Mei-27: Zwerfrondjes 8

De afgelopen dagen was het fantastisch fietsweer; een prima temperatuur, geen regen en bijna geen wind. Dat kon ik natuurlijk niet laten schieten. Na dat tochtje Alkmaar-Oudkarspel-Petten-Egmond-Alkmaar, kwam ik de volgende dag via Heemskerk in Wijk aan Zee.

Eergisteren was ik wederom van plan om naar Medemblik te fietsen, dus kwam ik daar ook die dag niet. De vraag is was waar wel? Ofwel ‘weer hew ik deuze foto maakt?’

Flinke Aanvulling (voor trammologen):
Het gokken kan gestopt worden. Geheel volgens verwachting (omdat zijn buurvrouw Kaatje duidelijk minder actief is qua logbezoek) raadde Brownie dat het om Kolhorn ging. Bij deze dus de eeuwige roem.

Zoals gezegd ging m’n zwerftochtje richting Medemblik. Ik vind dat een leuk havenstadje, waar je mooi met de fiets kan komen. Al snel merkte ik dat het meer waaide dan ik verwacht had. Ik voorzag dan ook flink veel tegenwind voor de terugweg. Dus paste ik de richting aan en reed ik via Veenhuizen en de Langereis op Kolhorn aan. Ook een leuk dorp, dat net als Alkmaar en Medemblik aan de Westfriese omringdijk ligt.

Voor de aanleg van de Wieringermeer was het een klein vissershaventje aan de Zuiderzee. Op de foto staat de Oude Streek, een klein straatje langs het water dat waarschijnlijk dezelfde naam heeft. Ik ga daar vaker het voetgangersbruggetje over en fiets dan over de Nieuwe streek richting Barsingerhorn.

Over Barsingerhorn heb ik al eens eerder gelogd. Net als Kolhorn is het een beschermd dorpsgezicht en zeer authentiek. Daar kwam ik deze opgepluste tramhalte tegen. De tramlijn is al een tijdje vertrokken. Het lijkt op een fietspad, maar dat reikt niet verder dan het einde van de foto.

In deze museum-abri hing een mooie overzichtskaart met voormalige tramlijnen in Noord-Holland. De halte lag aan de lijn Alkmaar-Warmenhuizen-Schagen-Barsingerhorn-Van Ewijcksluis. Daar kon overgestapt worden op de boot naar het eiland Wieringen. Op Barsingerhorn sloot ook de lijn uit Wognum aan. Zo kon je ook per stoomtram van Hoorn naar Schagen of Wieringen.

Zo’n 70 jaar terug was het aanbod van openbaar vervoer dus niet zo slecht. Zelf herinner ik me nog de tramrails op de oude draaibrug van Schoorldam. Daar stak de tram van Alkmaar naar Warmenhuizen dus het Noord-Hollands kanaal over. Als fietsertje moest ik oppassen dat m’n wiel niet tussen die enge railgleuven kwam.

Op de kaart is ook de Bello-lijn te zien naar Bergen aan Zee. Die is grotendeels te fietsen via de Kogendijk en Van Blaaderenweg. (Je komt dan via die bezienswaardige rotonde.)
De nieuwe fietsstraat naast de Van Blaaderenweg ligt op het oude tramtracé. Het stuk over de Dreef mag je (nog) niet fietsen, maar daarna lukt het weer een stuk over de Breelaan en Berkenlaan. De Rondelaan is een zandpad waar wel te lopen valt met de fiets. Uiteindelijk kan je dan het fietspad nemen langs de Zeeweg dat vrijwel geheel op de oude tramroute is aangelegd.

Veel moeite zal het niet zijn om die tramroute om te toveren in een aantrekkelijke fietsroute. Sommige mensen wilden de stoomtram zelf weer van stal halen om de de kust in het zomerseizoen bereikbaarder te maken. Nou zal zoiets niet lukken in verband met lawaai en milieuoverlast.

Als je goed op het overzichtskaartje kijkt, dan zie je ook een klein lijntje van station Castricum naar Duin en Bosch. Daar fietste ik een dag eerder. Ik bedacht toen dat het vrijliggende voetpad langs de Duinenboschweg vast een spoorbaan was geweest. Dat maakte ik op uit de ruime bochten. Ik heb dat ‘lijntje’ gevolgd en kwam tot de conclussie dat ie uitkwam aan de achterzijde van hun ‘Administratiegebouw’. Dat gebouw zie je hieronder van de voorkant en nam ik dus een dag eerder op de foto.

Het lijkt er op dat ik speciaal op pad ben geweest om sporen uit het verleden op te zoeken. Maar niets is mider waar. Ik zwierf maar wat rond, zag het een en ander en nu ik dit logje zit lig te tikken zie ik pas het verband.

Geplaatst op 2007-05-27, in Gokmatig, OV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. jeetje.
  Enkhuizen?

 2. xinix een paar vooral droge pinksterdagen gewenst !!!

 3. @Rene: Je moet het meer richting west zoeken. (Nou ligt in NH vrijwel alles ten westen van Enkhuizen. :-) )
  Wel een goede gok, want dit soort grachten/sloten vind je ook in Enkhuizen, alleen dat deel aan de rechterkant niet.

 4. @Bespiegelaar: Ik ben niet gebonden aan de Pinkster en wat mij betreft mag het best regenen. Goed voor de plantjes en het bos wordt er heerlijk fris van. Als je zelf droge Pinksterdagen wilt, dan moet je die maar aan jezelf wensen. Daar begin ik niet aan.

 5. Noord Scharwoude? Ik doe maar een flinke gok meteen. :-)

 6. Waar je de foto ook hebt gemaakt, het ziet er leuk uit, Xiwel.

 7. Deze foto heb je gemaakt vanaf dat bruggetje dat over dat watertje loopt. Als je van links kwam dan stond je aan de linkerkant op de brug. Wat heb ik nu gewonnen?

 8. @F’slag: Helaas, ik stond midden op de brug. Dat moet wel omdat het bruggetje nogal smal is. :-)
  Neem je ook nog de moeite om op een woonplaats te gokken die ten west-noord-westen van Enkhuizen ligt en ten noord-noord-oosten van Noord-Scharwoude?

 9. Ik heb me suf gezocht…. meestal rijd ik dus over de Westfriese dijk, niet over dat paadje wat jij op de foto hebt gezet……
  Toevallig ligt mijn vader daar vaak met het bootje, zeker als de nachtmarkt er is…….
  Greetz, Kees.
  ps 5 km NW ligt er een zweefvliegveldje….

 10. @Bronie: Bedoelje niet 5km NO?

 11. inderdaad, NO, den Ulkerweg…

 12. @Brownie: Dan heb je alsnog gewonnen. :-)

 13. Ah Brownie is met de eer gaan lopen. Niet dat ik het ooit geraden zou hebben hoor. Mooi rondje weer. Leuke foto’s ook!

 14. @Hette: Brownie heeft het vordeel dat ie daar ook wel eens fietst. :-) Ik had trouwens wel verwacht dat deze foto ook in een of andere vorm op Google zou staan, maar dat viel tegen.

 15. Leuk is dat om erachter te komen, dat je over een oude spoorbaan hebt gefietst, vind je niet. Maar alle gekheid op een stokje. Het is de leukste manier van fietsen. fioetsen zonder vaste bestemming.

 16. @Vedat: Dat is ook lekker ontspannen als niet ergens naartoe wilt en daar op tijd wilt aankomen. Per tochtje kan ik moeiteloos 3 logjes maken. Ik laat dus erg veel weg, of daar schijf ik later nog eens over. Als mensen met een ‘loggersblok’ zitten, dan raad ik ze bij deze aan om zomaar een rondje te gaan fietsen. :-)

 17. @ Xiwel, bedankt voor de eeuwige roem, en dan te bedenken dat er mensen voor ” 15 Minutes Famous ” gaan….
  Ik had het trouwens wel via Google gevonden….. Google earth wel te verstaan. Ik zocht eigenlijk naar die dijk, dus heb ik vanaf Amsterdam ( je had Medemblik weer niet gehaald ) richting Durgerdam alles afgezocht, zelfs het openluchtmuseum in Enkhuizen ( kan er zo in …. ), maar op en gegeven moment was ik gewoon alle sloten in West Friesland ( met kade en huizen ) aan het afstruinen in de oude dorpskernen.
  Je moet er wel wat voor doen, die eeuwige roem……

 18. Misschien moet ik maar eens een nieuwe fiets kopen, N-H is erg mooi.

 19. @Willem: Zelf rij ik rond op een 2de hands fiets, die doen het ook prima. :-) Overigens is de Achterhoek (of is het De Graafschap?) ook prachtig, kijk maar bij Vedat.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: