Mei-15: Egmond-Zottegem

Gisteren fietste ik een klein rondje vouw. Onderweg ben ik een paar keer gestopt. Ondermeer om een slaatje te eten bij de ruïne van Egmond a/d Hoef. Daar viel me de vlag van ‘Stad Zottegem’ op:


Even later zag ik een paar mensen met een plattegrond. Zij waren bezig voor de herdenking, dat Lamoraal van Egmont 450 jaar geleden is onthoofd in Brussel. En dat schijnen ze (volgens de brochure die ik later op het internet vond) te vieren op 5 juni.

Op m’n vraag of Egmond (a/d Hoef) een stedenband heeft met Zottegem, werd ontkennend geantwoord. Toch is het wel een beetje zo. In beide plaatsen staat hetzelfde standbeeld.

Dwz die van Egmond a/d Hoef is een afgietsel van het standbeeld dat op de Markt in Zottegem staat. Bij die Markt heb ik 3 jaar geleden wat gedronken en gegeten. Mij viel toen wel een forse lantaarn op, maar de graaf van Egmont is mij daar totaal niet opgevallen.

Dat kan komen omdat die Markt en de omliggende wegen tijdelijk veranderd waren in een bouwput. Overal graafmachines en kiepwagens. Mogelijk is het standbeeld daarvoor destijds even weggehaald  of beschermd ingepakt. Maar misschien ook niet. Het viel me in elk geval niet op. En dus ook niet dat Zottegem via deze graaf verbonden is met Egmond a/d Hoef.

Deze edele (en ridder van het Gulden Vlies) stelde aardig wat voor. Zo was hij o.m. stadhouder van Vlaanderen en Artesië (het voormalige graafschap rond Arras). Maar ook van Gelre (Gelderland) en Gulik (Jülich) en de omgeving Purmerend. Zie verder wikipedia. Zelf ken ik hem dan weer van de Lamoraalsluis hier in Alkmaar.

Advertentie

Geplaatst op 2018-05-15, in Regiomatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Mooi plaatsje, Egmond (aan Zee)

  2. Gisteren fietste ik een klein rondje vouw … ik blijf hangen bij je eerste zin. Is ‘Vouw’ een wijk / buurtschap van Egmond a/d Hoef? Bestaat het werkwoord ‘vouwfietsen’? Ik vouwfiets. Jij vouwfietst. Wij vouwfietsen. Ik heb gevouwfietst. Enzovoort. Tja …

  3. @Koen: Wijken schrijf ik met een hoofdletter. Ik bedoel dus dat ik met m’n vouw fiets op pad was. Linksboven het menu heb ik meer van die constructies. Zo top ik ook lap.

  4. En fiets je zwerf. Ik heb ook wel de neiging dit soort zinnen te fabriceren, vooral als ik er met weer een gelezen heb bij jou! :-D

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: