Jun-25: Corona Rioolmeting
Jawel, nog een berichtje over corona. Normaal beperk ik dat tot 1x per maand. Maar bij het vorige bericht liep ik ergens tegenaan. En om dat daar allemaal in de reacties te plakken of als aanvulling bij dat bericht te zetten, gaat me wat te ver. Daar is het teveel voor.
Gaat deze keer dus over de rioolmetingen die bij RioolWater ZuiveringsInstallaties (RWZI’s) worden uitgevoerd. Die getallen zouden op dit moment een betere indruk kunnen geven dan het aantal geregistreerde besmettingen. Die registratie stelt niet veel meer voor door thuistesten. Als je thuis positief test dan hoef je dat niet meer te laten controleren met een GGD-test. Op die manier komt het RIVM er niet meer achter wie er nu wel of niet corona hebben. En dan biedt de rioolmeting natuurlijk uitkomst.
Maar van die rioolmeting moet je dan ook weer niet teveel verwachten. Gebeurt zeker niet dagelijks bij elke RWZI. De grote RWZI in de Alkmaarse Bergermeer levert gemiddeld 1x per 2 dagen hun meting in. Soms zit er maar 1 dag tussen, maar vaak ook 3 dagen. Daarbij is er een week achterstand. Geen idee waarom het zo lang moet duren. Wordt het op kweek gezet of gaat de verzending met bejaarde postduiven?
Onlangs zag trof ik op twitter een kaartje waarbij bleek dat de rioolcijfers in Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland hoger zijn dan in de rest van Nederland. Meteen bedacht ik dat het zwaartepunt bij Schiphol lag. Maar daar kwam ik later op terug.
Alkmaar (RWZI Bergermeer) scoorde op Terschelling na het hoogst:
Sterker nog het is hier in al die jaren nog nooit zo hoog geweest. En toch hoor ik hier weinig mensen die hoesten en heeft ook niemand in m’n omgeving corona. Het ziekenhuis heeft ook geen sterke toeloop.
Hadden we op 16 juni of een paar dagen eerder een enorm feest in Alkmaar gehad? Ik had daar niets van gemerkt. Toen bedacht ik wat verder te kijken. Alkmaar scoorde 8x het landelijk gemiddelde, Terschilling zelfs 48x, Retranchement ruim 6x en Texel 5x. Bedacht daar een eenvoudig kaartje van te maken met wat andere cijfers uit plaatsen verder van de kust:
Inderdaad, ik gaf het strandtoerisme de schuld. Op de RWZI van Alkmaar loost ook de badplaats Egmond met veel grote campings.
Kusttoersime is hier nogal simpel. We krijgen erg veel mensen uit NoordRijn-Westfalen. Dat is maar op een paar uur rijden. Kan je eenvoudig zien aan de kentekens. Toevallig was er in die Duitse deelstaat een katholieke feestdag op 16 juni. Scholieren kunnen dan vrij krijgen. Het verklaart dat ook dat bij Retranchement (Cadzand) en Texel de uitschieter juist op die dag was. Net als in Alkmaar is het daarna weer flink gezakt (gehalveerd).
Allereerst ga je denken aan de rekenmethode. Die is bepaald per 100.000 inwoners. Die van Alkmaar bedient 40.000 inwoners van Alkmaar (Zuid, West en Centrum) en 11.000 van de Egmonden. Als daar 7.000 vakantiegangers en/of dagjemensen bijkomen, dan zal de berekening nog niet zo snel aan de haal gaan. In Zeeland is dat wel anders, daar kunnen toeristen voor een verdubbeling of zelfs ver3voudiging van het aantal inwoners zorgen.
Maar als ze het goed berekenen, dan gebruiken ze niet een getal voor het aantal inwoners, maar gebruiken ze een hoeveelheid volume die een gemiddeld persoon dagelijks aflevert en kijken zo hoeveel virusdeeltjes in dat volume aanwezig zijn.
Zover ik weet heerst corona meer in NoordRijn-Westfalen. Alleen kan ik daar geen rioolmetingen vinden. Een aantal keer lees ik dat ze er mee bezig zijn en dat ze dat ergens in 2023 op orde willen hebben. Zelf vermoed ik toch echt dat het de Duitse badgasten zijn die voor deze piek hebben gezorgd.
Dat houdt in dat er echt wel een lichte stijging is onder de Nederlandse bevolking, maar niet zoveel als nu uit de rioolcijfers is af te leiden. Hier de huidige landelijke grafiek waarop de piek van 16 juni ook duidelijk herkenbaar is. Mogelijk zou de grafiek de paarse lijn volgen als de uitwerpselen der bezoekende Duitsers niet in ons riool terecht zou komen:
En de kans is groot dat bij het wegblijven van de Duiters, en als de Nederlanders niet op vakantie waren geweest, er helemaal geen stijging was te bespeuren. Maar zoiets is voor mij moeilijk, danwel onmogelijk om dat te berekenen. Het zou wel iets zijn voor de RIVM om meer in detail te meten bij grote campings en daar te zien of dit te koppelen is aan waar de campinggangers vandaan komen.
Opvallend is overigens dat Amsterdam-West ook erg hoog scoort. Daar loost het overgrote deel van Amsterdam op. Zelf dacht ik nog even aan Schiphol, maar die heeft een eigen AWZI (AfvalWater ZuiveringsInstallatie, die niet te vinden is op het coronadashboard. Amsterdam is een toeristenstad en zal ook wel door Duitsers bezocht worden. Toch denk ik dat dat daar niet alles verklaart. Mogelijk lopen daar veel Amsterdammers rond die her virus onder de leden hebben.
Voor een lokaal tintje kwam ik deze RIVMeetbus een tijdje geleden tegen op het zuid-oostelijke bolwerk van de Alkmaarse Binnenstad. Daar zit geen waterzuivering. Schijnbaar hadden ze toch een reden om op deze plek een meting te doen.
Geplaatst op 2022-06-25, in Alkmaar, Overmatig en getagd als AZWI, Badplaats, Bergen aan Zee, Cadzand, Corona, Diagram, Duitsers, Egmond, GER-NW, RIVM, RWZI, Schiphol, Statistiek, Terschelling, Texel. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
weer eens een scherpe waarneming, hulde!
Dat heb je mooi uitgezocht, maar het helpt ons nog niet veel verder, belangrijker is wat de staat doet met deze resultaten.
Ik was de onderste grafiek nog vergeten en heb een paar kromme zinnen aangepast.
@Jan: Mij gaat het idd vooral om het constateren. De koppeling toeristen op de rioolgtallen is door het RIVM (en dus de regering) volgens mij nog niet gelegd. Heb er in de media nog niets over gelezen of gehoord.
@Sjoerd: Wat de regering hier mee kan is ook maar de vraag. Misschien de mensen iets minder bang maken voor een nieuwe golf. Maar ik heb de indruk dat de mensen steeds minder op de kast te jagen zijn. Toeristen tegenhouden zie ik voorlopig niet gebeuren. Virus-ophalende Nederlanders tegenhouden die op vakantie gaan in bijvoorbeeld Portugal net zo min.
Dat gaat lekker zo. In Juli een combinatie van coronagolf en hittegolf?
Mooie analyse.
Mooi als iemand op deze manier de waarheid wil achterhalen, want volgens mij klooien ze maar wat aan met die cijfers en zijn ze alles behalve betrouwbaar. Bij een lichte stijging wordt er al weer direct heel dramatisch gedaan. Men lijdt het meest aan het geen men vreest……
@Hanske: Ik verwacht dat een of andere data-analist van het RIVM ook wel iets dergelijks heeft bedacht en mogelijk beter heeft onderzocht. Maar dat zoiets niet naar buiten komt omdat de journalisten er dan mee aan de haal gaan en na hen de wappies. Bij journalisten ontbreekt het vaak aan kennis op gebied statistiek e.d. wat tot kromme interpretaties kan leiden en waar de wetenschap vervolgens de schuld van krijgt.
Ik vind het altijd zo knap van je Ximaar hoe je die grafieken en cijfers weet te te interpreteren.