Apr-14: Breda

Ik had al eerder gemeld dat ik ongeveer een maand geleden wat stadswandelingen heb gedaan in Breda, Dordrecht en Rotterdam. Over Dordrecht heb ik al voldoende geblogd. Bij deze de plaats waar ik het eerst (overstappen niet meegerekend) uit de trein stapte: Breda. In 2005 kwam ik daar voor het eerst en tot deze dag voor het laatst.

Het was destijds de eerste overnachtingsplaats in een fietsvakantie, die me door Noord-Frankrijk en Zuid-west Duitsland bracht. Ik had een redelijke indruk van Breda. Misschien net iets te goed, waardoor ik er iets teveel van verwachtte.

Het eerste doel had ik zo gevonden:

Tussen het station (kom ik later nog op terug) en de Binnenstad was het bezaaid met deze putdeksels met stadswapen van Breda. Kan dus mooi bij de putdeksel-verzameling. Vervolgens liep ik tegen een protserige zuil of hoe je zoiets ook maar moet noemen. Dit monument hangt vol met stadswapens en zaken over Nassau, waar ik in 2005 en-passant ook maar even door ben gefietst. Gisteren las ik dat Pièrre Cuypers de maker was. Die man ken ik als architect van een flinke serie kerken.

Het stadspark was mooi, maar een beetje leeg. Niet met mensen maar qua bomen en struiken. Natuurlijk moest de lente nog goed aanvangen, maar dan nog blijf je er het verkeersgeluid van rondom zeker horen. Vervolgens zag ik een bruggetje naar een soort vesting, slot of burcht. Eigenlijk zou ik niet weten wat het beste van toepassing is, maar ‘kasteel’ (zoals de echte benaming is) kwam niet bij me op. Boven een gesloten toeganspoortje trof ik een aardig wapen met wat andere spullen. Die bleek bij de Orde van de Kouseband te horen net als Willem V.

Op het bruggetje moest ik over een hoopje touristen stappen. Niet veel verder was Willem III op een paard. Dat laatste riep een kind van een jaar of 2 uit een buggy. Dat leverde een leuk gesprekje op met de locale buggyduwer. Naturulijk ging de Grote Kerk op de foto. 12 jaar eerder dacht ik dat dat hun kathedraal was. Naast de kerk werd politieke koffie geserveerd. De verkiezingen moesten toen nog komen. Natuurlijk kwam ik een paar leuke uithangobjecten tegen, maar daar had ik dus wat meer van verwacht.

Vervolgens een flinke kom snert bij de Hema genoten. Na de treinreis had ik meer trek dan een bakkie leut en dan is snert een uitkomst. En weer trof ik een xoort zuil. Het bleek deze keer om een openbaar toilet te gaan. Daar vlakbij trof ik wederom een apart putdeksel, dat wil zeggen een die ik nog niet eerder heb gezien. Geen designdeksel met stadswapen, maar wel een authentiek deksel dat ooit in Breda is gemaakt:

Rond een binnenstedelijk parkeerterrein trof ik nog wat mooie muurschilderingen. Dat laatste vind ik altijd leuk/mooi, maar die kluit auto’s zouden daar toch uit het zicht en onder de grond moeten. Ik dwaalde door en kwam in een smal straatje nog een kerk tegen en dat bleek dus wel de Kathedraal te zijn van het Bisdom Breda. Achter de Waalse kerk stond ik zomaar in een flink Begijnhof. Rechts van het kapelletje kon je nog de bocht om en ging het verder met nog wat huisjes. Er liepen hier redelijk wat touristen rond en die hadden (net als ik) wat later moeten komen als de binnentuin in bloei staat.

Na een kilometer of 5 lopen nam ik een andere weg naar het station terug en kwam zo langs ‘De Vuurtoren’. Het 250 guldenbiljet dat bovenin een trappenhuis was verwerkt. Niet veel verder nog een vreemd ‘klimrek’ in een minirotonde. Bij nazoeken zag ik dat het een fontein moest zijn, die ooit naar deze plek verplaatst is. Alleen fonteinde het ding niet, ik vond het wel apart genoeg voor een foto.

Eigenlijk gold dat ook voor een oud kantoorgebouw in art déco stijl. Tegenwoordig kan je er als startendende ondernemer een stukje huren. Eerder was het een kantoor van een bierbrouwerij.

Kortom zeker een bezienswaardige stad, waar je lekker kan wandelen.

Zie hier een setje foto’s.

Vanaf hier ging ik dus met de trein naar Dordrecht, waar het qua wandelvriendelijkheid en bezienswaardigheid zeker niet minder was.

Advertentie

Geplaatst op 2017-04-14, in Dexelmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Sjoerd van bVision

  Een mooi setje foto’s. Ik vind Breda ook een fijne stad om eens doorheen te lopen.

 2. Hoewel ik van geboorte NoordHollands ben heb ik de meeste jaren van mijn leven in Breda gewoond. Op de tweede plaats komt Dordrecht waar ik nu ook (weer) woon. In beide plaatsen heb ik twee periodes gewoond. Van beide steden vind ik Breda het prettigst om doorheen te wandelen, hoewel oud Dordrecht erg mooi is, en de binnenstad van Dordrecht ook verbeterd is ten opzichte van mijn eerste periode hier. Breda heeft meer sfeer, is gezelliger. In Dordrecht is men calvinistisch en burgerlijker ten opzichte van Breda, waar het meer vrijheid-blijheid is. Dat is althans mijn ervaring. Je moet nog eens zomers naar Breda als de terrasjes er allemaal uitnodigen tot een hapje en drankje.

 3. @Margo: In 2005 was ik er begin-september in Breda bij prachtig weer en dat verschilt natuurlijk enorm. Het zou deze dag mooi weer worden, maar vooral in Breda viel dat wat tegen. Het was niet koud maar wel wat somber. Hun terrassen waren die dag veel minder en minder bezet dan wat ik later in Dordrecht trof. Maar daar hoort ook bij dat ik in Breda tussen half 12 en half 3 was en in Dordrecht liep ik pas rond 4 uur door de binnenstad. Ook daar niet zo fraai weer, maar net iets warmer en iets minder somber en iets meer de gebruikelijke tijd om op een terras te gaan zitten. Je kan dit soort zaken dus altijd moeilijk vergelijken. Wel vond ik het in Bredat erg kaal en saai rond het station. Tussen dat laatste kantoorgebouw en het station zag ik wel een leuke kleine vioolbouwer. Zo’n ‘etalage’ had ik liever in de Binnenstad gezien. zoals wij hier een mooie glazenier hebben. De Binnenstad vond ik wel erg Blokker-Hema-Kruidvat. In Dordrecht is daar misschien minder ruimte voor, maar ik moet toegeven dat ik daar niet zo op heb gelet. Zelf hou ik wel erg van water en binnenvaart en op dat gebied moet Breda het natuurlijk flink afleggen. ;-)

 4. Dat laatste is waar. Wat betreft de 1000-in-1-dozijn winkels, die tref je zoals overal aan. Ook
  In Breda. Als je de zijstraatjes vanuit het kerkplein was ingelopen was je leukere, apartere winkeltjes tegen gekomen.
  Ik woonde in de jaren ’80 ook in Dordt, terrasjes moest je toen, met het mooiste weer zelfs, zoeken met een lampje. Gelukkig ziet dat er allemaal beter uit nu.

 5. @Margo: Ik heb ongeveer dit rondje gelopen: https://goo.gl/maps/zK4GvfhZ9i52

  Steden veranderen en vaak is dat maar goed ook. Achteraf weet ik dat in Dordrecht ook een straat is (Bagijnhof) waar het een pot nat is. Daar heb ik een jaar of 5 terug een klein hofje getroffen. Deze keer ben ik er bij toeval compleet omheen gelopen en dat was geen slechte keuze. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: