Sep-23: Gevoelens ipv feiten

Pieter Derks over de troonrede: “Het goede nieuws lijkt geen recht te doen aan de zorgen van de mensen”, “Het volk bevestigen in haar woede”, “Boze burgers koesteren”, “Gevoelens zijn de nieuwe feiten” en “Sentiment en staat gescheiden houden.”


Emigrant viel het op dat wereldwijd steeds dezelfde dingen gaande zijn. Kan inderdaad door zoeits als zonne-activiteit, waar een 11-jarige en nog wat andere cycli in zitten.

Maar het kan simpelweg ook komen omdat de media (van krant t/m façadeboek) elkaar wereldwijd na-apen. Gaan ze bij het BBC-news staan en door de studio banjeren, dan neemt de NOS dat een jaar later over.

Ik heb bij Emigrant gereageerd dat de media tegenwoordig gedreven wordt door het plezieren van de aandeelhouders. Het gaat niet meer om het goed informeren zodat de maatschappij er uiteindelijk beter van wordt. Nee, de aandeelhouder wil winst op zijn inverstering zien. Dus hoge kijkcijfers, veel reclame-inkomsten en met zo min mogelijk personeel.

Marketingbedrijfjes helpen daarbij en onderzoeken wat de mensen willen zien, lezen of horen. En dat zijn uitvergrootte opvallende bijzaken. In elk geval geen saaie hoofdzaken of het goed of slecht gaat met een land. De afgelopen troonrede draaide om de ‘Pleur-op’-opmerking die Rutte bij Zomergasten had gemaakt en niets anders.

Pieter Derks verwoord het prima, want ook de politici hebben hun aanpak door dit alles verlegd. Het gaat er niet om dat je goed regeert, maar dat je laat merken dat je om de gevoelens van de kiezers geeft, hoe belachelijk die soms ook zijn.

En dat zal in het buitenland niet anders zijn, iedereen kijkt bij elkaar af en anders doen de marketingbedrijven dat wel voor hen. Figuren als Wilders, Le Pen en Trump spinnen er garen bij zolang ze zich maar oncompomisloos en vooral ongenuanceerd af blijven zetten tegen de gevestigde orde. Rutte probeerde daar ook even aan mee te doen voor wat extra stemmen.

Gelukkig fietste ik die dag vlak langs de Efteling en zag er geen Glasbak Glazen Koets en merkte er niets van de oplaaiende verwildering. Het was er wel lekker zonnig.

Advertentie

Geplaatst op 2016-09-23, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Politiek is een spelletje geworden lijkt het wel… De kiezer doet daar niet meer aan mee.

  2. Echt heel veel vertrouwen heb ik niet in de politiek. Te veel gebral, te veel propaganda willen maken voor eigen parochie, niets schijnt te zijn wat het lijkt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: