Feb-26: De Putin-Variant

Als je de omslag in het nieuws ziet, dan krijg je de indruk dat Corona voorbij is:


Eigenlijk kregen we die indruk al een maand eerder…

..toen Rutte het niet meer nodig vond om zijn minister voor Volksgezondheid bij te staan.

Een dik jaar probeer ik de trend van Corona bij te houden. Niet door de het aantal besmettingen, maar door het aantal dagelijkse coronadoden. Hieronder de lijst voor het midden van februari.

Voor het vergelijk kan je die van midden-januari er naast zetten. En dan valt op dat de ellende nog steeds in Oost-Europa rond Bulgarije het ergst is. Bulgaren laten zich bijna niet inenten en vinden corona maar een hoax. Dat levert dagelijks bijna 20x zoveel coronadoden op vergeleken met Nederland.

Maar corona houdt ook nog altijd huis in Ukraïne en Rusland. Die scoren 10x zo hoog als in Nederland en hun aantallen zijn nog altijd in stijgende lijn. Volgens mij gaat zo’n oorlog daar nog een schep bovenop doen. Mensen zit op elkaars lip in schuilkelders en ook de Russische militairen zullen geen anderehalve meter bewaren. Het zou me niets verwonderen als door dat gedoe een aantal grote uitbraken komen en misschien wel een nieuwe Putio-variant.

In Rusland vallen op dit moment gemiddeld 780 coronadoden per dag en in de Ukraïne 250. Daarmee zou corona wel eens dodelijker kunnen zijn dan de oorlog die daar gaande is. Die oorlog is er overigens al 8 jaar gaande en daarbij zijn 14.000 doden gevallen. Door de invasie van Rusland zal dat getal flink oplopen.

In NL denken we dat corona achter de rug is. Dat dachten ze ook in Denemarken, waar nu het aantal doden bijzonder hoog is. Ze zijn goed gevaccineerd en hielden zich goed aan de regels. Nu ze die regels hebben losgelaten gaat het er flink fout. Israel was ook zo’n lichtend voorbeeld waar het nu flink fout aat. Of het zo fout zal gaan in NL is nog te bezien. Er is een zeer lichte stijging van het aantal doden waar te nemen.

Wereldwijd is corona ook zeker niet voorbij:

Naast Oost-Europa, scoren de USA en de EU ook nog altijd hoog. Al met al zijn er wereldwijd officieel ruim 7 miljoen mensen aan overleden. In werkelijkheid zal dat een stuk hoger zijn, omdat niet overal de registratie op orde is. Geldt ook voor Nederland, die vooral bij aanvang er goed naast zat. Die 7 miljoen zal waarschijnlijk tussen de 10 en 14 miljoen liggen. Dat is wel minder dan de bevolkingstoename in China van circa 30 miljoen in dezelfde 2 jaar.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-26, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Vanochtend was ik bij Appie in Kerkrade. 80 procent zonder mondkapje en derst, waaronder ouderen zoals wij, gewoon nog met mondkapje. Ook houdt ik nog steeds afstand van mensen. Na de carnaval zien we wel weer, maar nu nog niet…

  2. Net als de Correspondent schrijft Ximaar niet over het weer maar over het klimaat……

  3. Ik draag dat masker ook nog steeds in de supermarkt. Niet buiten. Daar is aanzienlijk minder besmettingsrisico. Maar de ventilatie is in 2 jaar tijd nog steeds niet verbeterd. Ook veel scholen hebben een ongezond binnenklimaat. De meest effectieve maatregelen zijn niet genomen. Vaccins die tegen de nieuwe variant beschermen zijn (nog) niet beschikbaar. Gelukkig maken die de meeste mensen minder ziek.

  4. Ik heb vandaag Zweden toegevoegd aangezien hun getallen nogal achterlopen. Dwz ze kunnen het na 14 dagen nog steeds aanvullen, maar dat zal minimaal zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: