermo, Innsbruck en Monaco pendelt. In een eerdere fietsvakanties ben ik (op Fermo na) door alle plaatsen gekomen waar die bus stopt. In deze fietsvakantie van 2000 had ik de voorgaande dag in Innsbruck geslapen. Dus naast mijn foto hebben zij ook nog eens mijn fietsroutes gecopieeerd.

De foto is groter te vinden op een Australisch-Italiaanse Datingsite, een Italiaans Marketinglog, een Italiaans Hotelsite, een Italiaanse False Beschuldigingen?-site en een Nederlandse mailingsite van Euroskills.

Alle gebruikers bij deze hartelijk dank. Het is mooi om te zien hoe een foto van mij gerecycled word. Zelf vond ik het niet zo’n bijzondere foto, vandaar dat ie alleen indirect bij mijn fietsverslagje staat. Later heb ik hem in dit weblog gelinkt bij m’n Dom-logje.

‘Helaas’ staat op al mijn sites dat lenen mag, dus ga ik niet rijk worden van dit werkje.

(Dit bericht was destijds gemaakt vanwege Fairblogging.ning maar deze groep is inmiddels opgeheven en onvindbaar geworden.)

Advertentie

Geplaatst op 2007-12-28, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Rijk, rijk, jij altijd met je materialisme!

 2. @Mack: Het valt wel mee met m’n ma- of paterialisme.

 3. Lenen is nog iets anders dan pikken, Xiwel. Nu word je er niet rijk van, maar als het andersom was geweest, dan had het je wel veel geld gekost.

 4. @Vedat: Daarom schreef ik dit logje. Bij Fairblogging loopt nu weer een discussie over een webamateur die 800 euro voor een klein fotootje moet ophoesten.
  Zoals ik al schreef staat bij mijn spullen dat alles geleend mag worden. Pikken is hoedanook onmogelijk, het verdwijnt niet van mijn websites. Mensen maken er alleen een copy van.

 5. Toch heel grappig als je merkt dat de moeite van een foto meer dan beloond wordt. Advies: Volgende keer maar eens aan een echte fotowedstrijd meedoen. Misschien levert dat wat op.

 6. De koppiepeesters hadden minstens de auteursnaam kunnen vermelden. Ik denk trouwens dat genoemde buitenlanders geen Nederlands kunnen lezen, dus die weten niet dat ze foto’s van jou mogen lenen. Als ik jou was zou ik er alsnog werk van maken, teneinde schatrijk te worden.

 7. @Dolby: Ik denk ook vooral dat ze van elkaar geleend hebben, dus zeg maar kettinglenen. Ik had ook niet geweten wat ik met een Italiaans verzoek had gemoeten. Zo vloeibaar spreek ik die taal niet.

 8. @Hanscke: Kan je nagaan, deze foto zou ik niet eens ingestuurd hebben. :-)

 9. Leuk dat je je eigen foto’s hebt kunnen opsporen! Ik ben benieuwd wat er van mijn hand rondwaart op internet, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat kan achterhalen. Ik ben wel een keer een blog van mijzelf tegengekomen die iemand, na een paar punten en komma’s te hebben veranderd, als zijn eigen werkje had gepubliceerd.
  En ik had laatst een andere bijzondere gewaarwording. Ik zocht in Google een afbeelding bij het zoekwoord ‘internetverkiezing’ voor bij een blog die ik juist had geschreven (ja, ik leen ook maar raak). Toen kwam ik bij de treffers op de derde rij een vakantiefoto van mijzelf tegen! Daarop sta ik met mijn vrouw bij het Christusbeeld in Rio, dat juist via een internetverkiezing als wereldwonder was gekozen.

 10. @Christiaan: Ik heb naar foto’s gezocht met de term Bolzano in Google, Yahoo (Flickr), Alltheweb en Live/MSN. Mogelijk zijn er nog wel meer kopiën onder een andere naam, maar dat lijkt me echt teveel zoekwerk.

 11. Het is ook een mooie foto en nog wel voor niks ook! Wellicht dat ik hem ook nog eens leen.

 12. Ik heb nog nooit de moeite genomen om te kijken of er foto’s van mij elders opgedoken zijn. Nu zal dat wel meevallen: veel foto’s heb ik geen specifieke naam,omschrijving of tags meegegeven en heten pict*** of iets dergelijks en dat verminderd de kans dat iemand ze buiten mijn log om vind volgens mij aardig kleiner.

 13. min “kleiner” of “maakt” ipv “verminderd” (op twee gedachten hinkelt wat onbeholpen en de resultaten zijn daar dan ook naar)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: