Aug-03: Schoorlse Hei

Een tijdje terug hoorde ik dat de grote delen van de Veluwse hei niet mooi paars wordt door een of andere larve die kleuren consumeert. Dat schijnt zo eens per 7 jaar voor te komen en echt dramatisch is het niet. (bron)

Voor mij wel een reden om een heibezoek aan Schoorl te brengen. In de Schoorlse Duinen is voldoende hei en meestal fiets ik daar (net als de meeste anderen) aan voorbij. Dus nu eens een keertje niet.


Linksboven is de zogenaamde Waterbosvlakte. De foto nam ik vanaf kruising Langeweg-Hoekweg. Dat zijn wandelpaden, dus de fiets ging even aan de hand mee. Hier was de hei duidelijk roestbruin. Mogelijk door die larven of ik was er gewoon op het verkeerde moment.

Rechtsboven Het Grote Ganzenveld. Daar was de hei duidelijk paarser. Die foto nam ik vanaf de driesprong Blijdesteinweg-Dr van Steijnweg-Helmweg. Dat zijn alle drie fietspaden die deze middag (31 juli) zeer druk befietst werden. De fietsers komen met een aardig gangetje aangezien dit punt duidelijk lager is dan vanwaar zij komen. Dat zorgt voor allemaal verbale instructies als ‘Links!’, ‘Rechts’ of ‘Rechtdoor!’. Want wat de een ‘Links’ of ‘Rechts’ noemt is voor de ander duidelijk ‘Rechtdoor’.

Terwijl de bocht met een flink gangetje genomen word, wordt en-passant een blik op de ANWB-paddestoel en/of op de knooppuntbordjes geworpen. Dat het zootje nooit op elkaar knalt mag een wonder heten. Regelmatig komt het voor dat de fietsers zo’n 50 meter verder tot stilstand komen en omkeren. Volgens de ANWB-paddestoel moesten ze dus toch de andere kant op.

De foto linksonder is halverwege langs de Mariaweg. Een fietspad dat uit een karrespoor bestaat en in de broedmaanden gesloten is. Hier fietsen duidelijk veel minder mensen, terwijl het een prachtig weggetje is. Overigens een prima paarse heikleur toch?

Rechtsonder is genomen op de Frederiks Blink. Daar kan je alleen te voet komen via de compleet verlaten Frederiksweg. Zelfs in het hoogseizoen kom je hier urenlang geen mens tegen. Hier was wel paarse hei te zien, maar ook hier was een groot deel (nog?) bruin.

De genoemde paden en plekken staan niet op de kaarten van Google, daar mogen ze best wat aan doen. Ik heb dus zelf maar een kaart aangemaakt met de fotolocaties.

Geplaatst op 2009-08-03, in Regiomatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ik dacht, dat het heidehaantje alleen in het oosten des lands was. Ik heb dat natuurlijk ook gelezen in De Gelderlander en dacht toen gelijk aan de duinen. Ik vroeg me af of het daar ook zo was. Nou ja, als het heidehaantje in Noord-Holland komt, dan heb jij in ieder geval de paarse kleur voor de komende jaren vastgelegd.

 2. Wat een prachtige omgeving. Gelukkig voor ons dat je er doorheen bent gefietst :)

 3. @Vedat en Mo: Dat bericht was niet meer dan een aanleiding om de fiets te pakken. Soms moet je gewoon een doel verzinnen, kan best leuk uitpakken. En het was heerlijk weer.
  Ik zal later nog eens opletten of de kleuren nog veranderen. Misschien was ik wel te vroeg.

 4. Grappig, ik heb pas ook door die Schoorlse duinen gefietst. Ik heb ook meer op het andere verkeer moeten letten, dan dat ik echt aandacht kon besteden aan de heide. Eerst heb ik de Hondsbossche Zeewering, die ik in je kopfoto zag, buitendijks gedaan. Ik heb gemerkt dat ik ingeboet heb aan conditie…
  Daarna ben ik (met de auto) naar dat vliegveld bij Bergen gaan zoeken, dat jij dus al wist te vinden. Van de Schoorlse duinen naar Alkmaar zou je er ook langs kunnen komen, toch?

 5. @Niklas: Dit zijn de drukste dagen voor het Schoorlse Duingebied. En helaas zijn er te weinig fietspaden, waarvan er enkele enorm intensief gebruikt worden. Op de Schoorlse Zeeweg tussen Schoorl en Schoorl aan Zee is er rond deze tijd vaak geen doorkomen aan. Ook omdat de voetgangers niet kiezen voor de paar duizen wandelpaden maar voor het fietspad omdat ze anders verdwalen. Verder werk de PWN niet mee, die vragen tol voor hun duingebied tussen Bergen en Wijk aan Zee, wat nog meer fietsers en wandelaars naar Schoorl verjaagd.
  Die wandelpaden in de Schoorlse duinen zijn veel mooier. Gewoon de fiets parkeren en een stuk over die struinpaden gaan wandelen is veel mooier en vooral veel rustiger.
  Zelf fiets ik vaak over de Groeneweg, in de hoek daarvan was de ingang van het vliegveld. Met de Kolonel Sneepweg (wat een onhandige weg is omdat je op de te drukke Hoeverweg (N512) uitkomt die vrijwel onversteekbaar is) heb je een mooier uitzicht op het voormalige vliegveld.

 6. @Xiwel: Ik heb, vanaf de Groeneweg, mezelf al even een keer tot “bestemmingsverkeer” bestempeld, en uitgevonden dat de Kolonel Sneepweg, in tegenstelling tot mijn kaart, niet doodloopt. Heerlijke rust daar!

 7. Morgen zullen wij ook weer door de Schoorlse duinen fietsen… we hebben net besloten onze fietsenrek te willen testen…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: