Jan-23: Langs de Elbe
In Haldensleben was ik op 14 september nog maar een klein stukje van de Elbe verwijderd. Het was 18 graden, bewolkt en droog, dus lekker fietsweer. Als eerste ging ik naar Magdeburg, dat was nog maar een kilometer of 20. Alleen niet op mijn manier. Ik wilde in Vahldorf rechtdoor, maar dat was niet meer dan een karrespoor zonder bewegwijzering.
Dus maar terug en poging wagen aan de zuidkant van het Mittellandkanal. Dat ging beter. Langs het kanaal lag een soort fietspad, maar ook dat was zeker niet de kortste route. Erg was dat niet, op deze zwerfmanier kom je op plekken die je anders nooit bezocht zou hebben. Dus na 33 km fietsen stond ik voor de Dom van Magdeburg. Enkele meters eerder had ik hun putdeksel op de foto gezet.
Ik was hier in 2008 al eens uit een trein gestapt, om na een reparatie van wat spaken de Elbe stroomafwaarts te volgen. Toen heb ik de Dom wel gezien maar niet gefotografeerd en destijds verzamelde ik nog geen putdeksels. Nu dus wel en even verder ook de binnenkant van het Hunderwassergebouw dat destijds alleen van de buitenkant te bewonderen was. Er waren nu redelijk volle restaurantjes en souvenierzaakjes in. Voor een bak koffie fietste ik een paar blokken verder waar het een stuk goedkoper was.
Bij een keurig bakkertje zat ik aan de koffie met gebak. Voor de broodbalie was het flink druk en achterin zaten 2 mannen die er meer als zwerver uitzagen. Voor hen viel ik in m’n fietskleren net zo op. Even later kwam er nog een echtpaar binnen dat duidelijk ook een dagje uit was en het geheel zorgde voor een leuk groepsgesprek. Magdeburg is geen gezellige stad, maar deze vierkante meters waren daar een goede uitzondering op.
Daarna naar de Elbe gefietst en die zuidwaarts gevolgd. Na een paar kilometer zag ik een elektriciteitstorentje met een kleine aanbouw. Appart genoeg voor op een foto. Nu ruim 4 maanden later lees ik op het internet dat het helemaal geen elektriciteitsgebouwtje is. Het had ook niets met de treinen te maken die hier ooit een kruising hadden, maar met dee spoorbrug over de Elbe. Het middelste deel daarvan kan ivm de waterstand omhoog voor meer doorvaart en dat heffen gebeurt op waterdruk die in dit ‘watertorentje‘ bijelkaar wordt geperst.
Langs de Elbe lagen fietspaden, die af en toe plaatsmaakten voor bedrijven. Toch was het goed te doen en ik schoot weer lekker op. Rond een uur of half 3 was ik in Schönebeck, waar in het midden een soort uitkijktoren was. Zelf keek ik nog wat verder rond, omdat ik weet dat hier ook een kuuroord met gradierwerk moet zijn. Destijds had ik die gezien toen ik van Sangerhausen naar Magdeburg treinde. Ik zocht daar een beetje naar toen het begon te regenen.
Die regen had ik totaal niet verwacht en ook nergens zien aankomen. Na een kwartiertje een droge plek voor m’n fiets gezocht en niet veel later zat ik in een soort bistro-restaurantje zonder trek. Dwz het gebak en de koffie van Magdeburg was nog niet halverwege m’n lichaam. Dus toch maar een kop koffie bestelt, met het idee dat de regen wel weer over zou gaan.
Niet dus, het werd alleen erger en er stapte ook een ouder echtpaar van 30km verder naar binnen. Zij vonden het geen aantrekkelijk weer om met de auto te touren. Natuurlijk raaten we in gesprek, waarbij ik uit moest leggen wat er allemaal aan moois in Duitsland te vinden is. Een paar uur vloog zo om en tegen half 5 nam de regen wat af. Ik had er een bed en breakfast gezien en had geen zin om nog verder te fietsen. Door de regen was ook de temperatuur flink gezakt. Die B&B was echter vol, maar als ik even verder fietste dan moest bij Weltrad wel een slaapplaats zijn.
Een kleine kilometer verder was dat zo. Weltrad is een kleine fietsenfabriek voorzien van een groot restaurant en flink wat hotelkamers. Eigenlijk best leuk om bij een fietsenfabriek te overnachten, ook al had ik nog nooit van dit merk gehoord. Op zondag was het fabriekje helaas gesloten, maar tussen het restaurant en de kamers was een klein museumpje met hun geschiedenis. Het mag duidelijk zijn dat hier meer fietstouristen waren die de Elbe volgden.
Rond een uur of 6 ging ik het dorp in en was het weer droog, maar nog immer zwaar bewolkt en een stuk frisser. Zo liep ik langs een mooi kerkje weer in het centrum waar een paar restaurants waren. Ik had voor de bistro kunnen kiezen, maar daar had ik al lang genoeg gezeten. Andere restaurants zagen er niet zo uitnodigend uit, behalve een Griek. Gisteravond was het ook al een Griek, maar bij deze ging ik aan een flinke maaltijdsalade.
De totale fietsafstand was deze dag maar 52km, waarvan een stuk of 6 in het centrum van Magdeburg.
Begin | Landkaartje | Vervolg
Geplaatst op 2015-01-23, in Dexelmatig, Zwerfmatig-14 en getagd als Dom, Elbe, GER-ST, Hanzestad, Hundertwasser, Magdeburg, Putdeksel, Schönebeck, Toren, Watertoren. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Zijn weer mooie foto bijgevoegd als herinnering. Je moet alleen even de tekst aanpassen bij 0517 Hydauliektorentje mist de letter R
Het is weer een hele mooie Route Ximaar! Jij hebt meer Architectuurgeschiedenis ‘live’ (mijn excuus voor het Engels ;)) gezien dan ik, – en ik ben blij dat er zoveel bewaard (of herbouwd…?) is gebleven.
@Jolie: Tot mijn 35ste fietste ik overal langs en achteraf heb ik daar spijt van. Na die tijd ben ik meer door steden gaan fietsen en nog wat later vond ik het leuk om op bepaalde dingen te letten waar ik vroeger geen oog voor had. Dus of ik zoveel meer gezien heb op dat gebied is nog maar de vraag. Waar ik wel altijd oog voor heb gehad waren grote bouwwerken voor de scheepvaart als sluizen en meer. Daar fietste ik rond m’n 20ste al bewust op af.
@Xie, die gebouwen voor de Scheepvaart, kranen, sluizen en bruggen, zijn vaak veel interessanter om bijv. te tekenen; bijzondere lijnen, beweging, bijna abstracte techniek; een kerk is mooi voor op de foto, maar zo ‘introvert’, als “beeld”, …kbedoel, als ‘tekenaar’ snap ik dat wel.
Ik gok vast voor de volgende ronde Lutherstadt Wittenberg
Gokken doe ik (nog) niet maar ik bewonder de fietstochten die je beschrijft. Als zo vaak verzucht ik dan: wij fietsten veel maar zijn er te laat mee begonnen.