Okt-10: Alkmaars Victoriale Feestdag

Op 8 oktober viert Alkmaar haar nationale feestdag, de dag dat de Spanjolen hun belegering in 1573 opgaven. Vaak wordt het ‘Alkmaars Ontzet’ genoemd. Ik had ooit begrepen dat het ‘Leidens Onzet’ was en dat in Alkmaar een klein jaar eerder de victorie begon. Dwz de Spanjaarden kwamen er niet in. Toch schijnt het afdruipen van een leger ook een ‘ontzet’ te heten. En dat afdruipen gebeurde door de dijken door te steken en het water in de omringende gebieden te laten stijgen. (Hier een ontzettende wikilijst, waarop je per beleg kan doorklikken.)

Scholen krijgen dan vrij en dat was dit jaar pech hebben. Op zaterdagen zijn de scholieren al vrij. AZ heeft haar best gedaan, door boven in de Eredivisie te gaan staan. Na 8 oktober hechten we daar minder belang aan, als ze maar hun best doen en mooi voetbal spelen en daar wat plezier in hebben.

Ik weet dat die feestdag er is en dat er 3 vaste ingrediënten zijn: De kinderoptocht, de grote optocht en de zuurkoolmaaltijd. Die laatste is er een jaar of 10 terug aan toegevoegd. De kinderoptocht (tegenwoordig vooral veel kinderen in bakfietsjes van de serie kinderdagverblijven) heb ik gemist. Ik hoorde de fanfares en draaiorgels wel, maar was nog niet mijn bed uit te branden.

Eerst maar de boodschappen
Door mijn afgelopen vakantie zit ik nog niet helemaal in mijn boodschappenritme en zoals eerder gemeld wilde ik nog even naar de zaterdagmarkt voor een portemonnix. Gewapend met tas liep ik vast bij de Grote Kerk. Een horde mensen had zich achter dranghekken rond de ingang verzameld. Toen schoot me te binnen dat Trix daar een restauratie van een zolderschildering moest inzegenen.

De dag ervoor was Maxima al langsgeweest voor de opening van iets anders. Eigenlijk is het de taak van Polderzilver om daar iets over te schrijven. Maar deze Argenta-Superlux laat het blogmatig al jaren afweten en doet hooguit nog iets met twitter. Maar wie weet begint ze er nog eens over. Zal Mack en mij goed doen.

Trix was aan de late kant. Moest waarschijnlijk over de ‘nieuwe’ Friesebrug. De brug met 33% meer capaciteit en waarvan -na de aanleg- 50% van de oude brug (zijnde de busbaan) niet word gebruikt. Hier is dus optimaal rijks- en proviciaal-geld in het NoordHollands kanaal geflikkerd. Bij aankomst veel foto’s en wat gezwaai. Probleem is dat het mens een zeer beperkte lengte heeft en in haar buurt allemaal langere mensen vertoeven. Het is dat ze opvalt door het dragen van een hoed, maar anders was ze niet te herkennen.

Trix en Remkes onder politie-toezicht.

Zelf denk ik dat ze bij die ingang even een schavotje hadden moeten aanleggen of ander een ladder zodat ze een toespraak vanaf haar autodak kon geven. Maar niets daarvan. Het gepeupel moest het met wat onduidelijk gezwaai doen en daarna ging zij de kerk in. Zelf ging ik verder de markt op en had er binnen 20 seconde een verse klikklak-portemonnee. Daar lagen ze dus gewoon nog. Aansluitend ging ik naar de supermarkt voor wat ontbrekende proviand.

Voor de supermarkt stond op het bijna klaargekomen Paardenmarktplein een vrachtwagen met TV-scherm. Had ik ook iets over gelezen. Mensen konden op dit plein volgen wat er in de kerk gebeurde. Waarschijnlijk een strijkje, iets op het mooie oude orgel en wat toespraken. Er stonden maar een paar mensen. En op de wagen was een techneut druk doende om het scherm aan de praat te krijgen. Volgens mij is dat niet gelukt. Het redelijk kleine ding toonde niets, er kwam alleen geluid uit de boxen. Het is inmiddels een historische plek geworden, omdat daaronder onlangs Geuzen (onze toenmalige bevrijders) in knekelkuilen zijn gevonden. (Ooit ook zelf wat over bericht.)

Ik kwam er niet voor en dook dus mijn stadssuper in. Aan het eind nog de opmerking tegen de caissière, die met de rug naar het buitenscherm zat. Niet erg dus bij geen beeld, en ze kon wel mooi op haar afrekenplek horen wat er op dat moment in de kerk gezegd werd. Ik liep weer langs de kerk terug naar huis. De horde stond er nog. Trix moest natuurlijk ook nog weer een keer naar buiten komen.

Nog wel wat flauwe opmerkingen uitgewisseld, dat haar auto’s niet netjes in de mooie singelgarage stonden, maar gewoon voor de kerk. Wachtende mensen worden nu eenmaal een beetje ballorig en eigenlijk geeft dat wel een leuke sfeer. Ik had een heel gesprek met een ouder vrouwtje, die naast Piet woonde. Piet is onze burgervader. Ik mag ‘m niet, hij past niet bij onze stad en het is jammer dat Marietje met pensioen is. Maar deze wachtehnde buurvrouw had vast in de kerk gemogen als ze het aan Piet had gevraagd.

Spontaan Expositiebezoek
Mij ging het te lang duren, dus zeulde ik eerst even mijn 6 kilo reclamecola naar huis. Daarna ging ik terug en zat het spul nog in de kerk. Iemand in de kudde tipte me dat er een mooie (en vooral gratis) tentoonstelling over de Ringesfabriek was in ons Stedelijk Museumpje. Geen gek idee. Ik heb wel eens over de Ringersbrug gelogd, bij de voormalige Ringersfabriek. Na wat dwalen door een schilderijengedeelte bleek dat deze tentoonstelling in de kelder was. Ik was er nog nooit geweest en past toen merkte ik dat het een flink gebouw is. Aan de buitenkant is dat er niet van af te zien.

Een mooie gevarieerde tentoonstelling die goed werd bezocht. Ik heb niet zoveel met de chocoladeproductie en ken Ringers alleen van naam. Het meest opvallende was dat Henk Ringers begonnen is aan een pandje aan het Varnebroek. Een klein straatje waar ik door ga om in de binnenstad te komen. Ook deze keer was ik dus langs dat voormalige bedrijfspandje gekomen en pas nu wist ik dat Ringers hier is begonnen. Op de terugweg dus maar even een foto gemaakt.

Uit de expositie ging ik weer terug naar de kerk die uitliep. De Alcoholics Anonymus-voertuigen waren vertrokken en Trix dus ook. Zelf liep ik verder richting snackbar wat ook richting stadhuis is. Daarbij liep ik de burrie van Heerhugowaard en nog wat mensen in knap pak voorbij. Zij liepen schijnbaar net van de kerk naar het stadhuis. Die Han ter Heegde mag ik wel, een struise en resoloute VVD’er type Opstelten, maar dan wat vlotter. Zelf denk ik dat die over enkele jaren burgemeester wordt van Alkwaard of Heerhugodijk en dat we hem anders in de 2de of 1e kamer zullen aantreffen.

Er was een voorstel om de burgemeesters van Alkmaar en Heerhugowaard een weekje van baan te laten wisselen. Alkmaar blij, maar onze burgemeester (wiens achternaam me niet te binnen wil schieten) zag het niet zitten. En ik begrijp wel waarom, want Piet houden we daarna net als de Spanjaarden destijds buiten de stad. En over Piet gesproken die zag ik op de treugweg van de snackbar richting optocht. Hij liep als een verwarde door de drom winkelende mensen en was schijnbaar te laat of had iets vergeten. Het is dat ie een flinke ambtsketting om had, maar anders was ie me echt niet opgevallen. Piet heeft overigens ook politieke ambities, maar dan voor het CDA. Geen probleem, en ik hoop met veel mede-Alkmaarders dat het hem snel gaat lukken.

De Optocht
Ik had dus ook vernomen dat de grote optocht voorbij kwam en had daar een aardig plekje voor bedacht. En dat klopte. Weinig last van gedrang zoals op de meeste plekken langs de route en met de zon in de rug, altijd goed voor goede foto’s. Daarbij wil ik nog even opmerken dat het een uiterst buiige dag was, de kinderoptocht heeft daar schijnbaar flink last van gehad. Toen ik in de stad liep vertoefde was het stralend weer. Erg veel zon en geen drup gehad. Waarschijnlijk heeft het eventjes geregend toen ik in de Ringerskelder vertoefde.

De optocht was best aardig, met dus Spanjolen die verjaagd werden en allerlei tafereleb van daarna tot en met een serie legervoertuigen uit de 2de wereldoorlog. De foto’s zijn niet echt gelukt. Ik had iets bij de tentoonstelling op standje flits en standje macro gefotografeerd en die instelling was ik vergeten te herstellen.
Een foto die nog wel gelukt was.

Na afloop fietste onze bieb-spanjool voorbij. Een aardige man die ik regelamtig zie en af en toe in de bibliotheek spreek. Hij komt daar net als ik voor de krant en de gezelligheid. En aan dat laatste werkt ie behoorlijk mee. Dus riep ik hem toe: ‘Jij was toch een Spanjool?’ Met daarop de opmerking: ‘Ja, maar vandaag even niet. :-)’ En als je hem ziet of spreekt, dan vraag je je af of Alkmaar er niet op vooruit zou zijn gegaan als ze zich destijds hadden laten innemen. Maar waarschijnlijk was het niet veel anders geworden als nu. Er zijn nu ook voldoende tapas-restaurants. (Kleine aanvulling: Vandaag trof ik hem op een andere plek op de fiets en riep ie me toe dat ie nu weer gewoon een Spanjaard was. :-)

De Dagsluiting
Ik ging naar huis omdat ik nog een verjaardag had in Langedijk. Bij terugkomst, rond een uur of 2 fietste ik langs een hele serie zwaailichten. Ik dacht aan een ongeluk, maar later las ik op teletext dat er rond Alkmaar een grootscheepse alcohol-controle was gehouden. Die controle was duidelijk voor het verkeer dat Alkmaar verliet. Beetje laf en de 2,5% overtreders was duidelijk na zo’n feest- en zuipdag te verwachten. Een nacht later zouden ze nog geen half procent scoren.

Mijn percentage bloed was ook aan de lage kant. Bij het eten had ik al wijn gedronken, dus ging ik daar op de verjaardag maar mee door. Met een fles rood in de mik was ik ook tegen de lamp gelopen, maar ik ging de stad in en mij moesten ze dus niet hebben. Daarbij slinger ik nooit op de fiets door bij alcohol wat sneller te trappen.

Advertentie

Geplaatst op 2011-10-10, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Mooi feest, kunnen we daar geen Nationale Feestdag van maken? En dan Leidens Ontzet ook een, en en, Den Briel, en en, hoe meer feest hoe beter ;-)

  Ook de foto van Trix vind ik toch heel geslaagd, ze staat er precies op als haar taak voorschrijft, zwaaiend, behoed/behoofddekseld, en haastig weer weg ;-} t arme mens.

 2. @Jolie: Die foto viel me ook erg mee. Ze was alleen op die plek 0,2 seconde voor mij zichtbaar. Eerder liep ze achter hoge ruggen langs. Vervolgens zwaaide ze netjes naar mijn 8 jaar oude 2 megapixelcameraatje, die maximaal (maar 3x) optisch was ingezoomd. Achteraf vond ik het leuke dat de politie en toezichter zo mooi in volgorde stonden. :-)

  En ze verzinnen in ’t Gooi maar een eigen Gooi- en Vechtdag. :-)

 3. Ik heb de text bovenin wat aangepast. Schijnbaar heb ik me ooit iets wijs laten maken over het verschil tussen ontzet en victorie, waar wiki en veel andere sites als die van de 8 october vereniging niet in meegaan.

  Verder nog een minimale aanvulling na de optocht.

 4. Kweetniet hoe het komt, maar na dat hele verhaal krijg ik zin in een stuk chocolade…

 5. Hm, die zuurkoolmaaltijd vind ik verdacht. Klinkt een beetje als een imitatie van de Leidse hutspot.

 6. Jee zeg, ik was maar tweemaal in mijn leven in Alkmaar en heb hier NIETS van gezien.
  Eeuwig zonde maar ik moet zeggen dat het één van die twee keren om een vrijer ging en wat zie je dan nog van de omgeving.
  Je hebt er een onderhoudend verslag van gemaakt en die kleine koningin, ach, nou ja, ze is groot in, eh, nou ja.
  Met plezier gelezen.
  En gefeliciteerd met je klikknip.

 7. Theo Balvers

  Wat heb je er veel werk van gemaakt. Ik houd bijzonder van teksten in een historische context.

 8. @Theo: Het valt wel mee, zat al grotendeels in mijn duim en is in 1x uit het hoofd ingetikt. Later nog wat kleine dingetjes nagezocht. Eigenlijk had ik er meer berichten van kunnen maken, maar juist dat was me teveel werk. En op deze manier zit er een soort samenhang in.

 9. @Emigrant: Klopt helemaal. Die zuurkool heeft te maken met Zuid-Scharwoude, waar Nederlands grootste zuurkoolfabriek staat. Bij hun viering van de Langedijk (die dijk was toen 925 jaar en hun gemeente met die naam is pas uit 1942), is destijds op die dijk een zeer langerekte zuurkooltafel gebruikt. Dat beviel goed en is later richting Alkmaar overgewaaid, waar ook nog eens een hele goede slager zit voor de worst.

  Rond 1573 bestond zuurkool nog niet, die is ergens rond 1860 vanuit Duitsland naar Langedijk gekomen. Maar het is lekker, het is gezellig, hoort bij de regio en geeft een ouderwets tintje. Dus wat wil je nog meer.

 10. @Sjoerd: Op die expositie rook het ook nog eens naar chocolade, dan krijg je nog meer trek.

 11. @Bertie: Trix lijkt ook met het jaar te krimpen. Dat is niet vreemd en doen we uiteindelijk allemaal. Maar ik denk dat dat effect vergroot wordt, omdat ze (uit veiligheidsredenen?) steeds vaker de hoge hakken in de kast laat.

 12. Eigenlijk snap ik niet wat die Alkmaarders nou helemaal vieren met die victorie. In Vaassen hebben ze helemaal nooit Spanjaarden toegelaten. Daar hoor je ons ook nooit over.

 13. @Mack: Zo valt er ook nooit wat te vieren. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: