Nov-26: R. Crusoe Suite

Op Best-24, een nostalgisch themakanaal van de publieke omroep, wordt de laatste weken veel aandacht besteed aan Rudi Carell. En ondanks dat ik in Alkmaar woon heb ik niet zoveel met die man. Deze keer bleef ik even hangen op een uitzending uit 1964, waarin hij met Ester Ofarim op een onbewoond eiland zit. Zij is een Israelische en heeft wat Nederlandse woorden ingestudeerd, die er met een flinke tongval uit komen. Grappig om te horen.


Maar toen ik dat zag dacht ik: ‘Rond die tijd was ook een populaire jeugdserie van Robinson Crusoe op de TV. Daar zal dit wel op gebaseerd zijn geweest.’ Ik was toen een jaar op 7 en mocht dit bij uitzondering bij de buren bekijken. Zelf kregen we pas een jaar of 4 later TV. Ik vond het vreselijk spannend, die man op het onbewoonde eiland. Dus ging ik op zoek en vond ik nog redelijk veel Youtube-materiaal. Het spannende van toen was compleet verdwenen. Eigenlijk weinig zin om dat slecht ingesproken Britse gebazel uit te kijken. Maar toen viel me op dat ik de muziek herkende.

Dat deuntje heb ik niet 46 jaar onthouden, wat met andere deuntjes (zoals Katinka van de Spelbrekers) wel gebeurde. In mijn herinnering maakte die muziek het voor mij spannend, wat nu in het geheel niet het geval was. Het was een gezapig deuntje, zeker fraai, maar waar weinig spanning in te ontdekken valt. Nee, dit deuntje had ik een maand terug gehoord als achtergrond muziek bij ‘Deutschland von Oben.’ En toen had ik geen benul dat het hier om de Robinson Crusoe Suite van Robert Mellin en Gian Piero Reverberi ging.

Eigenlijk best een fraai werkje en opvallend dat het na die serie vrijwel nooit meer te horen was. Althans tot ‘Deutschland von Oben’ heb ik het niet meer gehoord. Ook niet als achtergrondmuziek bij ‘Expeditie Robinson’. Dat dat spelprogramma wat met Robinson Crusoe van doen had snapte ik wel, maar ik heb nooit de moeite genomen om daar naar te kijken. Dus nu even voor dit logje, om zeker te zijn dat zij andere achtergrondmuziek gebruikt hebben.

Daarna verdwaalde ik verder op Youtube. Men zegt dat daar alles op te vinden is en in grote lijnen klopt dat. Maar nu ging ik wederom op zoek naar de begin- en of eindtune van ‘Hec Ramsey’. Een cowboyserie uit de 70’er jaren met opvallende muziek. Die muziek is jaren achtereen gebruikt als achtergrondmuziek bij de Top-40 van Veronica. En nee, hij is nog steeds niet op Youtube te vinden. Mogelijk wordt dat tegengehouden en/of tegengewerkt door de maatschappij die die muziek heeft uitgebracht. In de meeste gevallen werkt dat niet, mensen laden het moeiteloos illegaal op Youtube. Maar helaas in dit geval dus nog immer niet (gelukt). Later nog maar weer eens proberen.

Advertentie

Geplaatst op 2010-11-26, in RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Wij hadden in die tijd ook nog geen TV. Eens per week gingen we bij familie die wel een TV had kijken,

 2. Rudy Carell en ‘Kleine Kokette Katinka’… mijn God, wat een akelige flashback toch weer.
  Grappig, via jouw comment bij Rob Hamilton en dit logje kom ik er vandaag achter dat jij minder oud bent dan ik dacht, maar net een paar jaar ouder dan mijn broer.
  Niet dat je nu zo ouwelijk overkomt, maar ik denk dat ik die indruk had omdat ik jouw link ooit via Vedat gevonden heb, en die is wel al wat ouder.

 3. Het intro van Hec Ramsey is hier te vinden: http://www.dailymotion.com/video/xe8qb7_generique-hec-ramsey_shortfilms maar dat roept bij mij geen associaties op met Veronica’s Top 40.

 4. @Harald: Het lijkt er in de verste verte niet op. Volgens mij is het niet eens Hec Ramsey. Dat was een veel oudere man. Mogelijk is er een 2de versie van gemaakt een jaar of 12 later dan dit ding waar je naar verwijst.

 5. @Harald vervolg: Ik ben nog eens verder gaan zoeken of ik misschien een verkeerde westernserie in mijn gehoor had. Maar helaas ook daar niets te vinden.
  Nu ik er langer mee bezig geweest ben weet ik waarschijnlijk wat het is. Het is de aftitelingmuziek van Hec Ramsey. De uitzendingen van die serie duurde 2 uur, het waren dus meer films. Daarin zat doorlopend mooi gecomponeerde muziek. Die muziek was bij de aanloop erg onsamenhangend en een beetje misterieus. Gedurende de film kwam het thema wat ik bedoelde in stukjes. Pas aan het einde kwam het volledige thema dat rond de jaren 80 en 90 door Veronica-DJ’s werd gebruikt achter het resumeren van de setjes van 10 nummers.
  De muziek zou ook zo van Ennio Moricone kunnen komen, maar is volgens mij van Henry Mancini. Maar ook op die manier niet te achterhalen. Waarschijnlijk omdat de CD’s en DVD’s van Hec Ramsey nog steeds worden verkocht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: