Jan-22: Omikron-Vervolg

Een maand geleden schreef ik iets over omikron in Guateng, de hoofdstedelijke provincie van Zuid-Afrika. De plek waar deze corona-variant rond 19 november het eerst werd ontdekt. Ik had een grafiek gemaakt en die heb ik aangevuld t/m 20 januari.

Het gaat om het aantal dagelijkse coronadoden in een gebied met 15,8 miljoen inwoners. Inmiddels is duidelijk te zien dat het aantal slachtoffers daar geleidelijk afneemt. De piek is ook nooit hoog geweest. Zoals die in dezelfde provincie wel hoog was met de delta-variant. Delta maakte daar circa 9x zoveel slachtoffers.

Het maandelijkse overzicht (van dagelijkse doden per miljoen inwoners) heb ik ook bijgewerkt voor midden-Januari.


(Eerdere versies)

Daaruit valt op te merken dat vooral Bulgarije en Griekenland worden getroffen. Bij Bulgarije is dat al heel lang zo.

In Nederland nam het aantal dagelijkse coronadoden sterk af, tot minder dan 1/5de. In Duitsland en België halveerde het aantal slachtoffers. Maar in GBR, USA, Portugal en Denemarken verdubbelde het. In Italië en Spanje zie je een ver3voudiging en in Canada zelfs een ver6voudiging. Daar komt het hoofdzakelijk door Quebec. Schijnbaar heeft taal een effect op de getallen. Het zijn allemaal landen waar veel mensen ingeënt zijn.

Geografisch valt het allemaal niet te verklaren. Omikron zal zich ook niet per land anders gedragen. Het enige verband dat ik er in zie zijn de versoepelingen en beperkingen. Nederland versoepelde eind-september teveel, wat veel ellende bracht in november/december. Het gevolg was de lockdown van de afgelopen 30 dagen. In andere landen zijn versoepelingen later ingevoerd en die krijgen nu de golf die wij in november hadden.

Hieronder wat landen met een staafdiagram vergeleken over de laatste 3 maanden.

Idem, maar dan in een lijngrafiek. Met meteen maar de vraag welke duidelijker over komt:

Je zou er uit af kunnen leiden, dat strenge maatregelen meer effect hebben dan prikken.

Advertentie

Geplaatst op 2022-01-22, in Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Je zou er uit kunnen afleiden dat strenge maatregelen meer effeckt heeft dan prikken, einde citaat van Ximaar. Wie had dat een jaar geleden kunnen voorzien, deze tekst?

 2. Kortom, het kan vriezen en het kan doden. Eh …. dooien bedoel ik.

 3. Zolang het virus aanwezig is zullen er maatregelen nodig zijn.
  Mensen beseffen niet dat ze zonder maatregelen elkaar doorlopend besmetten en ook al overlijden ze niet, er zit constant een groep ziek thuis. Wat denken ze van de personeelstekorten overal? Snapt men dat eigenlijk wel?

 4. Het wordt tijd voor mooi warm weer…

 5. Wel fijn, zo’n afname bij ons in Nederland. En wat Sjoerd zegt, het wordt tijd voor mooi warm weer. Let the sunshine in!

 6. Het is nog een beetje vroeg in het jaar, voor zomer.
  Dat gaat dus niet snel lukken.

 7. Ik heb er nog een paar grafieken tegenaangeplakt, om aan te geven dat omikron in verschillende landen anders huishoudt. Of beter dat de verschillen eerder komen door de verschillende maatregelen.

 8. @Gretha@: Gewoon naar buiten gaan. Corona lijkt zich weinig van het weer of temperatuur aan te trekken. In Mexico en Saudi Arabië ging het ook flink fout. Wat volgens mij in West-Europa en Noord-Amerika het probleem is, is dat mensen teveel in huis blijven omdat ze koud vinden of TV of het internet te leuk. Gewoon veel naar buiten gaan en daar wel flink afstand houden kan ook gewoon helpen in de winter. Dat blijf in uw kot van de Belgen is wat mij betreft een slecht advies.

 9. @Jan: Voortschrijdend inzicht. De vaccinaties zullen zeker effect hebben, maar als ik dit zo vergelijk dan zouden we het misschien wel meer moeten zoeken in bijvoorbeeld thuiswerken en/of niet met grote groepen bijelkaar komen. In Staphorst hebben ze plasmafilters in alle schoollokalen geplaatst. Naar verluidt is daar geen kind meer besmet geraakt en geen les uitgevallen.

 10. Ventileren en luchtreinigers installeren waar mensen samen in binnenruimten moeten verblijven. De eigen adem filteren met een goed gefilterd masker, waar je binnen moet in een niet goed geventileerde en gefilterde ruimte met andere mensen. Afstand houden en naar buiten gaan. Dat zijn waarschijnlijk de beste middelen tegen dat virus.

  Je zult toch wel een keer wat binnen krijgen, maar als je de hoeveelheid virusdeeltjes kunt beperken wordt je er minder ziek van.

 11. @Vlierbloesem: Daarbij verandert het virus, nus is er weer een Omikron B2 die in Denemarken al 30%+ heeft besmet. In het begin werd erg ingezet op handenwassen en dergelijke. Als een paar maanden na de eerste uitbraak in Duitsland wees onderzoek uit dat verspreiding via de handen, deurkrukken en zelfs de afstandbedienig in de praktijk vrijwel niet voor kwam. Het virus is daarna steeds meer via de lucht verspreid. Begreep ook dat je minstens 10 minuten bijelkaar moet zijn voor een volledige overdracht. Ben wel benieuwd hoe dat laatste voor de laatste versies is. Zelf denk ik dat dat wel eens gezakt kan zijn naar 3 minuten. En ik sta nog steeds niet zo lang bij iemand in de winkel.

 12. Gisteren las ik dat met Omikron de laatste fase van de epidemie aanbreekt, en dat het dan het alleen nog maar een seizoensgriep wordt… Maar dan gaan ze er natuurlijk wel vanuit dat er geen ernstiger mutatie meer optreedt.

 13. @Nicole: Dat zeggen vooral mensen die erg naar de Nederlandse cijfers kijken. Kijk hierboven maar eens naar de blauwe lijn van Denemarken en je weet dat het zo weer om kan slaan als er te snel wordt versoepeld. Je moet voor zo’n pandemie ook wereldwijd kijken en dan is die zeker nog niet op z’n retour. De laatste tijd stijgt het aantal doden weer naar boven de 8000.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: