Mrt-28: Dordrecht

Ik had al 2x (Mozaiektegel en GEBD met Watertoren) een stukje geschreven over m’n stadswandeling door Dordrecht. Bij deze de rest. Eigenlijk dringt Dordrecht zo voor op Groningen, Leeuwarden en Breda, waar ik vast ook nog over ga bloggen. Een jaar of 37 eerder heb ik een paar keer in de jeugdherberg van Dordrecht overnacht. Toen heb ik de stad ook bekeken, maar duidelijk met andere ogen. Later ben ik er nog een paar keer geweest, maar heb ook toen vrijwel geen foto’s gemaakt. Deze keer dus wel.

Na Breda leek het me leuk om op de terugweg Dordrecht beter te bekijken. De hoofdreden was de Watertoren Villa Augustus, maar daar hoefde het niet bij te blijven. Ik schreef eerder dat ik door een poortje m’n route aanpaste en zo een fraai elektriciteitshuisje zag. Dat poortje gaat naar Hof de Vriendschap. Die heb ik net bekeken via Google Streetview. Een doodlopend straatje dat prima in de Spoorbuurt van Alkmaar zou passen.

Na dat park met de QR-tegel belandde ik op de Singel, een straat die me bij een mooie stellingmolen bracht. Maar net iets eerder trof ik een oud putdeksel. Niet een speciaal voor Dordrecht, maar een gemaakt in Dordrecht. En omdat ik hem in Dordrecht zag mag ie bij de verzameling.

Bij de molen ging ik dus rechtsaf via hun oude GEB-gebouw, watertoren Vila Augustus en zo weer terug richting binnenstad. Voordat ik daar was trof ik een kudde Groenlinksers. Zij vielen mensen aan de deur lastig. Een methode die ik hier in Alkmaar niet heb meegemaakt. Ik hou daar niet van en heb niet voor niets een Nee-Nee-sticker op de deur. Daarbij vind ik dat mensen uit overtuiging moeten stemmen en niet omdat ze overgehaald worden door een stel leuk dames met wat jonge heren. Dit Jehova-gedoe zou voor mij juist een reden zijn om op een andere partij te stemmen, maar helaas hadden die weer andere nadelen.

Niet veel verder was een man aan het vuilrapen. Op zaterdag. Ik complimenteerde hem omdat de straat er hier schoon uitzag. Eerder was ik nog langs een gezamelijke vuilconainer gelopen die het niet aan kon, dus met allemaal troep ernaast en op de weg. Dat bleek een uitzondering te zijn, in het algemeen zagen de straten er behoorlijk schoon uit.

In de stad zag ik wat leuke doorgangetjes. Net nagezocht en het heeft de naam Hof van Nederland. Wat ik vooral leuk vind aan Dordrecht zijn de ‘achteraf grachten’. Zo heten ze niet. De eerste heette de Wijnhaven. Later nog een water dat onder het Stadhuis door gaat en waarschijnlijk Voorstraatshaven heet. Een echte haven is het niet, niet eens een afgemeerde rubberboot te bekennen. De Nieuwe Haven was wel goed in gebruik.

Niet veel verder liep ik door de Catharijnepoort, vanwaar ik de foto maakte van de Zwijndrechtse watertoren. Ondertussen was de beiaardier van de Grote Kerk behoorlijk aan het meppen. Klonk goed. Zeker een half uur of langer van genoten. Iets dat je tussen Groningen en Brugge kan treffen. In Duitsland of Frankrijk weet ik er niet van. Korton de Dordtse Grote Kerk dus ook maar op de foto en later nog een keer op de foto van het ‘Dolhuis’.

Hier de foto’s op loopvolgorde.

In totaal bijna 8km door Dordrecht gelopen. Het weer was mooier dan op de foto’s. De terrassen zaten dan ook vol. Alleen liet de zon het helaas een beetje afweten. Ik had er moeiteloos een volle dag kunnen blijven door bijvoorbeeld de pontjes naar Papendrecht en Zwijndrecht te nemen. Toch koos ik er voor om aansluitend ook nog een ‘stadswandelingetje’ in Rotterdam te maken.

Advertentie

Geplaatst op 2017-03-28, in Dexelmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Mooie impressie van Dordrecht!

  2. Sjoerd van bVision

    Aan de deuren aanbellen ben ik ook niet echt van gediend. Tenzij ze natuurlijk wat komen brengen… Buiten het licht dan.

  3. Wat een leuk idee om op putdeksels te letten! Dat ga ik ook eens doen. Ik ben benieuwd!

  4. @Vlijtig Liesje: In NL valt dat tegen, de meeste komen uit Doetinchem (Langerak), Tegelen, Almelo en Weert. In Duitsland is het gebruikelijker dat een gemeente een leuk deksel met een stadswapen laat maken. Inmiddels heb ik de link hierboven onder ‘verzameling‘ geplaatst, dat was ik nog vergeten.

  5. Ben je ook nog in Zwijndrecht geweest? Daar staat ook nog een mooie watertoren, bij de rivier. Hij staat helemaal afgezet met hekken, ze gaan ‘m zo te zien verbouwen. Heb er foto’s van gemaakt, maar die kan ik je hier niet laten zien.

  6. @Margo: Ik heb die watertoren alleen over het water op de foto gezet. https://ximaar.wordpress.com/gebd-en-watertoren-dordrecht/ (Onderste)

    De volgende keer ga ik een pontjesroute dordrecht-papendrecht-zwijndrecht doen. Deze keer kwam het er niet van.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: