Aug-09: Geef Apple maar de schuld

Via Ius Mentis las ik het stukje in Het Parool en bekeek ik de video die ze daar hadden geplaatst. Daarna heb ik nog eens beter via streetview van Google naar de westelijke ingang van de Piet Heintunnel in Amsterdam-Zeeburg gekeken:

Vanaf het fietspad langs de S100 gaat er 80 meter voetpad met de S114 mee de Piet Heintunnel in. Na de 80 meter zie je het bovenstaande bord: ‘Verboden voor voetgangers’. Je bent dan al ruim 70 meter voorbij het blauwe Autowegbord. Kortom je mag hier langs dit stukje autoweg lopen.

En een bord verboden voor voetgangers houdt niet in dat het dan ook verboden is voor fietsers. Vooral niet als je daar merkt dat er een ‘fietsstrook’ in de tunnel begint, zoals boven te zien is. Dat die strook in de tunnel smaller wordt kan je vanaf de plek van dat voetgangers-verbodsbord niet zien of bedenken. (Als je met de fiets aan de hand door het Rietlandpark loopt, dan kom je voorbij het autowegbord en kan je dus richting tunnel lopen zonder dat bord te zien.)

Het is dus niet zo vreemd dat deze toursten dus maar op hun iPhone keken en die gaf aan dat je door deze tunnel mag lopen en fietsen. Here.com (voorheen Navteq) is de echte aanstichter. De Apple-kaarten maar ook Bing (Microsoft) maken gebruik hiervan. Het is dus zeker niet alleen Apple die je door de tunnel stuurt. Microsoft doet dat ook, net als Garmin en bijvoorbeeld Nokia.

Toevallig doet Google-maps het goed. Maar in het verleden zat die ook vol met dergelijke fouten. Een zo’n Google-maps-foutje is hier nog altijd in de buurt:

Ze sturen je hier over de N9 tussen de Kennemerstraatweg en de Ijsbaan. Het is maar een voorbeeldje, ik kan er moeiteloos veel meer vinden. Toch gaat het daar niet mis aangezien er duidelijkere borden staan:

Of mag ik hier dan weer wel lopen?

In elk geval kan Amsterdam iets aan de bebording en het doodlopende stuk voetpad doen. Aan de andere zijde is het wat dat betreft logischer en ik vermoed dat er vanaf die kant niet de Piet Heintunnel wordt ingelopen of gefietst.

Geplaatst op 2018-08-09, in Fietsen, NH-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Bewegwijzering en bebording in mijn wijk is vooral onduidelijk en misleidend.

    Ik vraag mij vaak af of de mensen die de borden moeten plaatsen niet mogen nadenken.

    Om de juiste route te volgen is vooral gezond verstand nodig. Op kantoor ontbreekt dat vaker denk ik.

    Voor vreemden en toeristen blijft het lastig.

    Of een digitale kaarten route hier nu bij helpt of juist verwart?

    Zelf nadenken blijft volgens mij het devies.

    Bewolkte groet,

  2. Als je daar op let loop je wel vaker tegen dit soort misplaatste borden aan. Of vergeten borden…

  3. Lastig. Maar wie heeft dan wèl de schuld?
    Vriendelijker gezegd: waar ligt de oorzaak van foute bewegwijzering?

  4. @Bertie: Apple zou een betere kaartenmaker moeten uitzoeken. Kaartenmakers zouden betere producten moeten leveren. Maar die worden dan duurder en daar willen consumenten niet voor betalen. Echt goede kaartenmakers hebben het dan ook afgelgd tegen de meuk van Here of Google. Google is wel verbeterd. De gemeente kan het voetgangersverbodsbord eerder plaatsen met daarbij een vorbodsbord voor fietsen en brommers en een extra autowegbord zou geen luxe zijn. Mensen mogen ook beter opletten. Maar ik had niet zozeer de indruk dat het om domme onoplettende mensen ging. De gemeente zou ook beter met deze mensen moeten nagaan waar ze heen dachten te gaan. Er wijzen geen fietswegwijzers de tunnel in en de autowegwijzer wijst vrijwel geen interessante locaties aan.

  5. Geld en onachtzaamheid dus, beide partijen. Altijd een kwalijke combinatie.
    En uiteindelijk zijn we zelf de gieige derde.

  6. @ximaar: “Mag” ik dus ook met de fiets de Huiswaarderbrug over via de trappen en oude fietsstrook? Daar staat ook alleen maar bord gesloten voor voetgangers.

  7. @Rembem: Als je je fiets omhoog wilt slepen langs de trap, dan ben je voorbij dat bord een voetganger. https://goo.gl/maps/DrskLm2PnLs Daarom is daar een voetgangersverbodsbord voldoende. Bij alle gewone fietsbare toeritten van de Huiswaarderbrug staan verbodsborden voor fietsers en voetgangers. https://goo.gl/maps/9XDsHAa1tAL2

    Omgkeerd staat er een voetgangersverbodsbord bij de Schinkelwaard-oversteek over de Huiswaarderweg. https://goo.gl/maps/6YvppGMqA182 Daar mag je dus wel met de fiets oversteken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑