Dec-02: De Superschreeuwer

Een ieder zal bekend zijn met de befaamde Damschreeuwer. Zo erg waren de effecten gisteren in m’n binnenstadsuper duidelijk niet. Sterker nog iedereen ging er gelaten mee om. Zelf liep ik net de winkel in toen het voorvalletje ‘losbarstte’. Alleen begreep ik het aanvankelijk niet.

Achter in de zaak bij het brood hoorde ik iemand schreeuwen. Jammergenoeg verstond ik er weinig van. Ik moest die kant op en ook bij het dichterbij komen werd het me nog niet geheel duidelijk. Tot ik hoorde: ‘Nee ik doe er niet aan mee’. Iets dat ik inmiddels al begon te vermoeden. Twee attente winkelmedewerkers boden de man een gratis mondkapje aan, omdat ie die niet droeg.

Hij bleef doorsputteren en werd langzaam de winkel uitgewerkt. De rest winkelde rustig door. 80% droeg er de laatste week an een mondkapje en van het personeel doet vrijwel 100% er aan mee. Dat laatste zorgt er voor dat ik ook al enkele weken met een mondkapje naar binnen ga.

Niet veel later rekende ik af en verliet de winkel. Buiten stond de schreeuwer wederom zijn stem te verheffen. Nu tegen 2 politieagenten, die beide een mondkapje droegen. Buiten hoeft dat niet, maar bij deze schreeuwer was het zeker geen luxe. Eerder zag ik nog agenten bij elkaar in een auto zitten en dat beide geen mondkapje dragen. Dat is dus wel dom, tenzij ze tot 1 huishouden behoren.

De politieauto hadden ze ongelukkig op het fietspad naar de grote fietsenstalling stilgezet, zodat fietsers er maximaal last van ondervonden. Geen idee waarom, er was op andere plekken ruimte zat. Ik weet dat agente dit mogen, maar dat betekent niet dat je ten alle tijde zo hinderlijk moet parkeren. En volgens mij was er ook geen haast bij. Ze waren waarschijnlijk al een minuut of 5 met de schreeuwer in debat en het leek er op dat dat nog wel even ging duren.

Prima dat ze er de tijd voor nemen, maar zet dan toch even die VolksSUV op een plek waar ie niet hindert. Dat had ik ook wel willen zeggen, maar dat leek me geen goed idee. Het is voor de agenten ook wennen, hoe ze zo’n schreeuwer moeten aanpakken. De man (van rond de 60) was ook niet dronken, hij had alleen een andere opvatting.

Dat ie niet dronken was neem ik maar aan. Met z’n 6-pack Hertog Jan in de hand en bijpassende buik vroeg ik me af of het een van onze noordelijke stadswalklanten is. 150 meter verder is een innameplek voor alcohollievende daklozen. Het was me in elk geval duidelijk dat hij wel z’n boodschapje ad gedaan.

In de stad hoor ik zelden stemverheffers, behalve dan Bertje Doperwtje. Stemverheffen zal wel tijdens het uitgaan plaatsvinden, maar dan loop ik eigenlijk nooit door de stad. Overdag gaat het er doorgaans gemoedelijk aan toe en dat geldt ook in deze winkel.

Het voorval vroeg er natuurlijk om dat ik hier foto’s of misschien wel een videootje van moest maken. Maar daar ben ik niet aan begonnen. In de winkel hoort dat niet en misschien is er wel een winkelreglement die dat verbiedt. Een foto van die politie-auto zag ik ook niet zitten, laat staan van de agenten die hun tijd stopten in deze schreeuwende dwarsligger.

Bedacht ook dat er vast op meer plekken in Nederland iets dergelijks had voorgedaan. Maar als ik de diverse media bekijk dan lijkt dat wel mee te vallen.

Geplaatst op 2020-12-02, in Alkmaar, Overmatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. In Mozambique is het dragen van een mondkapje in winkels (banken, ov, etc) al verplicht sinds 1 april. Ik hoor er nooit iemand over zeuren.

 2. Het is en blijft een moeilijke kwestie. Er zijn er die faliekant tegen zijn en het een ernstige en bedenkelijke beperking vinden van de persoonlijke vrijheid. Het virus gebruiken om alles wat het volk mag alsmaar meer aan banden te kunnen leggen. Mensen met COPD die het benauwd krijgen achter zo’n masker. Deskundigen die overtuigd zijn dat het mondkapje schijnveiligheid in de hand werkt en ook nog eens totaal verkeer, op een wijze die juist meer besmetting in de hand werkt, gebruikt wordt. Ongelijkheid in de sluiting van gelijksoortige bedrijven of cultuur en maatschappelijk leven en de onaantastbaarheid van luchtvaart en sport.

 3. @Koen: Het probleem zit voor een groot deel in de overheid. Met het RIVM hebben ze heel lang en heel stellig beweerd dat mondkapjes niet helpen en schijnveiligheid zijn. Sterker nog de WHO begon aanvankelijk ook met die mantra. Zelf heb ik ook m’n bedenkingen, zeker als je het supermarkt-onderzoek in kreis Heinsberg (univ. Köln, waar de eerste Duitse uitbraak was) leest. Maar ook in de gedetailleerde weekrapporten van de RIVM staat niets over besmettingen in supermarkten. Het onderzoek van Heinsberg geeft daar een goede verklaring voor: mensen zijn niet langgenoeg in elkaars nabijheid om voldoende virusmateriaal over te dragen. Daar is circa 15 minuten voor nodig. Zo lang sta je nooit naast elkaar in een winkel. Zeker niet in deze winkel waar je zo langs de kassa bent.

  De irritatie is nu dat het verplicht is. Dat werkt bij een kleine groep mensen als een soort rode lap. Toen het niet verplicht was, droegen al voldoende mensen mondkapjes. Die verplichting gaat weinig toevoegen en volgens mij gaan we er niets van merken in de vorm van een afname van het aantal besmettingen. Natuurlijk was mijn ervaring in de supermarkt een momentopname, ben ook benieuwd of het daarna nog voorgevallen is.

 4. marieclaire

  Dinsdag lieten Jumbo en Albert Heijn al weten klanten zonder mondkapje niet te zullen weigeren. Ook andere winkels zeggen niet te zullen handhaven. “Wij zijn geen handhavers,” stellen zij.

 5. Sinds de “Spaanse griep” gebruiken de meeste mensen in West Europa een zakdoek. Het is nu al vele jaren ongebruikelijk om overal fluimen te spugen. Kwispedoors stonden in alle overheidsgebouwen tot aan de Olympische spelen in China. Die werden weg gehaald vanwege de afkeer die westerse bezoekers hebben tegen die gewoonte om er rochels in te spugen.

  Soms worden hygiënische gewoonten aangepast. Mondkapjes werden tijdens die Spaanse griep ook gebruikt, maar verdwenen weer. De zakdoeken zijn gebleven.

 6. Ik was vanochtend bij appie en zag dat ook de mensen die al die tijd geen mondkapje droegen nu in ene keer dat wel deden. Iedereen had er ene op, gelukkig, want op ruzie of een winkelverbod zit ook niemand te wachten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: