Nov-19: Maastricht – Midden

Terug langs de Jeker belandde ik weer bij de stadsmuur, waar een berenkuil veranderd was in een giraffekuil. De beren liepen hier tussen 1970 en 1991 in rond. Ik zwierf nog wat verder en kwam zo door wat leuke kleine straatjes en trof daar een watermolen. Of eerder een soort maalderij waarvan de deur uitnodigend open stond. Kon er doorheen lopen en zag aan de andere kant een waterrad die aangedreven werd door de Jeker. Via wikipedia begrijp ik dat deze watermolen behoorlijk op leeftijd is. Voorheen maalden ze er vooral mout voor bier. Sinds 2005 maalt ie spelt.

Gisteravond (18 nov) ben ik toch nog eens gaan zoeken waar de Jeker begint. Tot mijn verbazing was dat in Wallonië (waar ie Le Geer heet), zo’n 30 km ten westen van Luik. Via een soort sifon gaat ie onder het Koning Albert Kanaal door. Dat kanaal ligt een meter of 4 hoger, maar dat is onvoldoende voor een volwaardig aquaduct.


Uiteindelijk liep ik (eind september dus) toch weer in het overbekende centrum, waar ik de voorkant van de OLV basiliek op de foto zette. De bovenkant, want wat daar onder is gemetseld is meer dan lelijk. Nu liep ik dus ook weer langs Den Ouden Vogelstruys. Ik had trek en trof het niet. Vrijwel alle terassen zaten vol, op een lege dure en die van McDonald’s na. Dus werd het bij die laatste hun kleinste patatje (ik ga daar geen friet bestellen) met kipbrokken en zoetzure saus. Zat er nog goed ook en had er prima zicht op de grote hoeveelheid politie en stadswachten. Het leek wel of Sinterklaas in aantocht was.

Nou wilde ik ook nog even bij het stadhuis kijken, omdat daar mogelijk een putdeksel met bijvoorbeeld gemeentewapen kon liggen. Dat was dus niet het geval. Wel kwam ik iets eerder nog een fraai wapen tegen op het voormalige hoofdpostkantoor. Uiteindelijk liep ik over de Wilhelminabrug terug naar het station. Zo kon ik de Sint Servaasbrug op de foto ztten. Alleen viel dat wat tegen. De bewolking was inmiddels flink aangezwollen en verzwaard. Kortom een prima tijd om na een kilometer of 9 zwerfwandelen te vertrekken.

Gisteren tikte ik het eerste deel. Hier een link naar het 2de setje foto’s.

Advertentie

Geplaatst op 2019-11-19, in Brugmatig, Kunstmatig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Wat is het toch een heerlijke stad!!

  2. Mooi de Bisschopsmolen, een kennis van mij is daar molenaar.

  3. @Sjoerd: Zag dat je er over geblogd had tijdens een fotocursus. Helaas doet de host waar de foto staat wat moeilijk.

  4. Mooi blog. Ik houd van het Bourgondische Maastricht.

  5. Ik vind dat van die rondlopende beren zo bijzonder!

  6. Heerlijk toeven daar. Wij strijken er nog wel eens in de buurt neer met de caravan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: