Apr-07: Postcoderitis

Vandaag las ik een stukje in de NHD-rubriek 60 seconde over het verdwijnen van de plaatsnamen rond Schoorl. Daarin werd gesteld dat de gemeente de reden niet zo snel aan kon geven.

Voor de 112-Meldkamer Noord-Holland Noord heb ik enkele jaren terug o.a. dit soort zaken uitgezocht aan de hand van officiele stukken van de gemeentes. Een gemeente mag zelf bepalen welke gemeentedelen zij hanteert, maar moet voor het opheffen of wijzigen van een plaatsnaam een officieel besluit nemen en de Politie, CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), telefoonboek- en o.a. landkaartenmakers daarvan op de hoogte stellen.

Bij de inlijving van de gemeente Schoorl zijn de woonplaatsen Camperduin, Hargen en Schoorldam opgeheven en vallen nu onder de naam Schoorl. Groet bestaat nog. Bregtdorp, Catrijp en Aagtdorp waren al eerder geschrapt. Groet is nu dus een soort enclave geworden binnen de woonplaats Schoorl.

Grappig/Lastig is dat de Heereweg door al deze (voormalige) dorpen loopt. Vanaf Camperduin gezien krijg je dus eerst Heereweg Schoorl, daarna Heereweg Groet en vervolgens weer Heereweg Schoorl.

Dit is vrijwel zeker bedacht door o.m. het GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie) te koppelen aan de postcodegetallen. Groet heeft een eigen 4-cijferige postcode en de postcode van Hargen, Camperduin en Schoorldam (west) was altijd al die van Schoorl. De keuze is dus eigenlijk (onbedoeld) gemaakt door de postcodebedenker(s). De kernen van de voormalige gemeente Egmond hadden elk een eigen postcode en deze woonplaatsen hebben dus nog hun eigen naam.

Die postcodetruc is niet beperkt tot de gemeente Bergen NH, maar ook Harenkarspel, Niedorp en bijvoorbeeld Anna Paulowna kunnen er wat van. Zo heten Krabbendam en Schoorldam (oost) nu Warmenhuizen te zijn omdat zij allen dezelfde postcode hebben. Van Ewijcksluis valt binnen de plaats Anna Paulowna omdat zij ook een postcode delen.

Haringhuizen en Barsingerhorn (gemeente Niedorp) is ook een postcodedeelprobleem dat enkele jaren terug het nieuws haalde.

Het is echter zo dat al die kleinere plaatsen een eigen letterreeks binnen een postcode hebben. Daarmee is het wel mogelijk om op postcode en letters onderscheid te maken tussen de plaatsnamen.

Onder de plaatsnamen staan de postcodenummers.

Formule om de ‘Schoorlse’ postcode naar de oude woonplaatsen om te zetten:

1871GK t/m 1871GW => Camperduin
1871GZ => Hargen (aan Zee)
1871PH t/m 1871PT => Hargen
1871PC t/m 1871PG => Schoorldam (gemeente Bergen NH)
1871 overige postcodes => Schoorl

Het is dus te doen, maar woonplaatsen opheffen is schijnbaar gemakkelijker.

Geplaatst op 2006-04-07, in NH-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. Ze maken het wel heel erg ingewikkeld allemaal, en dat is nergens voor nodig.

 2. Ik ben blij dat ik het niet begrijp want het lijkt mij erg ingewikkeld.

 3. Na drie zinnen was ik je kwijt.

 4. @Mack en anderen die niet in de buurt wonen: Ik heb er maar een landkaartje bij gedaan, met (voormalige) plaatsnamen en hun postcodes. Ik zou ook graag naar het krantenartikel willen linken, maar dat gaat nogal lastig. Het is alleen in de papierenkrant verschenen en niet op de website.

 5. @AMhg: Met diezelfde postcodetruck is Neck verdwenen in Wijdewormer. :)
  Dat is natuurlijk lastig. De Nekkerweg in de Beemster (die toch al verkeerd geschreven was) zou dus nu de Wijdewormerweg moeten gaan heten. :)

 6. Plaatsnamen laten verdwijnen, dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Mijn oude woonplaats is nu opgegaan in de gemeente ‘Lansingerland’. Ik geloof wel dat de postcode het zelfde is gebleven. Nu hebben ze een gebied gecreeerd met ongeveer 40.000 inwoners denk ik.

 7. @Hette: Gemeentenamen worden met de landelijke overheid vastgesteld. Daarin zitten tegenwoordig oficieel ‘gemeentedelen’. Dat zijn wijken en een groep van die wijken kan een woonplaats zijn. De namen van woonplaatsen en wijken mag de gemeente zelf bepalen.
  Veel gemeentes hebben een soort grootheidswaanzin en willen maar 1 plaatsnaam die gelijk is aan hun gemeentenaam. Vaak willen de inwoners dit niet en ook landkaartenmakers en ANWB zitten er mee. Alkmaar en Den Helder hebben tegenwoordig elk maar 1 plaatsnaam (dus hun gemeentenaam), dat houdt in dat Koedijk, Oudorp, Julianadorp en Huisduinen officieel niet meer bestaan. Toch zijn er nog ANWB-wegwijzers naar deze voormalige dorpen.
  Alkmaar heeft circa 20 postcodenummers tussen 1800 en 1832. Meerdere postcodenummers in een gemeente is vrij normaal. Bij kleinere woonkernen is er vaak maar 1 postcodenummer en bij nog kleinere kernen worden postcodenummers gedeeld tussen 2 of meer kernen zoals in Schoorl. Later verzint zo’n gemeente dat het maar handiger is om per postcodenummer 1 plaatsnaam te hanteren. Vandaar dat Camperduin, Hargen en Schoorldam nu ook Schoorl heten. Dat is terug te vinden in bijvoorbeeld het telefoonboek, die dus Camperduin en dergelijke niet meer kent.
  Hoorn heeft (of wilde dat) ook een tijdje 1 woonplaats gevoerd binnen hun gemeente, maar is daar weer op terug gekomen. Nu bestaan ook weer de plaatsen Blokker en Zwaag. Vooral tussen Hoorn en Blokker is flink gebouwd om de grens tussen deze woonplaatsen te laten vervagen. Daar is de gemeente Hoorn dus niet mee weggekomen. :)

 8. Groot probleem bij dit soort grappen is vaak dat diverse straatnamen in meerdere kernen voorkomen wat bij een samenvoeging onder één naam tot nogal wat verwarring kan leiden en soms zelfs straatnaamwijzigingen noodzakelijk maakt: twee keer een Dorpstraat, een hoofdstraat en een Kerkstraat in één plaats is niet echt handig(met alle overlast en kosten voor aanwonenden, die vervolgens nog jaren post niet ontvangen of juist verkeerde post krijgen omdat die nog aan een oud adres is gezonden.

 9. @Frans54: Officieel is het al jaren niet meer toegestaan om binnen 1 gemeente dezelfde straatnaam-huisnummercombinatie te hebben. De straatnamen die door verschillende dorpen lopen mogen wel eenzelfde naam hebben, als de huisnummers maar doorlopen. Zo is er in gemeente Langedijk de Dorpsstraat die door 4 woonplaatsen loopt en nummers heeft tot boven de 1000.
  In Alkmaar hebben ze enkele jaren terug nog een straat om moeten noemen. Zo was er 2x een Sportlaan. 1 in Alkmaar en 1 4km verderop in Koedijk dat dus nu ook Alkmaar heet. Officieel hebben ze nu verschillende namen, 1 heet geloof ik Sportlaan-Alkmaar, maar op de straatnaambordjes is dit niet te zien.
  Vooral hulpdiensten hebben last van dit geklooi. Een Koedijker zal wel zeggen dat er iets mis is op de Sportlaan in Koedijk, maar een nieuweling noemt dat netjes de Sportlaan in Alkmaar. Voor je het weet gaat de brandweer of een ziekenauto richting verkeerde Sportlaan.

 10. Dat hernummeren werkt alleen echt lekker als de straten op elkaar aansluiten/in elkaars verlengde liggen, maar ook dan blijft het probleem voor de bewoners dat ze iedereen van het nieuwe huisnummer op de hoogte moeten stellen en dat nog jarenlang post voor bv nummer 126 (dat nu nummer 874 heet) verkeerd bezorgt wordt

 11. Dat omnummeren en omnoemen is allemaal lastig voor de bewoners en de gemeente. Het is vaak kostbaar en je hebt er jaren last van.
  Toevallig heb ik nog even bij onze Sportlanen gekeken, het lag om mijn route. Bij de Sportlaan in Alkmaar zijn de straatnaamborden weggehaald. Niet dat dat wat uitmaakt, want iedereen weet dat het AZ-stadion aan de Sportlaan ligt.
  Dat was ook het lollige, er waren politieraporten opgemaakt in de Koedijker Sportlaan voor voetbalvandalisme. Utrechtsupporters gaan daar echt niet naartoe om heibel te schoppen. :)
  Er is nog een variant, zo bestaat er een “Midwouder Dorpsstraat”. Die flutten dus gewoon hun plaatsnaam ervoor. :)
  Ik ben trouwens wel benieuwd of het de gemeente Emmen gelukt is om geen dubbele straten in hun gemeente te hebben. Die gemeente bestaat uit zo’n 50 dorpen en beslaat 1/5de van heel Drenthe.

 12. Grootste probleem zijn meestal de drie die ik al noemde: Kerk- Dorp- en Hoofd-straat. In Smallingerland komt de straatnaam “Buorren” nogal wat keren voor, zal van de zomer als het weer is om wet verder te fietsen eens zien of ze zich wel aan de regels houden en de nummering door laten lopen. Die dorpen liggen behoorlijke einden uit elkaar en in verschillende richtingen rond Drachten. Ook Fabrykswei en Fabrieksloane komt trouwens vaker voor.

 13. @Frans: Je mag van mij altijd een stuk fietsen, maar in dit geval is het wat handiger om te surfen met postcode.nl. Die Buorren kwam ik tegen in 3 Smallingerlandse dorpen: Oudega, Rottevalle en Houtigehage en ze hebben allemaal lage overlappende huisnummers. Dus daar heeft men zich nog niet aan die regel gehouden. Misschien gebeurt dit nog, of is Provincie Fryslân minder lastig. In de 30 gemeentes van Noord-Holland Noord die ik daarop gecontrolleerd heb komt het behalve die Sportlaan niet meer voor.

 14. En dan heb je ook nog de Wester-Buorren en Easter-Buorren die in de volksmond het ook meestal zonder die toevoegingen moeten doen.

 15. Lekker handig voor de 112-meldkamer in Leeuwarden.
  Melder: “Ik heb brand aan Buorren 38 in Smallingerland.”
  Centralist: “sorry, kunt u geen Fries spreken?” :)

 16. Jammer dat die namen er niet meer zijn straks , Hargen en Camperduin zijn mij goed bekend , heb zelfs in Catrijp gewoond maar dat bestaat al een lange tijd niet meer.

 17. @M-J: Ik had het logischer gevonden als ze het Groet hadden genoemd. Nu heb je 3x Schoorl aan Zee: de originele, Hargen aan Zee en Camperduin.

 18. Ik kan me nog een familie C. herinneren in de Wogmeer, de huisnummers werden verplaatst wegens tussengeplaatste huizen, de gemeente veranderde naar Hensbroek en later zelfs naar Ursem, maar goed is het nooit meer gekomen, vooral niet omdat veelmensen daar toch dezelfde naam ( en voorletters ) hadden….. Dankbaar uitzendingsmateriaal voor Kassa, Ook dat nog en de Ombudsman. Ik denk dat de KPN daar toch leering uit getrokken heeft, en alles lekker bij het oude laat.

 19. @Brownie: Wogmeer is ook officieel van de landkaart gehaald. Het is opgedeeld over de gemeente Obdam en Wester-Koggenland. Geen van beide wil de naam Wogmeer gebruiken. De blauwe borden staan er nog wel, maar in het GBA en het telefoonboek heet het tegenwoordig Hensbroek en Spierdijk te zijn. Daar ligt ’t nog puur zo’n stukkie vanaf. Hensbroek en het Wogmeerderdeel van Hensbroek hebben postcode 1711 en Spierdijk en het Spierdijkerdeel van Wogmeer hebben beide 1643. Dus ook weer hetzelfde postcodegedoe. Ik was hier toen ook al tegenaangelopen.

 20. Laat het ze maar niet horen . . . .

 21. Ik heb het nog steeds over Wogmeer en de Langereis (is zelfs over 3 gemeentes en 3 districten verdeeld), maar kijk hier maar even wat de officiele plaatsnamen zijn voor de Wogmeer.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: