Jul-22: De Kruidenhoek

Vaak gebruik ik wat kruidenmix om m’n roerbaksels een beetje mee op smaak te brengen. Doorgaans zijn het zakjes van Silvo, omdat in die van Verstegen meer zout zit en het eigenmerk van de Jumbo per kg duurder is. Ik kies dan ook voor pittige mixen zoals chili-con-carne-smaak. Daar zit nog minder zout in (10%) en ik heb er minder van nodig. Het is daarbij eenvoudig in het gebruik. Knip er een hoekje af. Strooien. Dichtvouwen en een wasknijper er op.

Bij diverse toko’s hebben ze een veel groter assortiment in kuipjes. Daar zit voor hetzelfde geld ruim het dubbele in en veel is zoutvrij. Maar in gebruik is het wat lastiger. Met het dekseltje er af valt niet te strooien. Met een lepeltje valt me ook tegen. Dus bedacht ik laatst om ook hier een hoekje van (het deksel) af te knippen:

Na strooien druk ik dat hoekje weer op z’n plek en dat lijkt goed te gaan. Qua milieu weet ik het niet. Dwz mag zo’n plastic bakkie bij het plastic? Die zakjes moeten volgens mij bij het restafval. Zo goed is dat dus ook niet.

Advertentie

Geplaatst op 2019-07-22, in Dexelmatig, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Zo’n plastic bakje mag bij het plastic. No problemo.

 2. Ik heb een bak met diverse soorten soepblokjes.
  Met de vijzel fijngestampt zijn ze ideaal als bijvoegsel bij aardappelen en de meeste groenten.
  Omdat ze zout zijn is er maar een héél klein beetje nodig en je hoeft zelf geen zout toe te voegen.

 3. Tuana, onbekend merk, is dat iets plaatselijks uit Alkmaar? Wij hadden hier in buitenwijk Maasticht een erg fijne Turkse zaak, waar ik van kruiden grote zakken kocht, alles import uit Turkije. Op den duur ken je van alle soorten de Nederlandse naam. Een aardige jongen, maar hij hield ermee op, jammer. Ik ga ook weer eens op de markt kijken, daar staat een goede kruidenkraam, beter dan die peperdure kleine zakjes in de supermarkt.

 4. Slim idee, dank je voor de tip! En ja, wat Sjoerd zegt, ze mogen bij het plastic — al schijnt niet al het plastic ècht recyclebaar te zijn. Maar dat moet de industrie dan snel ‘ns standaardiseren.

 5. @Jolie en Sjoerd: Ik had/heb het vermoeden dat het gewoon bij het plastic kan. Het is geen PVC, dat is een van de soorten die niet goed recyclebaar is.

 6. @Fialas: Pas toen ik de foto’s bekeek zag ik dat een Alkmaars bedrijf dergelijke mengsels maakt. Onder de foto staat een link daar naartoe. Bij de KvK e.d. krijg ik de indruk dat het om de familie Keskin gaat. Volgens mij is dat een Turkse familie. Mohammed Keskin was hier 10 jaar actief als PvdA-raadslid en in mijn ogen deed hij het niet verkeerd. Maar of die iets met dit bedrijfje heeft kon ik niet vinden.

  Die ‘peper’dure zakjes is voor mij niet zo’n probleem. Ik doe daar 6 1-persoons maaltijden mee en dan is het maar 16 cent per maaltijd. Met zo’n doosje zou ik 15 maaltijden doen. Mogelijk gaat me dat te lang duren. Dwz ik eet niet bij elke maaltijd dezelfde kruidenmix. Gaat dus wel anderhalve maand duren eer het op is. En dan is het afwachten hoe dit spul zich houdt.

 7. @Bertie: Ik voeg nergens zout aan toe. Krijg net als iedere Nederlander hoe-dan-ook veel te veel zout naar binnen via koek, brood, beleg, chips etc.

 8. Gebruik je geen andere kruiden in een potje? Het eventuele lege potje kun je gebruiken om deze kruiden in over storten, strooit wel zo makkelijk.

 9. @Ferrara: Ben nooit aan een kruidenrek of dergelijke begonnen met de wetenschap dat ik 3kwart na 5 jaar ongebruikt weggooi. Die mixen vind ik wel handig, maar ook dan wil ik er niet te lang mee doen. Strooipotjes werken vaak niet goed. Gaatjes kunnen te klein zijn en dichtslibben of te groot en dus teveel op 1 plek. Hangt sterk van de inhoud af. Voor deze inhoud strooit dit redelijk goed.

 10. Xi’etje, je bent zo heerlijk minimalistisch en prijsbewust het is gewoon aandoenlijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: