Jun-25: Corona weersonafhankelijk?

Toch nog weer de wekelijkse update met hieronder de grafiek met sterfgevallen, maar dan flink gefilterd. Dwz per datum worden de 3 dagen er voor en er na opgeteld en dat zootje gedeeld door 7. Op die manier haal ik er weekfouten uit, aangezien niet elke dode direct wordt gemeld. Kan zelfs meer dan een week tussen zitten en dan functioneerd m’n filter natuurlijk ook niet meer zo goed:


Van het laatste deel heb ik een uitvergroting gemaakt. Het blijft nog steeds zakken en dat is een goede ontwikkeling.

Graag zou ik ook nog aan willen geven dat we waarschijnlijk nog maar 1300 mensen in Nederland hebben, die de ziekte kunnen overdragen. Een deel daarvan ligt in het ziekenhuis of verzorgingshuis en sommigen zijn in thuisquarantaine. Dat je er 1 op straat of in de winkel treft is bijzonder klein. Voor de regio Alkmaar 1 op de 100.000 inwoners. In Groningen en Friesland is dat nog minder. Punt is dat die 1300 een geschatte waarde van een geschatte waarde is. De laatste keer dat het RIVM dit schatte was end-mei en toen waren het  er 1715. Voor mijn schatting heb ik de afname van het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen gebruikt, dat wordt wel bijgehouden.

We zijn dus erg druk bezig met elkaar te ontlopen, terwijl de kans zeer groot is dat je in een maand tijd bij geen enkele besmette persoon in de buurt komt. Beter is het om mensen uit GBR en de Amerika’s in quarantaine te plaatsen of niet toe te laten. Dus ook niet dat Nederlanders daar het virus op gaan halen natuurlijk. Het vliegtuig is het transportmiddel dat het virus heeft verspreid. Niet de trein, boot of de fiets. Of mensen in een vliegtuig besmet kunnen worden is een heel ander verhaal en wat mij betreft minder belangrijk.

Aanvankelijk werd ons verteld dat het virus na de lente af zou nemen en dat er aan het eind van de herfst een 2e golf zou kunnen komen. Die verhalen worden minder. Eigenlijk heeft de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid weinig invloed. Zo woedt het virus nu op het noordelijke en zuidelijke halfrond in de USA, Mexico en Zuid-Amerika even hard. Maar ook in het extreem vochtige Amazonegebied en op het zeer droge Arabische schiereiland.

Wel is het zo dat veel besmettingen in het eigen huis plaatsvinden. Thuisblijven is prima als je alleen woont, maar bij een gezin moet je meer maatregelen bedenken om de besmette persoon goed te isoleren. Daarbij heb ik nog altijd de indruk dat buitenlucht weerstand opbouwt en binnenlucht weerstand afbreekt. Misschien kan zo’n besmette beter in de achtertuin geïsoleerd worden.

Als het om vakanties gaat, dan zijn ze in Spanje weer begonnen met registreren. Dat hebben ze schijnbaar een weekje stilgelegd om zo bij de touristen te scoren. In alle bekende vakantielanden neemt het nog altijd af.

Advertentie

Geplaatst op 2020-06-25, in Overmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Achteraf kun je dan nog discussiëren of de maatregelen en welke maatregelen nu het effectiefste waren.

 2. In Nederland kun je ook achteraf weinig uit de cijfers opmaken. Testen was lange tijd niet mogelijk en ook nu nog beperkt beschikbaar. Zieken en doden die niet getest zijn tellen niet mee. Dat geeft een blijvende vertekening.

  Wat het verloop van de epidemie in Nederland werkelijk was, zonder de invloeden van de testbeperking, is niet meer vast te stellen. Maar helaas is het nog niet voorbij. Achteraf zou nog wel eens heel lang kunnen duren.

  De cijfers van nieuw vastgestelde besmettingen zijn een indicatie (en niet meer dan dat) hoe groot de kans is dat je een besmet persoon bent tegen gekomen. Wie vandaag getest werd, liep gemiddeld 14 dagen daarvoor nog rond.

 3. @Vlierbloesem: Op dit moment zitten de testers hier uit hun neus te eten. Gisteren te bloedprikken geweest en op hetzelfde terrein staat een coronatesttent. Geen enkele klant. Is ook niet vreemd, in het ziekenhuis liggen er ook al weken nul en dus ook op de intensive care. Het gebrek aan testen was vooral in de beginmaanden een probleem. Nu niet meer.

  Als ik de RIVM-schatting nareken, dan komt het er op neer dat zij ervan uit gaan dat mensen met corona gemiddeld 10 dagen een ander kunnen besmetten. Ik vind dat erg kort en voor dit moment zou dat uitkomen op 880 mensen in NL die het over kunnen dragen. Zelf ben ik van een langere periode uitgegaan en bedenk ook dat circa 25% van de mensen niet weet dat ze het gehad hebben. Die gaan ook niet te testen, ze mankeren immers nix. En met dat getal (dat dus 50% meer is van wat RIVM aangeeft) kom ik voor de regio Alkmaar uit op 1 op 100.000.

  En dat verklaart waarschijnlijk waarom het RIVM dit getal al een maand niet heeft bijgewerkt en er weinig over meedeelt. In andere Europese landen is het overigens niet veel anders en vaak nog beter, zie daarvoor dat onderste vakantielijstje.

  Wat me ook een paar keer is opgevallen is dat coronadoden uit het verleden nu pas opgevoerd worden:

  Dus in de afgelopen 24 uur waren er weer geen coronadoden.

 4. Het lijkt er ook op dat alle besmette mensen in de Brabantse en Gelderse slachterijen bij NoordRhein-Westfalen worden opgeteld, omdat ze daar ‘woonachtig’ zijn.

 5. Nicole Orriëns

  Wat vind jij van de theorie van Maurice de Hond Ximaar? In het weekend stond er een enorm artikel over hem in de krant. Als ik hem goed begrijp is het vooral van belang om goed te ventileren om corona te stoppen?

 6. @Nicole: Op 16 april reageerde ik al deels op Maurice de H. https://ximaar.wordpress.com/2020/04/16/apr-16-nh3-pm25-nox-sox/ Hij heeft zeker punten, maar een aantal punten kloppen ook weer niet. Punt is dat ie in de afgelopen maanden ook een paar keer van inzicht is gewijzigd. Prima! Punt is dan weer wel welk deel van Maurice de Hond. Mee eens dat kerkdiensten, (spreek-)koren, voor veel verspreiding hebben gezorgd: https://ximaar.wordpress.com/2020/04/16/apr-16-nh3-pm25-nox-sox/ Dit is ook algemeen geaccepteerd en had hij ook niet van zichzelf. Mee oneens dat het met luchtvochtigheid te maken heeft. Waarom in Uden wel en in Eindhoven dan niet? Ventileren kan ook het virus verspreiden, daar moet je dus slim mee omgaan. Volgens mij is tijd erger dan afstand. Dwz het is overal misgegaan waar menden langer bij elkaar waren. Vandaar ook zoveel verzorgenden die het op hebben gelopen, ook al hadden ze goede maskers. Je zult het niet snel oplopen als je iemand op 10cm passeert. Buiten is ook niet altijd de oplossing, denk aan het voetbalsatdion van Bergamo en de Vrouwenmarsen in Spanje.

  Maurice de Hond denkt ten onrechte dat het RIVM bepaalde zaken niet weet of niet wil weten. Volgens mij weten ze het prima, maar proberen ze ook eenduidig beleid te bedenken wat praktisch uitvoerbaar is.

 7. @Nicole: De lastige vraag blijft of het RIVM (OMT) voor heel Nederland dezelfde regels had moeten toepassen. Sommige delen (Friesland, Groningen, Achterhoek) zijn vrijwel niet getroffen en andere delen als De Peel, Bibetbelt en Limburg des te meer. Voor de 1 doe je dan te veel en voor de ander te weinig. Maar als als ze bijvoorbeeld Friesland en Groningen niet in lockdown hadden gedaan, dan waren daar de Limburgers en Brabanders naar toe gegaan om lekker op het terras te zitten en was er meer verspreid.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: