Okt-02: AlmeriCar

Bij m’n laatste gokvraag gaf ik al aan dat ik een week geleden naar Almere ben gefietst. Dat was ik al erg lang van plan. De laatste keer dat ik er fietste was 40 jaar geleden. Toen was er alleen de dijk, die we via Enkhuizen, Lelystad en het virtuele Almere naar Huizen namen. Een saai rotstuk met tegenwind en van Almere was toen dus nog niets te zien. Nu met 0,2 miljoen inwoners duidelijk wel. De laatste tijd ben ik een paar keer met de trein door Almere gekomen en bedacht ik er toch ook maar eens op de fiets naartoe te gaan.

Via Amsterdam is de kortste route, maar omdat ik ook nog door Driemond (en wat andere plaatsen) wilde kwam de teller toch nog op 85 fietskilometers. Inmiddels was het rond een uur of 5 en kreeg ik vanuit Weesp donkere wolken achter me aan. In het centrum zag ik als eerste de kermis bij het water en omdat ik voor de regen wilde schuilen ging ik daar een soort half overdekt winkelcentrum in. Daar kweelde een 3-tal nogwatsisters in Amerikaanse WOII-tenue Amerikaanse liedjes uit die tijd. Niet mijn muziek, maar mogelijk was dat toch ook de reden dat ik er naar binnen ging om te zien wat dat om het lijf had. Idd khaki tot de knie.

Er omheen stond een flinke verzameling Amerikaanse sleeën van net na WOII. Oogverblindend lelijk, maar toch nam ik er wat exotische exemplaren op de foto. Daar blog ik later nog over. In een doorloop stonden nog meer oude auto’s, waaronder een zeer fraaie Canadese Buick (die blijft ook nog even in m’n fotokoelkast). Verder veel spul waar de barkeeper van Cheers zijn leven om draaide. Daar maakte ik geen foto’s van, doe mij maar een gewone fiets. Die stond er trouwens ook bij een setje motorfietsen.

Op het volgende plein; Stadhuisplein, was weer wat muziek en daar trof ik een auto die hier echt thuishoorde. Een Amphicar die ik eigenlijk alleen van Kapitein Zeppos (‘Kaptein Zeepsop’) kende, een jeugdserie die ik eind jaren ’60 bij de buren zag. Wij hadden toen nog geen TV. Voor mijn gevoel was het vanaf half 8 tot 8 uur en eigenlijk moest ik gezien mijn leeftijd toen al in bed liggen. Ik heb er dus maar stukjes van gezien, maar die auto die zomaar het water in kom rijden en daar verder voer was wel heel apart. En nu stond er dus 1 voor m’n neus en die heb ik dan ook van voor, achter en onder op de foto gezet:

Deze Berlijnse Cabrio uit 1967 is dus ook een vaartuig en om die reden zit de uitlaat erg hoog. Hij gaat 7 mile/h op het water en 70 mile/h op de weg. En daar bedoelen ze Britse landmijlen mee en geen zeemijlen. Dus 11,2 km/h op het water en 112 km/h op de weg. Die 7 en 70 vormen samen het typenummer 770. Ik raakte ook een klein beetje in de war. Uit het logo is zowel Amphicar als Amficar te lezen, door een horizontal streep boven aan de kleine letter h.

Op dat plein trof ik ook een oude Citroën uit 1930 (en 1 uit 1949), die heb ik onder (met nog een Snoek hier om de hoek) aan m’n fotopagina met Citroëns toegevoegd. Daar ga ik niet apart over bloggen. Suzan die aldaar resideert heeft waarschijnlijk veel meer foto’s van deze expositie gemaakt. Een deel is al te vinden haar weblog en Sjoerd zal gaat er ook zijn virtuele garage mee aanvullen.

Met het prachtige fietsweer er naartoe en nog wat andere aparte foto’s onderweg was het een amusante fietsdag en viel ik dus in Almere met de neus in de boter. Deze autodag is daar maar een eens per jaar en bij vertrek had ik geen weet van het bestaan.

Advertentie

Geplaatst op 2016-10-02, in RTV-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. De serie kapitein Zeppos kan ik mij ook nog herinneren. dat werd idd ergens tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden. http://www.waarkeekjijvroegernaar.nl/complete-series/kapitein-zeppos-1965-1969
    Die auto’s waren in het water niet erg wendbaar.Dit exemplaar ziet er nog goed uit.

  2. @Bytheway: Gewoon een kloet meenemen. ;-)

    Via die link kwam ook dat begindeuntje van Bert Kaempfert weer naar bovendrijven. Iemand heeft dat op Youtube gezet met nog wat foto’s van die Amphicar.

  3. Dat is mooi meegenomen zo’n onverwachte show…

  4. hahahahaha geloof mij, woon ik er al 33 jaar, zo oud is deze dag nog niet, maar wel al langer dan dat Ik het wist zelfs… dit jaar namelijk voor het eerst, geen idee dat dit bestond, kun je nagaan ;-) Ik denk dat dit voor veel Almeerders geldt trouwens… dat ze er per ongeluk tegenaan lopen en eenmaal weten dat het terug keert gaat men het in de gaten houden, dat is ook zo met het botterfestival in haven, altijd eerste weekend? Van Sept.

    En nee, ik ga er niet veel over vertellen, heb ik al gedaan ook trouwens, incluis de Sisters :P De Sgt. Wilson’s Army Band zoiets, en ik vond dat wel gaaf :D Voor even, hahaha

    Sjoerd heeft alle foto’s en hij heeft er nog wat werk aan, omdat zoals jij ook weet dan, niet bij elke auto een papier hing wat het was of uit welke tijd deze komt.

    X

  5. @Morgaine: Je had er al 3 behoorlijke stukken aan gewijd en ik ben wel benieuwd wat Sjoerd er van gaat maken. Zelf heb ik een stuk of 20 foto’s genomen van 12 auto’s. Die geinige Isetta heb ik niet gefotografeerd, omdat ik die al eens eerder tegen ben gekomen hier om de hoek. Voordeel van deze auto’s is dat er overal nummerplaten op zaten en ze dus goed te vinden zijn bij de RDW. Met oude tractoren (waarover ik ook een paar keer over heb geblogd) is dat veel lastiger. Gelukkig was daar vaak wel duidelijke informatie bij.

    Nog even nagezocht. Aan het inpolderen van Zuidelijk Flevoland werd begonnen in 1968. Daarvoor kon je met dat bovenstaande autootje daar nog een jaar varen. Aan Almere werd in 1976 begonnen, mijn fietstocht zal destijds een jaar eerder zijn geweest. Er was toen nog geen enkele bouwactiviteit waar te nemen. Met 33 jaar behoor je wel tot 1 van de eerste bewoners lijkt mij.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: