Aug-22: Den Helder vervolg

Bytheway had me (achteraf onbedoeld) een idee aan de hand gedaan; ik ging naar Den Helder, maar dan via de oostoever. We hebben het dan over de oostoever van het Noordhollands Kanaal, met daarop de woonplaats Oostoever. Op streetview zag ik een mooie weg met vrijliggend fietspad en een bord met ‘Gemeente Den Helder’. Van Frans had ik begrepen dat hij er door de Marine was tegengehouden en hun hek met wachtposten was ook op streetview te zien. Maar ik kon op de hele route geen bord vinden, die aangaf dat het hier om een doodlopende weg zou gaan en de Google-routeplanner stuurt je er moeiteloos over. Daarbij wilde ik de sluizen aan het einde van het Noordhollands Kanaal wel eens bekijken.

Nog geen 13 km van huis ging het reeds mis. Mijn voorband begon zwaar te sissen op het omwentelingsritme van m’n voorwiel. Niet gek, die buitenband is compleet versleten. Ik had wel een reserve binnenband bij me, maar met zo’n buitenband is die ook zo naar de Filistijnen. Ik stopte met het lek boven. Duwde daar op de buitenband en het sissen stopte. Ik reed een paar meter en het sissen bleef weg. De band bleef redelijk hard en ik besloot om zo door te fietsen naar de fietsenmaker in Waarland. Dat is een paar kilometer en als het nix zou worden dan kon ik altijd nog bijpompen, de binnenband toch maar vervangen of het laatste stuk naast de fiets lopen. Geen van 3 hoefde, de dichtgedrukte band hield het vol tot aan de fietsenmaker.

Hij was er nog en nog open ook. De band had ik zo gewisseld en vervolgens ben ik via ’t Veld, Moerbeek en Barsingerhorn doorgefietst naar Kolhorn. Onderweg nog wat PEN-huisjes bekeken, maar niet 1 met een hond- en/of haantegeltjes en ook geen aparte bouwwerkjes. Na een ijsje in Kolhorn werd het Wieringerwaard, Anna Paulowna en Breezand. Lekker fietsweer, geen enkele reden tot het nemen van foto’s en aan het einde stuiteren over het tegelpad door Breezand. Daar wordt je duidelijk al opgewarmd voor Den Helder.

En toen stond ik voor de ‘Kooysluis’ een sluis die het Noordhollands Kanaal met het Balgzamdkanaal naar het Amstelmeer verbindt. Net als op streetview heb ik ter plekke flink rondgekeken en kon geen enkel bord of ook maar een aanwijzing vinden dat deze weg dood zou lopen. Dat deed het dus wel. Na 3 km kwam ik dus de bewaking van de Marine in levende lijve tegen en van hen mocht ik niet verder. Zelf hielden ze vol dat er wel een bord aan het begin stond. Mogelijk heeft die er 3 jaar terug gestaan en hebben deze leden daarna niet meer gekeken of het nog zo was. Ik dacht nog: ‘Dergelijke slechtgeïnformeerden moeten Nederland beschermen.’

Er was 30 meter eerder een zijweggete naar rechts en vervolgens nog 1 naar links die me bij de Waddenzee bracht. Mooi uitzicht, maar verder ging deze verharding niet. Dus maar weer terug fietsen en alsnog de onaantrekkelijke route land de westkant van het Noordhollands Kanaal genomen. Aan het asfalt ligt het niet, maar het doorzeurende verkeerslawaai van de N250 vind ik verre van aantrekkelijk. In Den Helder zelf moet je het laatste stuk over kuilige stoeptegels. Net zo Oostduits als in Breezand en daar doe ik Oostduitsland tegenwoordig tekort mee.

In Den Helder vond ik zowaar wel een PEN-huisje met de hond- en haantegeltjes, dus die ging op de foto en staat inmiddels op de overzichtskaart. Ik was er een jaar niet geweest en inmiddels was de (winkel-)leegstand er behoorlijk toegenomen. Sterker nog, de VVV stond inmiddels ook leeg:

Thuisgekomen las ik dat de Helders VVV failliet was gegaan en later een doorstart heeft gemaakt op Willemsoord. Op de oude VVV stond geen enkele verwijzing en toen ik langs Willemsoord fietste is mij geen VVV-bord of ook maar een VVV-vlag opgevallen. Mogelijk is die inmiddels ook failliet. Het geheel zag er rond 6 uur -ondanks het fraaie weer- er een treuriger uit dan een jaar eerder en daar bleef het niet bij. Ik wilde wat kleins eten en merkte dat mijn favoriete roerbak-Chinees gesloten was. De berg post achter de brievenbus gaf aan dat die op vakantie is of erger.

Dus dan maar een andere plek voor een buitenhap gezocht,. Overal waar ik kwam werden net de terrasstoelen naar binnen gehaald. Alles ging om 6 uur dicht. Uiteindelijk bleven de houten buitenbanken van McDonalds over of ergens binnen zitten. Met mijn fietskleren aan had ik daar geen zin in. Het werd dus maar een saucijzenbroodje op het station en die was vrijwel koud.

Als Van Rossem zo’n onthaal krijgt, dan laat ie nog minder heel van dit treurige uiteinde.

Gek is het allemaal niet. Trots op Nederland is daar tegenwoordig de 2e partij achter de VVD. De wethoudster voor TON in Den Helder is een afgedankte VVD-ster uit Alkmaar. (In dit oude bericht is zij op een statiefoto te bewonderen.)

Kortom ik ging dus weer met de trein terug en kwam op die manier nog langs zo’n gezocht PEN-huisje. Niet veel later las ik een mailtje van Bytheway waaruit blijkt dat hij niet de Oostoever in Den Helder bedoelde, maar de oostelijke route eerder (zuidelijker) langs het kanaal.

Geplaatst op 2013-08-22, in PEN-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Nog een keer proberen dus…

 2. @Bob: Niet nadat ik eerst alle ander leuke buurtstadjes zoals Schagen, Medemblik, Hoorn, Enkhuizen, Purmerend, Edam, Monnickendam, Krommenie, Egmond en bijvoorbeeld Haarlem heb bezocht.

 3. Ah je hebt het ook geprobeerd, inderdaad staat er nergens aangegeven dat het een doodlopend fietspad is, vandaar dat ik er ook ben inge-trapt/fietst. Overigens is er niet veel te zien tot het marinehek vond ik of je moet pijpleidingen achter een hek het ultieme fietsgenot vinden…. ;-) Fiets en fotografeer je alleen zelf de penhuisjes die op je kaart staan? Ik kom ze ook nog al eens tegen. Overigens alvast fijne vakantie gewenst, weet je al waar je heen gaat fietsen of heb ik dat gemist in een eerder log?

  grt

 4. Het doet mij een beetje denken aan het stadje Harwich in Engeland. Daar hangt ook zo’n sfeer dat het einde van de wereld is bereikt.

 5. @Mack: In Harwich heb ik wel eens overnacht. Het stelt idd ook niet veel voor en is echt een stuk kleiner dan Den Helder. Voor mij was Harwich altijd wel een plaats waar ik doorheen kon, omdat ik er met de boot aankwam of wegging. Omdat voor mij Den Helder dichterbij is is dat dorp in de meeste gevallen een eindpunt.

 6. @Frans: Het was zeker geen interessante weg en de hoeveelheid verkeer was er behoorlijk. Wat dat betreft werken er nog veel te veel mensen bij de Marine, die ’s avonds met hun auto terug naar Heerhugowaard en Alkmaar-Noord rijden.

  Voor mijn vakatie staat alleen de begindatum een beetje vast, maar verder heb ik nog geen enkel idee.

 7. Ook dit verhaal brengt mij er niet toe om de reis naar deze stad ondernemen. Wellicht had van Rossum zowaar gelijk…

 8. Jij leeft blijkbaar in een soort symbiose met je fiets. Even bestraffend toespreken die buitenband, wat drukken en kneden en hij doet het weer!

 9. @Emigrant: Dit voorval was zo vreemd dat ik het wel even wilde melden. Daarbij had ik dit nog nooit eerder ondernomen bij een lekke band. Achteraf gezien erg dom van me. ;-) (En ik heb m’n band niets eens toegesproken.)

 10. @Sjoerd: Als je nog nooit in Den Helder bent geweest, dan moet je er zeker een keer naartoe gaan. Uitzicht over de zee is er mooi en even kijken bij de forten en op Willemsoord is ook een aanrader. Maar voor een gezellig terras hoef niet verder te gaan dan Schagen. Daarbij vermeld dat ik Sittard ook een aanrader vind.

 11. Niet voor niets heeft men onze marine in een uithoek als Den Helder weggeborgen. Het is als dat hoekje helemaal achterin de tuin waar allerlei rotzooi ligt. ;-)
  Overigens moet je de kop boven het stuk nog eventjes aanpassen: er staat De Helder.

 12. @Verbal Jam; Ik had er al veel snelheidsfoutjes uitgehaald, maar deze was me ontglipt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: