Jun-13: Uitstekend

Dit bericht bivakkeerde al flink wat aantal jaren in m’n hoofd en borrelde weer eens op toen Guidje twitterde dat de Zweedse fietsers bij het afslaan geen hand uitsteken. Hier in de regio Alkmaar zijn ook voldoende mensen die klagen dat fietsers hun hand niet uitsteken voor het afslaan.

En dat laatste is niet waar. Sterker nog fietsers steken hier te vaak hun hand uit. Daarvoor 2 beruchte voorbeelden. De eerste is de Bergerhoutrotonde. Hier van opzij:


En hier van boven met een ingeschetst fietsertje:

Als fietsers deze rotonde volgen, dan steken ze voor elke auto-afrit hun linker hand uit om aan te geven dat ze ‘rechtdoor’ gaan en voorrang nemen. Vrijwel elke Alkmaarse fietser of fietsster doet dit. Bij mooi weer deed iemand van buiten Alkmaar dat niet en een cabriolettist riep meteen: ‘Hee, kan je je hand niet uitsteken!’ En het hoeft inderdaad niet. Als fietser ga je volgens de wet rechtdoor, als je op de rotonde blijft fietsen.

Dat linkerhand-uitsteken gebeurt hier ook bij andere grote en drukke rotondes, zoals die in de Vondelstraat en de Bergerweg. Mannen, vrouwen en kinderen (ook met een migratie-achtegrond) doen het allemaal. De enige groep die het minder doet zijn ouderen op een e-bike. Een deel daarvan durft niet het stuur op zo’n plek voor de helft los te laten.

Voorbeeldje 2 is de noordelijke afrit van de 2e Friesebrug. Ook hier op een eigen foto:

En hier van boven schematisch weergegeven:

Fietsers zijn ook hier bang dat rechtsafsalaande automobilisten hen snijden en aanrijden als ze niet met hun linkerhand aangeven dat ze rechtdoor gaan. Er zijn wel fietsers die dat niet doen, maar die komen er vast minder vaak. De meeste Alkmaarders doen het steevast.

Maar ja, bij beide situaties is het dan weer wel zo dat dezelfde fietsers meestal geen rechterhand uitsteken als ze de rotonde verlaten of na de Friesebrug rechtsaf richting Schermer gaan. En ook dat is verklaarbaar. Er is in beide gevallen geen sprake van (mogelijk) kruisend autoverkeer. Bij de brug ga je namelijk van een vrijliggend fietspad naar een vrijliggend fietspad. Auto’s kunnen/mogen daar niet komen. Bij de rotonde ga je van eenvrijliggend fietspad naar een fietsstrook met een doorgetrokken streep, waar auto’s dus ook niet mogen komen. Dus wie informeer je eigenlijk met het uitsteken van je rechterhand?

Voor alle duidelijkheid; ik steek wel m’n hand in alle situaties uit en doe dat zelfs als voetganger. Dat geeft leuke effecten als ik langs de weg naar een zebrapad loop en m’n hand uitsteek om aan te geven dat ik de zebra over ga. Auto’s staan dan al stil nog voordat ik voor de zebra sta. Kortom service van beide kanten.

Geplaatst op 2019-06-13, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Aj, als Amsterdammer zou ik hier een goed voorbeeld aan moeten nemen.
  Ook al zegt elke Amsterdammer dat de fietsproblemen door de toeristen komen.

  Vriendelijke groet,

 2. Ik doe het ook altijd, voor de duidelijkheid en ik heb geen zin om door een auto geschept te worden.
  Langebalkweg-Harselaarsweg is ook situatie, vanaf de brug ri. HHW ga ik rechtdoor en steek ook mijn linkerhand uit en toch let niet iedereen op.

 3. Ik steek op een rotonde alleen mijn hand uit, naar rechts, bij het verlaten van de rotonde: dan weet een automobilist die daar ook rechtsaf wil dat hij/zij mij geen voorrang hoeft te geven, alleen voldoende ruimte zodat we beiden veilig rechtsaf kunnen slaan.
  Ik let overigens wel op of automobilisten me wel echt voorrang geven als ik op de rotonde blijf..

 4. Ik zou ook voor mijn eigen veiligheid daar een hand uitsteken. Hier zie je vaak dat ze de hand naar voren steken om aan te geven dat ze op de rotond blijven.

 5. Nicole Orriëns

  Ik steek ook altijd netjes mijn hand uit. Hoe moeten ze anders weten wat ik ga doen? Ik vind het voor mijn eigen veiligheid ook goed om te doen.

 6. Overigens zijn er ook in Ede mensen die met hun linkerhand aangeven dat ze op de rotonde blijven.

 7. Duidelijkheid/Veiligheid voor alles denk ik dan maar. Ik steek ook altijd mijn hand uit op de plekken die je beschrijft.

 8. Het zou fijn zijn als automobilisten ook hun richting aangaven. Gebeurt steeds minder.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: