Okt-02: Culemborg

Het is alweer een week of 6 geleden dat ik met prachtig -en hooguit iets te warm- weer door Culemborg struinde. Eerst had ik Gorinchem goed bekeken en daarna Leerdam. Toen ik op station Culemborg uitstapte had ik inmiddels een dikke 11 km onder de zolen.

Het eerste dat me vanuit de trein opviel was hun watertoren. Daar heb ik al eerder foto’s van geplaatst. Via dat omweggetje liep ik rechter op het centrum af dan ik vermoedde. De eerste foto’s die ik maakte was van een singel met enorm veel treurwilgen. In de verte was een fonteintje waar een regenboog in te zien was. Ik vermoedde dat die 8voudig ingezoomde foto niet goed gelukt was, maar dat viel mee. In de haakse bocht lag vlak voor m’n neus een forse duiventil.

Na 2km lopen trof ik een bankje in de schaduw, waar ik m’n laatste restje rosé vermengt met sinas-lite opdronk. Die rosé had ik met een slaatje in Leerdam gescoort. Het slaatje en de meeste rosé had ik in de trein genuttigd. Op een bank naast me zat een man die daar (naar eigen zeggen) elke dag zat. Ik vroeg waar het centrum was. Mijn vermoeden was linksaf aan de andere kant van de spoorlijn, maar dat had ik goed mis. Ik moest juist een klein stukje rechtsaf op en zat eigenlijk al op de rand van het centrum.

Net tegen de binnenstad stond maar weer eens een stellingmolen. Wat zijn er toch een hoop korenmolens die De Hoop heten. Daar was ook een ijssalon en die kwam bij een graad of 27 goed van pas. Ik liep netjes de stad in door een oude stadspoort. Die wist ik me nog wel te herinneren van jaren terug toen ik wat vluchtiger door Culemborg fietste.

Hun stadhuis zag er ook fraai uit. Culemborg heeft veel rijksmonumenten en een pagina met foto’s is dan ook zo gevuld. Ik heb er al met al een kilometer of 6 rondgelopen. In totaal werd het die dag 18,5 km lopen en dat was net iets teveel. De volgende dag had ik dan ook last van een klein blaartje aan de achterkant van m’n rechter hiel.

Advertentie

Geplaatst op 2019-10-02, in Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Mooie foto’s hoor Xinix.

 2. Een mooi bezoek, en de foto’s even een mooie indruk van dit stadje. Dat duivenhokje op het water ben ik nog nergens tegengekomen.

 3. Ik moet eens naar Culemborg zie ik, bedankt voor de tip.

 4. @Villasappho: Van mij ‘moet’ je niets. .-)

 5. @Sjoerd: Voor in het water is het een behoorlijk ding. Op het land bestaan ze nog veel groter:
  http://rijksmonumenten.nl/monument/523885/duiventil/ermelo/

 6. okee, mijn re-axi hier dus : Mooie fotos van Culemborg, Ik moet er ooit geweest zijn – heel klein – hel lang geleden – bij een tante, maar geen herinnering ervan … Dan zie ik het nu dus eens, dank je wel, hoef ik er niet zelf naar toe :-) want van hieruit is dat wel wat ver …
  Ik bekijk de rest van je wordpress ook nog, xiwel..
  Au revoir, hanny

 7. Als je nog eens in Culemborg komt: het Elisabeth Weeshuismuseum is heel interessant! Ik ben er met mijn zus geweest op een heel hete dag afgelopen zomer.
  Boeiende geschiedenis van de opvang van wezen.

 8. @Trijntje: Aam die kant ben ik niet geweest. Wel aan een andere kant met ruine.

  Dat weeshuis is goed van binnen te bekijken met streetview:
  https://goo.gl/maps/JG4xAmpxKoZaFU757

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: