Jul-27: Wat een Prestatie

En dan heb ik het natuurlijk niet over de wielrenners van de Tour de France, die 3450 km in 23 (dus inclussief 2 rustdagen) afleggen. Dat is voor alle duidelijkheid maar 150 km per dag.


Nee, ik zag gisteren nog weer eens een stukje over ooievaars, die per satelliet zijn gevolgd.

Die beesten vliegen in 1 ruk van West-Europa naar Zuid-Afrika. En dan hebben we het over 6000 km, met een gemiddelde dagafstand van 250 km. (Na hun wintervakantie doen ze diezelfde afstand weer net zo makkelijk retour.) En bedenk daarbij dat ze geen tigversnellingen luchtfiets gebruiken en hun volledige gewicht tillen. Een wielrenner komt alleen bij een flinke verkeersdrempel even van de grond. Er zijn er die langer van de grond komen, maar die moet je dan weer later uit een ravijn hijsen.

Het andere opvallende van die ooievaars is dat ze het zonder volgwagens doen, en alles zelf moeten regelen. Zonder TomTom vliegen ze netjes over de Straat van Gibraltar of via Libanon in een behoorlijk strakke lijn.

Maar ook die ‘prestatie’ van de ooievaars valt best mee als je het vergelijkt met de veel kleinere Noordse Stern. Die vogels vliegen elk jaar een retourtje Noord-Zuidpool, wat neerkomt op gemiddeld 70.000 km, met dagafstanden tot 670 km. Die vliegen zo’n Tour de France’je in 5 dagen uit. Ze worden 30 jaar en in hun leven leggen ze 2,1 miljoen kilometer af. Een flink doortrappende wielrenner haalt in zijn leven circa 0,7 miljoen kilometer.

Geplaatst op 2011-07-27, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Als je om prestaties in afstanden zoekt kijk dan ook eens bij vlinders. Die vogels kunnen door hun grote vleugeloppervlak nog wel eens een tijdje zweven, die vlinders als de monarch moeten met die kleine makkelijk te beschadigen flapjes de hele tijd blijven bewegen om ergens te komen.(OK niet alle vlinders leggen de hele afstand van de trektocht die hun soort maakt af; die doen een stukje en laten daarna hun (klein)kinderen de rest doen, maar in vergelijking met hun formaat en massa leggen ze in hun korte leven toch enorme afstanden af)

 2. Er zijn ook slimme stadsooievaars, die blijven swinters gewoon op hun nest en laten zich bijvoederen.
  De gierzwaluw landt alleen om te broeden.

 3. Der Weg ist das Ziel, zullen we maar denken. Wel onrustige jongens, die Noordse sternen.

 4. Er is natuurlijk wel een ergonomisch verschil tussen fietsen en vliegen. En er rijden geen auto’s….

 5. @Sjoerd: die vogels hebben inderdaad geen auto’s als handicap. Voor velen van hen zijn dat jagers met netten en geweren.

 6. Dat zijn zeker grote prestaties, daar kan een mens op een fiets nooit aan tippen. Toch jammer; ik zou graag es een zwerm wielrenners in de lucht zien:-)

 7. @Bertie: Natuurlijk in Vee-formatie. :-)

 8. @Sjoerd en Frans: Klopt helemaal. Als die vogels de auto hadden uitgevonden, dan stond het hele luchtruim muurvast.

 9. @eMigrant. (What’s in a name. :-) : Van Midas Dekkers heb ik ooit begrepen dat migreren uit ontevredenheid is. Vooral de sterns moeten gigantisch ontevreden zijn. :-)

 10. @Frans54: Voor het gemak heb ik het logje over geregistreerde absolute afstanden (per dag) gemaakt. Als je de afmeting er in gaat betrekken wordt het stukken gecompliceerder.
  Zo weegt een ooievaar 1/20ste van een wielrenner. Naar gewicht zou een wielrenner dus 20x verder moeten fietsen. Een noordse stern weegt nog minder.
  Je kan ook in spanweidte rekenen. Een renner -met armer wijd- meet circa 1,8 meter, een ooievaar 2,0 en een noordse stern 0,8 meter.
  Bij een dergelijk vergelijk via gewicht of afmeting gaan waarschijnlijk de insecten winnen. Er zijn insecten die meeliften op de straalstroom van 250km/h. Niet dat dat ooit gemeten is (het is lastig om ze van een zendertje te voorzien), maar onderzoekers vonden insecten op enorme afstanden terug en kwamen met deze verklaring.

 11. Ik heb diep respect voor het doorzettingsvermogen en de samenwerking onderling van deze en andere lange afstand vliegende vogels!

 12. Inderdaad respect voor de ooievaars… dit is een wijze les voor ons allemaal, zij doen het inderdaad helemaal op eigen kracht…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: