Sep-15: Watertorens Rivierenland

Bij mijn zwerfverslagje van Gorinchem gaf ik al aan dat daar een mooie watertoren uit 1886 staat. Hieronder een paar foto’s:Aan de toren hing een gebruikelijk infobordje. Alleen stond bij deze dat cholera de reden was om om meer aandacht te hebben voor schoner drinkwater. Alle watertorens in NL zijn van rond 1900 en ik denk dat het cholera-argument deels ook voor de bouw van die torens gegolden zou hebben. Net naast de toren lag een stuk uitgeplaatste leiding met hoofdkraan in het gras:

Op het station bedacht ik naar Culemborg te treinen. Maar op het perron begreep ik dat het boemeltje door Leerdam ging. Dus 2 haltes verder stapte ik alweer uit en heb daar een minder groot rondje gelopen. Aan het eind daarvan viel me de watertoren van Leerdam op. Was helaas ingepakt tegen de watertorenprocessierups:

Deze watertoren stamt uit 1929 en werd tot 10 jaar geleden nog gebruikt. (Wikipedia)

Na nog een klein stukje treinen was ik in Culemborg voor m’n 3de stadswandeling. Daar kom ik zeker op terug. Bij binnenkomst op het station viel me ook daar een watertoren uit 1911 op en daar ben ik eerst maar eens op af gelopen.

Ik had wel verwacht dat ik een watertoren zou tegenkomen, maar 3 stuks was ruim boven verwachting. Ik had die van Gorinchem en Leerdam op de fotopagina van Zuid-Hollandse watertorens kunnen plaatsen. Maar die vond ik al redelijk vol. En dan zou die van Culemborg eenzaam overblijven op een Gelderse Watertorenpagina. De gemene deler ‘Rivierenland’ (naar het gelijknamige waterschap) lijkt me voorlopig handiger. Dan kan ik meteen de watertoren aan de Hollandse IJssel te Nieuwegein (was IJsselstein – Rijksmonument uit 1911) er bij zetten. Die foto maakte ik in Januari:


Rond 1979 heb ik dat ding ook al eens op een foto gezet. Toen was ie nog baksteenkleurig.

Zie hier een overzichtskaartje met 30 andere watertorens. Als ik er eerder mee begonnen was, dan had ik er zeker 50 in de USA en Canada op de foto kunnen zetten en meer dan 100 in Frankrijk.

Advertentie

Geplaatst op 2019-09-15, in Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Mooi als alles netje bij elkaar komt. Hier in het zuiden staan er niet zoveel.

  2. Ook weer een interessant onderwerp om voor de lens te nemen.

  3. @Ferrara: Onderin staat inmiddels een link naar een overzichtskaart.

  4. Hij is inderdaad prachtig. Hij doet me zelfs een beetje aan een kerk denken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: