Mrt-04: Mooie Parels Fijne Parels

Afgelopen zaterdag was ik in Utrecht en woonde ik in het Centraal Museum de bekendmaking en uitreiking van de prijzen bij aangaande de Blogparel-2013. Allereerst was het nog even zoeken om in de kapel achterin uit te komen. Een prachtige zaal die dra volliep met een persoon of 60. De sfeer was goed. Veel bloggers kennen elkaar al, maar zijn ook erg benieuwd naar de personen achter de blogs die ze nog niet kennen.

Eigenlijk hoor ik erg tot die laatste groep. Op mijn blog staat geen foto en geen achternaam. Als er goed gezocht wordt, dan staat er wel dat ik een ruim middelbare man ben en dan houdt het zo ongeveer op. Een aantal kenden mijn blogsels en het is maar de vraag of mijn verschijning in levende lijve aan hun voorstelling voldeed. En anders maar niet. Mij gaat het niet om mijn uiterlijk, maar om de zaken waar ik over blog.

In tegenstelling tot eerdere jaren heb ik niets gedaan aan deze Blogparel. Nou ja een klein verhaaltje bij aanvang en hier linksboven een link. Nomineren werd niets. Ik had het de laatste maanden te druk en kon me er niet toe zetten om goede blogberichten op te sporen en in te sturen. Uiteindelijk vond ik er een bij Marius van het RaDa, die ik nu in Utrecht voor het eerst de hand mocht schudden. Hij had een zoveelste bericht gewijd aan zijn troetelgedeputeerde Hooijmaijers, die onlangs een gevangenisstraf van 4 jaar kreeg opgelegd. Deze provinciale oppergraaier is natuurlijk een cadeautje als je in Haarlem woont en je je betrokken voelt bij de stad en de provincie.

Toch heb ik dat fraaie verslag niet ingestuurd, omdat er al een nominatie voor een ander blogbericht van het Rada was. Voor je het weet worden de stemmen hierover verdeeld en zwak ik met mijn inzending die andere nominatie af.

Minstens zo leuk vond ik het dat Peter, de organisant van de Blogparel, mij gevraagd heeft om deel te nemen aan de jury. Maar ook dat kwam in de tijd dat ik het veel te druk had met andere bezigheden. Daarbij vind ik mezelf niet echt geschikt waar het taalvaardigheid betreft. Op school had ik een hekel aan Nederlands, Frans en Duits en heb mijn uiterste best gedaan om zo min mogelijk tijd aan die vakken te verdoen. Boeken heb ik nooit gelezen. Dwz wel lesboeken, waar dat niet anders kon en naslagwerken om iets op te zoeken. Maar ‘lekker een boek lezen’ heb ik nooit als ‘lekker’ ervaren. Voor mij was en is dat werken. Een uitzondering zijn de boeken van Tom Poes, maar die zijn dan ook voor de helft gevuld met mooie tekeningen.

Achteraf had ik wel goed in de jury gepast voor een bredere kijk op blogs. Dat letterkundige deel was goed vertegenwoordigd, maar zelf vind ik een blog meer dan alleen een stuk text. Een goede indeling die aanzet tot lezen en een illustratie die de text versterkt vind ik zelf erg belangrijk en echte lezers talen daar vrijwel niet naar.

Eigenlijk vond ik van de inzendingen Les Clochards het beste, maar die zou bij mij afvallen wegens te weinig berichten per maand. Een echte blogger hoeft van mij niet dagelijks te bloggen maar eens per week vind ik wel het minimum. Makbouli, die ook een zeer fraai verhaal had, haalt dat evenmin. En zo waren er meer die ik onder sporadische verhalenschrijvers schaar en niet onder bloggers.

Terecht werd opgemerkt dat Simon Carmiggelt onze Nederlandse oerblogger was. Die was een stuk productiever en al zijn verhalen betroffen eigen waarnemingen. En dat laatste vind ik ook erg belangrijk. Schrijven over iets dat we op het Journaal hebben gezien is leuk, maar wordt pas bloggen als je er daarna even gaat kijken en je eigen bevindingen in een blog zet. Ik geef toe dat het lastig is om even naar Afghanistan af te reizen. Aan de andere kant zijn er voldoende Afghaanse bloggers en is er voldoende materiaal in de eigen omgeving die de aandacht vragen.

Dat brengt me bij mijn ‘Regio-Blogs‘. Begin Januari schreef ik daar al iets over en door de drukte heb ik pas de laatste 3 dagen de kersen op deze taart gedrukt. Het begon er mee dat Blogspot een mooie RSS-optie heeft om de laatste blogberichten op actualiteit te sorteren. Die lijst bevat nu 113 verschillende blogs. Het voordeel is dat ik op deze manier zo kan zien of een blogger (m/v) de pijp aan Maarten of Maartina heeft gegeven. Iets waar andere ‘bloggidsen’ in uitblinken; je komt er wel op, maar gaat er ook nooit meer van af. Web-log bestaat al 2 jaar niet meer en nog steeds zie je lijsten met bloggers die nog op web-log actief zouden zijn. Mijn lijst mag minder lang zijn, maar door wat beter redactie te voeren hoop ik dat de kwaliteit een stuk beter is.

Al snel bedacht ik om er een interactieve kaart bij te plaatsen. Niet alleen omdat ik dat zelf handig vind en zoiets niet (meer) op het internet kan vinden, maar ook als bladvulling. Die lijst met logs komt namelijk alleen in de zijkolom en kan ik niet in de hoofdkolom krijgen. Niet erg, want met die kaart er bij wordt het inmiddels wel wat. Daar staan 75 blogs op die ik aan een regio of plaats kan koppelen. Zo kan je zien of er iemand in de buurt over de woonplaats, gemeente of regio blogt.

Als laatste heb ik zojuist 2 lijsten onder de kaart gezet met daarbij de bloggers van de blogsters gescheiden. Zelf vind ik dat niet zo noodzakelijk, maar een blogster vroeg hier destijds om en het kwam mij nu wel goed uit. Want ook met deze lijsten erbij is nog steeds de zijkolom langer dan de hoofdkolom. In die 2 lijsten heb ik wat trefwoorden gezet die een blogger of blogster in mijn ogen typeren. Van een aantal blogs, die ik al jaren bezoek, niet echt een probleem en bij de anderen heb ik even in de tags en categoriën gespiekt.

Voor die laatste 2 lijsten ben ik het minst pietluttig. Liefst wel eens per week of vaker een bericht dat ergens over gaat. Als het laatste serieuze bericht 4 maanden of ouder is dan gaat het blog uit de lijst. Dus maandelijks een youtube-linkje plekken om in deze lijst te blijven gaat niet werken. Voor de kaart geldt dat er regelmatig over de eigen regio moet worden geschreven. Omdat ik er niet zoveel kan vinden ben ik daar erg ruimhartig in en als de kaart voller wordt, dan scherp ik het ‘beleid’ natuurlijk aan. Voor de lijst aan de linkerkant is regelmatig bloggen het belangrijkste. Bertine, Jolie, Berend Quest en Voetnoten zitten duidelijk in de degradatiezone.

Terugkomend op de Blogparel, daar vond ik een paar fijne parels die ik nog niet kende. Marten Heijs (de winnaar), Dagtaak en Kantelpunt zijn dus toegevoegd. ColumnX heb ik bij de webmagazines linksonderaan geplaatst. Een aantal kende ik al en stonden al in mijn overzicht. Anderen spraken me niet aan of bloggen mij te weinig om ze toe te voegen.

Het ‘grappige’ is dat gelijktijding Ben Blogtrommel en Irene Mightymusings ook een soort Blogparelverkiezing (MightyBlogAward 2013) hielden. Zou wat mij betreft best bij elkaar kunnen, omdat de uitgangspunten weinig verschillen. Daar won Eef blogt, die ik met Mary Sjabbens en Margo Vonk aan m’n overzicht heb toegevoegd. Anderen stonden er al bij of voldeden niet echt. Margo Vonk heeft ook de kaart gehaald omdat ze regelmatig over haar omgeving blogt.

Het geheel is te bewonderen op ximaar.blogspot.nl Op dat weblog staat meer van mijn gepruts, maar op de beginpagina verschijnen nu alleen de lijsten en overzichtskaart.

Geplaatst op 2014-03-04, in Kiesmatig, Webmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ik moet het niet hebben van dit soort verkiezingen. Ik ben blij dat ik een redelijk vaste kern heb die bij elkaar komt kijken en zo toch elkaar ook leert kennen.

  2. Oh ja die lijst van jou, daar moet ik eens vaker kijken. Ik weet niet of ik 1x per week kan bloggen hoor, dat is wel wat veel gevraagd van een pensionada of wat er voor doorgaat. En die blogparels vind ik niet zo interessant eigenlijk. Ik heb geen enkele ambitie, ik schrijf voor mezelf eigenlijk, als ik mijn ei kwijt moet, komt er een logje. En hoewel ik reacties hartstikke leuk vind, zou ik evengoed blijven bloggen als er geen reacties kwamen. Denk ik.

  3. @Margo: Je laatste 5 berichten volgende gemiddeld binnen 5 dagen, dus nog ruim binnen een week. ;-) Probleem is dat er ‘bloggers’ zijn die maar 3x per jaar iets schrijven. Dat valt bij mij dus niet onder bloggen.

    Veel bloggers schrijven gewoon omdat ze iets kwijt willen. Ik heb daar ook last van. Ambitie heb ik wel, maar niet om een prijswinnende blogger te worden. Anders had ik wel iets van mezelf genomineerd. Vaak vind ik de inzichten van een blogster of blogger belangrijker dan de verpakking in mooie volzinnen waar geen schrijfvout in te bekennen is.

  4. @Sjoerd: Deze 2 verkiezingen zijn vooral bedoeld om blogs meer bekendheid te geven. Zo trof ik er dus een handvol die ik nog niet eerder had gezien.

  5. Kijk. Altijd leuk om je blog genoemd te zien. Maar nu moet ik dus… Volgens mij gaat het vanzelf. Meer dan een keer per week is geen probleem en natuurlijk gaat het vooral over Buren. Leuk stadje… Ik ga eens kijken op al die lijsten van je!

  6. @Margo Vonk: (Noem even je volledige naam omdat hierboven al een andere Margo heeft gereageerd.) Om op de lijst te komen stel ik een soort drempel, maar de drempel om er van af te raken is veel lager. En aangezien ik je er al op heb gezet is alleen die 2de drempel van een maand van toepassing. En ook die grens is maar een indicatie. Dwz ik wil er eerst nog wat ervaring mee opdoen. Maar ik wil niet een lijst aanbieden waar blogs op staan waar al maanden niets meer aan gebeurd. Helaas zie ik dat maar al te vaak.

    Buren vond ik destijds erg leuk, maar destijds is wel een jaar of 25 geleden. Inmiddels heb ik bedacht om ook eens in Buurmalsen te kijken als het zo uitkomt. Volgens mij ben ik ook nog nooit in Geldermalsen geweest, behalve dat ik het vanuit de trein heb gezien.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: