Mrt-13: Alkmaar kiest niet

Zie hier een fragment van de website der gemeente Alkmaar:

Alkmaar plaatst op 19 maart geen stembussen en tuigt niet alle onzin op die bij de lokale verkiezingen horen. Dat scheelt veel plakborden voor een minderheid die de moeite zal nemen om te stemmen. Onze stadsregering van Victor de eerste vindt dit onzin en nergens voor nodig.

Helaas kan ik het daar mee eens zijn. Na zo’n verkiezing verandert er niets. Alkmaar heeft een soort 2-partijenstelsel, met aan de ene kant de PvdA (Partij van de Arbeid) en aan de andere kant de OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar). Daar tussen zit een handvol splinterpartijtjes, waarvan op dit moment VVD, CDA, SP en D66 met de OPA heulen en de rest in de oppositie zit.

Om mee te doen met de coalitie moet je doen wat de OPA wil. Om die reden is de SP hier een liberale pro-autopartij geworden. D66 was tot 2 jaar terug een van de betere oppositiepartijen, met slimme vragen en zinnige voorstellen. Daar hadden ze niets aan, want ze zaten niet in de coalitie (die niet naar hen en de rest van de oppositie luistert).

Twee jaar terug ging het mis met de TON (Trots) en een paar andere partijleden die opstapten en daarmee uit de coalite vertrokken. De coalitie verloor zo haar absolute meerderheid. D66 mocht dat gat vullen en is nu net zo waardeloos in de weer als de SP en de andere OPA-inschikkelijken. Slimme vragen en zinnige opmerkingen hoor en lees ik sinds die niet meer uit de D66. Ook zij lezen nu netjes voorgekookte inhoudsloze verhaaltjes voor in de raadszaal.

Hoofddoel van de OPA is het terugdraaien van alles wat door de PvdA is verzonnen. De Kanaalkade, Noorderstraat en Yxie zijn daar goede voorbeelden van. En verder maakt deze partij zich vooral druk over de binnenstad, meeuwen en hondepoepzuigers.

De PvdA is even groot als de OPA, maar staat de laatste jaren buitenspel. Eigenlijk is hun doel vooral alles terugdraaien wat de OPA heeft teruggedraaid. Om het extra irritant te maken doen ze dat op een betweterige manier. Een manier waar je geen vrienden mee maakt. GroenLinks steunt de PvdA en staat derhalve net zo buitenspel.

Eigenlijk maakt het dus niet veel uit en gaan verkiezingen niets opleveren. Victor (bij wie de Alkmaarse victorie eindigt) gaat zijn klus afmaken. Binnenkort haalt ie de 2e Friesebrug weg, komt er weer 2-richtingen autoverkeer op de Bierkade en krijgen we weer doorgaand autoverkeer op de Langestraat. Met deze kruideniersmentaliteit gaat ie de binnenstadwinkeliers er weer helemaal bovenop helpen.

Advertentie

Geplaatst op 2014-03-13, in Alkmaar, Kiesmatig, Ximatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Kop op. Het is in veel gemeenten niet anders. Gebrek aan talent, interesse, betrokkenheid. Zowel aan de kant van de de raadsleden als ook aan de kant van de kiezers. Alle initiatieven ten spijt om de afstand tussen beiden te verkleinen. Roeien met de riemen die wij hebben is mijn devies. En vooral niet te veel idealiseren. Ondanks alles gaat er veel goed in het dorp, de stad en in het land.

 2. @Frans L: Natuurlijk kan het altijd nog erger, zoals Bergen die om veiligheidsredenen hun gemeentehuis in Alkmaar heeft. ;-)

 3. Het wordt tijd dat we van een gemeente een goed lopend bedrijf maken…

 4. Grappig, ik was laatst ook op zoek naar de reden…

  Maar wij mogen later dit jaar toch begreep ik,
  eerst moet de fusie gemeente rond zijn toch?

  Victor krijgt het nog druk ;-)

 5. Wethouder Konijn, zie ik in die screenshot. Lijkt me toch een extra hindernis zo’n naam, als je een beetje gezag wilt uitstralen.

 6. @Frans T en Frans L: Ik heb jullie namen aangepast, zodat ik niet steeds in de war raak. Van Frans T weet ik dat hij in Alkmaar woont en van frans L heb ik een ster vermoeden dat hij in de gemeente Bergen woont.

  @Frans T: Klopt, zie ook m’n volgende bericht.

 7. @Laurent: Dat is onze versie van Merkel toen zij nog in de oppositie zat. Nu zij in de coalitie wethouder is geworden is probeert ze nog Merkeliaans over te komen, maar dat lukt niet meer.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: