Jan-17: Wildwest-Journalistiek

Gisteravond keek ik een stukje Nieuwsuur. Daarin was het weer prijsschieten op de vele schietincidenten in de USA. Ik heb daar moeite mee, simpelweg omdat de USA veel groter is dan Nederland en het daarom eerder met Europa vergeleken moet worden. En dat gebeurt nooit. Dat zou het nieuws maar verwateren.

Dus doe ik dat hier wel. Omdat Europa meer inwoners heeft dan de USA, heb ik gekozen voor Noord-Europa met daarin de Scandinavische landen, Duitsland, Polen, Nederland, GBR, België, Frankrijk, Tsjechië en Slowakije. In totaal 317,6 miljoen inwoners, vrijwel evenveel als de USA met 315,1 miljoen.

Via allerlei wiki-lijsten heb ik de schietincidenten op scholen en winkelcentra genomen met 6 of meer doden. Om het uitzoekwerk niet al te groot te maken heb ik gekozen voor 2007 t/m nu. In de USA vielen bij 9 incidenten 102 doden, in Noord-Europa bij 10 incidenten 160 doden. Vooral Utoya hakte er in.

En Nederland speelde helaas ook een flinke rol met 7 doden in Alpen a/d Rijn. Als je dat omrekent naar de bevolking van de USA, dan komt dat op 132 uit en dus meer dan de 102 die ik in de USA vond.

Wapenrestricties gaan dan ook niet helpen. Gekken weten helaas altijd aan wapens te komen.

Toch is er met de USA wel een groot verschil waar het om kleine incidenten gaat, die de krant niet halen. Berucht is de vader die zijn wapen schoonmaakt. Dat wapen stond nog op scherp en hij schiet zo door de slaapkamervloer zijn eigen kind dood. Zo extreem is het vaak niet, maar het gaat wel erg vaak mis, waarbij het niet de bedoeling was dat een geweer afging. En met veel geweren komt dat gewoon vaker voor.

Amerikanen die hier terecht wat aan willen doen grijpen daarvoor de schietincidenten op scholen en in winkelcentra aan. Begrijpelijk, maar als je het objectief met Noord-Europa vergelijkt dan is er meer reden om eerst Finland aan te pakken. Daar waren in dezelfde periode 15x zoveel doden per miljoen inwoners te betreuren.

Geplaatst op 2013-01-17, in RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ik mis hier nog aardig wat doden. Zoals een van Gogh, de drugsmoorden etc. De politieagent in Friesland. Afrekeningen in Amsterdan en ga zo maar door…

 2. @Sjoerd: Het gaat hier om schietincidenten met meer dan 6 doden per keer. Dus geen politieke afrekeningen of oorlogsgeweld.

 3. Vergelijken is vaak een heikel punt. Finland wijkt nogal af van Westeuropa qua bevolkingsdichtheid en natuur. Over de cultuur weet ik niets maar gezien de uitgestrektheid icm de kleine bevolking zou het me niet verbazen dat een wapen daar eerder geaccepteerd wordt. Dat volgt automatisch een risico in.
  Over wapenverbod, tja, gevoelsmatig ben ik er tegen.
  De wapenlobby komt met een emotioneel maar stupide argument: ‘mogen we ons dan niet verdedigen?’
  Mijn antwoord zou zijn: ‘Zijn er dan nog zoveel wilden in de States?’

 4. houdt automatisch een risico in.

 5. en dat wapenverbod, daar ben ik voor. Sorry Xi :-(

 6. Ik vind het weer een puik staaltje onderzoeksjournalistiek, dat de dingen toch weer in een ander perspectief zet. Dit soort benaderingen zie je helaas niet vaak in de media.
  Nu heeft Europa inderdaad even de pech dat Utoya meespeelt in de cijfers. Als je voor beide continenten bijvoorbeeld een jaargemiddelde zou vaststellen, komt Europa er -behalve in 2012- wellicht beter af. Of laat ik zeggen: minder slecht.
  Ik ben overigens sterk gekant tegen wapenbezit. Er zouden statistieken moeten worden bijgehouden hoe vaak wapens defensief dan wel offensief werden gebruikt. Kan eveneens onthullend zijn.

 7. @Bertie: Ik ben zelf een vreselijke pacifist en dus tegen vrijwel elk wapenbezit. Zelfs agenten vertrouw ik geen wapens toe. Want ook in Nederland grijpen agenten naar hun dienstwapen om huiselijke problemen te beslechten.

  Toch gaan wapenverboden voor dit soort bezopenheden niet helpen. dergelijke mensen beramen dit soort aanslagen ver van te voren en er is via een illegaal circuit altijd aan wapens te komen.

  Dat vergelijken gebeurt niet opzettelijk. Er wordt simpelweg vanuit de Nederlandse situatie geredeneerd en die is ook niet bijster goed na Alphen a/d Rijn. Maar met zoveel aanslagen in Finland hoor je niemand zeggen dat daar iets aan het wapenbezit gedaan moet worden. Ook niet over Canada, waar veel van dit soort schietpartijen zijn. Maar bij de USA is het vaste prik. Dat terwijl er staten binnen de USA zijn die minstens zo moeilijk doen over wapenbezit als Nederland.

 8. @Verbaljam: Het ging idd om eens anders naar de getallen te kijken. Ook zonder Utoya is het nog een flink aantal. Maar het is ook lastig om een goed overzicht te krijgen. Zo staat die van Alphen a/d Rijn alleen op de Nederlandse wikipediapagina en is die voor de Engelstaligen niet gebeurd. De kans is groot dat er zo nog een aantal missen in Polen of België.

  Dat van die onbedoelde doden in de USA wordt volgens mij ook niet goed bijgehouden. Is ook erg lastig te doen. Ik heb wel ooit een getal gehoord van 34.000 per jaar, maar dat was een flink aantal jaren terug.

  Verder zijn er flink wat Amerikanen met een handwapen in een dashboardkastje, die nooit gebruikt worden omdat ze er niet mee om durven te gaan. Je moet dan aan vrouwen denken die zo’n wapen mee moeten nemen van hun man. Als ze er wel een keer mee schieten is het 100% naast omdat die kleine dingen uiterst onhandelbaar zijn.

  Het is natuurlijk bezopen dat daar wapenbeurzen zijn waar repeterende militaire wapens verkocht worden. Maar de zware criminelen in Nederland lopen daar ook mee rond.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: