Jun-06: Van Klokhuis tot Sushi

(Wederom een vulberichtje. Ik ben nog steeds bezig met het uitmesten van mijn huis en het snoeien van de tegels. Daar is het prima weer voor. Sinds de winter heb ik niets meer aan mijn tuintje gedaan door andere drukte en het koude weer. Gevolg metershoog onkruid op de gekste plekken. Tussendoor ben ik met een dozijn flink tijdvretende items voor de Fietsersbond bezig. Veel mailen, bellen, bekijken en bijeenkomsten. Ik ben ook met een groter regionaal bericht bezig. Dat schiet inmiddels aardig op, maar laat nog wat dagen op zich wachten. In de tussentijd iets over de Keuringsdienst van Waarde.)

Mack gaf aan dat de TV tegenwoordig niet zoveel voorstelt. Daar ben ik het niet mee eens, maar ik kijk waarschijnlijk op een andere manier. Ik kijk online en zoek zo programma’s uit die me aanstaan. Vaak het Journaal van 18 uur, stukjes Nieuwsuur en even door De Wereld Draait Door scannen. Dat laatste is een druk programma, maar wel erg gevarieerd en soms over onderwerpen die je maar zelden op TV ziet. Gelukkig is dat programma in zomerslaap en heb ik dus meer tijd over voor opruimen en uitmesten.

Een van de beste programma’s vind ik de Keuringsdienst van Waarde. Eigenlijk is dat een heel setje, want De Slag om Europa, De Slag om Nederland en zelfs De Rekenkamer zijn zogenaamde spin-offs met een vergelijkbare aanpak en deels dezelfde mensen die er aan meewerken. Het gaat om populaire huishoudjouralistiek over voedsel, huisdieren of vreemd verlopende projecten. Ze bellen in het begin wat rond en gaan dan ter plaatse iets bekijken en laten bijvoorbeeld door een laboratorium iets onderzoeken.

Onlangs bedacht ik dat de Keuringsdienst van Waarde een soort Klokhuis is voor mensen boven de 16. Klokhuis bestaat al veel langer en is ook een fantastisch programma, waarbij de helft een documentaire is afgewisseld met sketsjes die daar op aansluiten. Dat programma is duidelijk voor de jeugd. De Keuringsdienst van Waarde sluit daar voor een oudere leeftijdsgroep op aan. Alleen geen sketsjes meer, maar wel op een zeer toegankelijke en lichte manier een soort documentaire.

Een van de leukste en vooral mooiste waren de 2 afleveringen over sushi. De sushi die we hier in de supermarkten treffen komt van overal behalve van Japan. Ze reizen dan ook de hele wereld af met prachtige opnames in Noorwegen, China, Duitsland en o.a. het Verenigd Koninkrijk. Als je niet van sushi houdt dan zijn het nog steeds prachtige uitzendinegn om naar te kijken.

Zelf heb ik weinig met sushi. De eerste keren dat ik dat probeerde wist ik niet dat het zo heette, pas jaren later kwam ik daar achter toen het hier meer in Nederland doordrong. Rond 1993 heb ik een half jaar voor m’n werk in Taiwanse hotels overnacht. Eerst onpersoonlijke en dure internationale, maar al snel vonden we een eenvoudigere die beter bij ons en bij ons werk pastte. Al snel was duidelijk dat dit hotel op de Japanse markt en dan metname de Japanse honkballers was gericht. Dit hotel stond dan ook vlakbij het honkbalstadion.

Regelmatig troffen van die liftvullende figuren die elkaar begroten met ‘Ush Ush!’ Ze waren dan al ingepakt voor op het veld. Taiwan heeft als voordeel dat het zuidelijker is en in de ‘winter’ komt het er bijna nooit onder de 25 graden (boven nul). In Japan wordt het kouder en dan wijken de hun honkballers uit naar o.a. ons hotel. Bij het ontbijt werd daar duidelijk rekening mee gehouden. Naast waardeloos Amerikaans witbrood en 4 soorten ommelet waren op het ontbijtbuffet ook immer rolletjes met rijst in zeewier te vinden. Ik vond en vind zeewier vies. En paar van die gevalletjes zonder zeewier nam ik wel eens mee en dat smaakte niet slecht. Kortom ik zat dus aan de sushi zonder het te weten.

Hier de uitzendingen: Sushi 1 en Sushi 2
Daaronder is te kiezen voor andere uitzendingen van de KVW.

(Dit berichtje met 665 woorden is afgeraffeld in 0 uur, 32 minuten en 47 secondes. Het zal dus wel vol staan met fouten, die ik er later ongemerkt uithaal.)

En nog 15 minuten extra, omdat ik net een fraaie Sushi-uitzending van het Klokhuis vond en net heb bekeken.

Advertentie

Geplaatst op 2013-06-06, in RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Sushi ligt me ook niet echt en tv kijk ik zeer zelden, alleen tussen vijf en zes een autoprogramma, daarna houdt het op.

  2. Ik zit ook uren in mijn tuin om het onkruid te bestrijden. Tot nu toe ben ik nog aan de verliezende hand, maar daar gaat verandering in komen.

  3. @Hans de Z: Ik heb een zeer klein tuintje waar ik veel te weinig aan doe. Ik had me voorgenomen om daar flink te snoeien, zodat ik weer de tegels en mijn tuinstoelen terug kon vinden voor de visite. Dat is niet gelukt. De visitie is inmiddels geweest en we hebben niet buiten gezeten. Daarna was voor mij de druk er weer van af en komende week ga ik wel weer verder aan de tuin … misschien … als ik zin heb … en het niet te warm of te koud is.

  4. Suchi of suschi (:-)) zelf maken is heel simpel en veel lekkerder dan de dure supermarkt-plastic-bakjes. Dan kun je er dus van alles infrommelen waar je zelf van houdt. Hier in de haven zit de allerbeste (echt) Japanse sushi-makerij (vanwege de vers vis), beroemd bij Japanners uit heel Nederland. Daar koop ik wel eens wat, om nieuwe ideeën te op te doen. Het allermeeste is zonder zeewier (wat ik wèl erg lekker vind. Het is maar hoe het klaar gemaakt en gepresenteerd wordt).

  5. @Selma: Bedankt voor de aanwijzing. Er waren toch nog 3 foutjes die ik net heb verberterd. sChijnbaar tik ik voor een h automatisCh een C. :-)

    Hier in de stad schieten de sushi-tentjes als paddenstoelen uit de grond. Je kan daar eten, afhalen en laten bezorgen. Gezien mijn ervaring zou ik wel voor de gezelligheid bij zoiets uit eten gaan, maar thuis eten hoeft van mij niet. Op Taiwan heb ik flink wat van de variaties geprobeerd en er zitten ook lekkere bij.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: