Nov-15: Grenspalen en Maps.Google

Voor zeer oplettende lezer(tjes) zal het opgevallen zijn dat ik het vorige bericht en vooral de bijbehorende fotopagina een aantal keer heb aangepast. In de afgelopen dagen heb ik nog wat fietsrondjes gedaan en dingen nagezocht die ik op het internet vond. En omdat ik de foto’s graag bijelkaar hou heb ik dus de bestaande fotopagina flink aangevuld.

Ik wist van grenspalen tussen gemeentes. Ik wist er uit mijn hoofd ook redelijk veel te vinden. Maar toen ik er op zocht vond ik er nog een aantal, die je bijvoorbeeld niet op streetview van Google kunt vinden. Hun autootjes slaan sommige straten over en duiken niet diep de duinen in. En juist dan wordt het tijd voor wat eigen foto’s.

Zo ben ik een paar keer over het Delverspad langs de duinrand in Egmond a/d Hoef gefietst. Pas bij de 2e keer vond ik de paal die iemand in z’n volkstuin heeft geplaatst. Die paal stond waarschijnlijk 600 meter westelijker in het duingebied van Six van Wimmenum tussen de toenmalige gemeentes Egmond aan Zee en Egmond-Binnen (Waar ook Egmond a/d Hoef en Wimmenum onder vielen). Die paal had ik gevonden op de Topotijdreis-kaart. Daar staat nu een gebouwtje van een camping.


Langs de Egmonderstraatweg had ik ook al eens gekeken en ook daar trof ik nog een paal die zo’n 100 meter naar het westen is verplaatst. Langs de Banweg tussen Bergen en Egmond is het een grenspalen-walhalla, daar staan er 3. En ook die zijn niet op streetview te vinden. We eentje in de Schoorlse Duinen. Daar is het streetview-autootje het parkeerterrein achter Hotel Blooming opgedoken.

Van een laaste bij het Raadhuisje van Groet staat een onlangs verplaatste paal, die op de grens Schoorl-Warmenhuizen stond bij Zijpersluis. Met het verplaatsen van deze paal valt de helft van Groet binnen Warmenhuizen. ;-)

Ik heb ook nog gezocht op de grens Bergen-Schoorl bij het NH-Kanaal. Daar heeft er volgens oude kaarten 1 gestaan, maar was nu niets meer te vinden.

Al die palen zet ik niet alleen op een fotopagina. Ik heb er ook een landkaartje in Google mee aangevuld. Dat landkaartje ben ik ooit begonnen vanwege de Paarden die her er der in en rond Alkmaar staan. Ik zie dergelijke kaartjes weinig op het internet of blogs. Mensen zijn er niet zo mee bekend. Ik vraag me zelfs af of de gemiddelde blogbezoeker weet hoe je er mee om kan gaan.

Zelf maak ik dit soort kaartjes al een jaar of 10 om de routes van m’n fietsvakantie weer te geven. Als je daar op een lijn of symbooltje klikt, dan verschijnt er een zijmenu met bijvoorbeeld een link naar een foto, blogbericht of streetview-opname.

In de loop der jaren heeft Google optie weggehaald en andere optie toegevoegd. Zo kon ik voorheen woorden maken met daaronder een link. Dat gaat dus niet meer, dus zie je de links volledig uitgetikt. Ze hebben later lagen (Layers) toegevoegd. Die heb ik bij dit kaart gebruikt. Er zijn o.a. layers voor Paarden en Grenspalen. Daarvoor eerst zorgen dat de zijkolom in beeld komt met het symbooltje helemaal linksboven. Vervolgens kan je de layers aan- of uitvinken voor meer overzichtelijkheid. Een layer met een fietsroute heb ik standaard uitgevinkt.

Voor de bezienswaardige punten zijn hele series met standaard-symbolen. Maar je mag ook zel symbolen toevoegen. Dat heb ik gedaan voor windmolens en grenspalen.

Je kan er ook foto’s opladen. Die verschijnen dan in de zijbalk. Daar heb ik m’n bedenkingen over. Ik hou ze liever op m’n wordpress-domein. Daar heb ik meer vertrouwen in. Google heeft niet alleen voorheen opties veranderd, maar gooit ook hele App’s in de vuilnisbak. Zo is onlangs Picassa en veel eerder Panoramio gesneuveld. Goed dat ik daar dus nooit aan begonnnen ben.

Om deze kaarten zelf te maken, moet je inloggen bij Google. Hier staat een complete tutorial.

Voorlopig stop ik even met deze Grenspalen-verzameling. Er is nog 1 paal die ik graag wil zien, maar daarvoor moet ik een paar kilometer via het strand lopen. Wel blog ik eermaands nog een keer over die Paarden-parade. Was dat derde deel vergeten en heb er nog wat foto’s voor klaarliggen.

Geplaatst op 2018-11-15, in Regiomatig, Webmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Interessante serie.

 2. Leuk om te bekijken. Eigenlijk nooit opgelet. Ze moeten hier ook staan. Kaartje: leuk! Wist ik niets van

 3. Ik zal die tutorial eens bekijken. Vroeger stippelde ik op google mijn wandeltochten uit.

 4. Ik heb echt veel plezier en nut van jouw blogs over de grenspalen gehad. Je schreef hierboven, dat je er nog 1 wilde gaan zien. Is dat degene op de pirolavlakte? En heb je toevallig ook de coördinaten van die paal voor mij?

 5. @L&: Ongeveer hier: https://www.google.nl/maps/@52.6762855,4.6352625,105m/data=!3m1!1e3 Alleen mag je daar niet komen en is het vanaf het fietspad te ver om ook maar iets te kunnen zien. Als paal stelt ie niet veel voor heb ik begrepen. Maar ik vraag me ook af of ie er nog staat. Hij was op Google aangegeven, maar nu niet meer.

 6. Bedankt. Die plek zou logisch zijn omdat hij precies in lijn ligt met een paal ervoor.
  Maar nog even zoeken, leert het volgende: de paal is inderdaad nu verdwenen :(
  Doel van mijn artikel wordt ook om meer bekendheid over deze kleine monumenten te kweken, zodat de overheid er minder onachtzaam mee omgaat. Vandalen en particuliere verduisteraars zal je altijd houden, dat kan je niet verhelpen. Hopelijk een gewaarschuwde gemeente maakt hier in de toekomst minder fouten mee.
  https://www.hvb-nh.nl/beeldbank-hvb/#bwg2/3013

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: